Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestkaOlej kokosowy w sprayu 500ml 31,42 zł Dodaj do koszyka Kikkoman Sos Sojowy 150ml 12,87 zł Dodaj do koszyka Hotz Ketchup Curry bez cukru 280g 8,80 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Mąka z Tapioki 200g 3,52 zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek(...)Rozgrzej piekarnik do 200°C na opcji z termoobiegiem. Ułóż skrzydełka na kratce grillowej, a pod spodem podłóż blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem (nie będzie trzeba jej czyścić). Piecz przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wstawieniu skrzydełek na patelni na małym-średnim ogniu rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj koncentraty czosnkowy i chili oraz przyprawę garam masala
Oslov.względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają kwas foliowy, witaminę(...)składniki się połączą (powinno to trwa ok 1 minuty). Zdejmij z ognia. Sos nie powinien mieć grudek. Szparagi przełóż do żaroodpornego naczynia, polej je beszamelem i posyp sezamem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego Artykuł Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniKolejna nasza odsłona konkursowego przepisu! Tym razem padło na tofurnik od Martyny z bloga Jedz Rośliny :) Szczególnie cieszymy się, że wypróbowałyśmy tą propozycję, bo w
Candy PandasMożna powiedzieć, że to takie danie - niespodzianka. Bardzo lubię wtorkowe obiady. Wtedy mąż
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 23 cm ) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić
Moja Delicjapodniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną(...)owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Podanie: Upieczone kruche
KUCHARNIASkładniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić
Moja DelicjaDrożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. 2. SOS POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania(...)Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie ciasto. Ranty (ok. 1 cm) zaginamy do góry, do wewnątrz i lekko dociskamy do rozwałkowanej powierzchni ciasta, tak aby powstało obramowanie
Nerds KitchenPierwszy raz warzywne burgery jadłam jakiś czas temu na Mazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie
My Chcemy JeśćZapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również(...)kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchcik gotujePizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra
Ugotowaćsię szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione są tego specyficznego posmaku. Sposób przyrządzania – marynata, zaprawa, dodatki – to drugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić(...)aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp piekł się w towarzystwie leszcza, który również
Trzeci talerzOczywiście nie jest to non stop, na okrągło, codziennie, bez końca… a szkoda ale zdarza mi się raz na jakiś czas być super świetnie zorganizowaną i to bez organizera w ręku. I choć przy dwójce małych dzieci, przy prowadzeniu bloga, spotkaniach ze znajomymi, znalezieniu czasu na wspólne chwile z mężem doba to zdecydowanie za krótko, tak okres(...)łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo
Made By Mom And Sonpodziele sie moimi wrazeniami. Ten piekny, zielony i bardzo czysty kraj odwiedzilam w dlugi majowy weekend. Tym razem dlugi byl rowniez i u mnie, co prawda nie obylo sie bez dodatkowego dnia urlpu, ale i tak weekend trwal 3 cale dni. Zawsze gdy w Polsce wszyscy rozkoszuja sie tym pierwszym majowym "urlopem", tu we Francji mamy zaledwie jeden dzien(...)sils" Moj Maz za to stal sie fanem przysmaku z Zurichu, a mianowicie "saucisses de rotir de veau du St-Gall". Ta cieleca parowka z zupelnie bialej w trakcie pieczenia robi sie prawie czarna i popekana. W Zurichu zajada sie nia kazdy turysta, ale tez staly miekszkaniec tego miasta i okolic. Chyba w okolicach jeziora jest najwiecej punktow, gdzie
Przysmaki Karolki