Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, nie łatwo jest wypatrzyć trochę słońca czy temperatury w okolicach 20 stopni, przynajmniej w moich okolicach. Żeby umilić i osłodzić sobie oczekiwanie
Healthy food explorerprzykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe bułki bez większego wysiłku. Bagietki tak jak już wspomniałam, świetnie nadają się nie tylko na klasyczne kanapki będą również wspaniałe na panini, czyli zapiekane kanapki z dużą ilością dodatków. Przygotowanie bagietek jest(...)dłużej. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 9 części uformować podłużne bagietki sporo podsypując mąką. Bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bagietkami przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st - opcja górnej i dolnej grzałki. Przed wstawieniem bagietek
SprawdzonaKuchnia.plFaktem jest, że każdy z nas powinien popracować nad tym, aby ograniczyć ilość powstających odpadów. Zapobiec nadmiernej ilości odpadów możemy nie tylko w domu, ale już
Słodkie okruszkiposmarowane masłem. Są idealne do zabrania do szkoły, do pracy lub na wycieczkę, bo na zimno także są pyszne. W sieci znajdziecie cebularze z dodatkiem żółtego sera, pieczarek, bez maku czy ze smażoną cebulą – warto oczywiście się bawić smakami, ale jeśli chcielibyście spróbować cebularza, który jest bliski oryginałowi, to pamiętajcie, że powinien zawierać tylko sparzoną cebulę(...)odgazowania. Dzielimy na 12 podobnych kulek. Każdą kulkę rozciągamy dłońmi lub rozwałkowujemy (ja formowałam ręcznie) na ok. 12-13 cm koło i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (oryginalnie cebularze bywają jeszcze większe, ale takie są najwygodniejsze do jedzenia). Rozkładamy równomiernie farsz z cebuli na środek każdego placka. Zostawiamy na ok. 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy
Poezja smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniePampuchy z warzywami i szynką Dziś polecam Wam pyszny przepis na obiad, który nie tylko cieszy smakiem, ale też i wyglądem. Czy Wy też tak tęsknicie
Słodkie okruszkiMasz w lodówce trochę warzyw, jajka i brak pomysłu na obiad? Możesz wyczarować z tego pyszne mini frittaty, czyli babeczki z jajek pełne warzyw i aromatycznych
HealthyCreationsjest zazwyczaj jako antipasti – przystawka. Proponujemy bogatszą, sycącą wersję tego kultowego dania, które spokojnie może wystąpić w roli lanczu. Czas przygotowani a: 10-15 minut Liczba porcji : 2 Bez sałatki caprese nie może obejść się żadna szanująca się włoska restauracja. Jeśli o jakimś daniu można powiedzieć, że jest włoskim daniem narodowym to jest nią właśnie caprese. Ogólne pojęcie(...)komosy). Przed podaniem sałakę można chwilę zapiec w mikrofali, żeby mozzarella roztopiła się nieco i stała bardziej kremowa. Nie jest to jednak zabieg konieczny. Caprese można zjeść na zimno. Pieczona sałatka caprese wywodzi się z kuchni Italo-amerykańskiej. Nie możemy niestety podać źródła przepisu, gdyż gdzieś nam zaginał link (chodzi głównie o przepis na Pesto). Wystarczy jednak, że wpiszecie
Niedzielny kucharzziół np. prowansalskich) 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka tapioki (lub innej mąki w wersji glutenowej) Wykonanie: Dyniowe puree robimy krojąc dynię w duże kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Następnie po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę. Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek(...)porcji na talerzu, żeby dzieci były w stanie zjeść to zdrowe dyniowe gnocchi. Czasami mieloną papryczkę chilli zastępuję płatkami chilli. Smacznego! *Przepis pochodzi od TastyK . Artykuł Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez glutenu) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plMama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie
Be Fit Be Strongtego dania, bo i po co, skoro wiem, że w weekend u rodziców pewnie będzie na obiad. Tydzień włoski na moim blogu nie mógł się jednak bez niego obyć. Przygotowanie cannelloni zabiera trochę czasu, ale porcja wystarcza na dwa dni dla średnio łakomej rodziny. Danie jest pyszne i sycące, świetnie odgrzewa się na drugi dzień, dlatego(...)doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polewamy cannelloni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla
Kulinarne InspiracjeOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)Nadziewając lekko przytrzymujemy jelita, aby nie dostawało się z masą mięsną powietrze i „zakręcamy” jelita formując kiełbaski. Gotowe wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. Oczywiście nie mogło się obyć bez degustacji mojej pierwszej kiełbasy. Pętka sparzyłam wrzątkiem przez 25 minut, a następnie obsmażyłam na rumiano na natłuszczonej rozgrzanej patelni. O wyższości wyrobów domowych nad kupnymi, nawet nie muszę chyba
mojewypiekiinietylkoNikt zapewne nie wyobraza sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku.W kazdym regionie sa one inne.W koncu ile ziarenek w utartej masie z jego udzialem,tyle szczescia i obfitosci przyniesie nadchodzacy rok i zdrowia! ILE ZDROWIA W MAKU ? Nie kazdy bowiem wie,ze oprocz uwielbianych walorow smakowych ziarenka maku sa rowniez skarbnica zdrowia i witamin-glownie(...)lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz: klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i odstawic na nastepne 30 minut do napuszenia.W miedzyczasie nastawic piekarnik na 200°C. Chalke posmarowac zoltkiem rozmaconym z mlekiem i posypac cukrem.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze
UgotujmyTo.plLubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy: Składniki: (ok.10muffinek) na spód : 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix(...)wędzony ser. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Zwięzłą i dość gęstą masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy po 2 połówki pomidorków koktajlowych tak by nie wystawały na powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce piekarnika (do tzw. "suchego patyczka", przed degustacją posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz ulubionymi ziołami. Smacznego
Symfonia Smaków