Lubicie słodycze? My lubimy ;) Z resztą kto ich nie lubi, chyba nie znam takiej osoby;) Dzisiaj przyszła pora na coś słodkiego a przy okazji
Krakowskie smaki AniZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie. Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmienia swój smak. Warto skosztować. Potrzebujemy:
Maminek kulinarnywciąż śpiąca zasiadłam na widowni. Pierwszej prelegentce nie udało się mnie rozbudzić, mimo że była nią Basia Ritz. Litości! Czytać z kartki każdy potrafi. W dodatku tak bezbarwnie i bez polotu. Ok, trochę jej współczułam, bo dostała zadanie, jakie dostała, ale ja na jej miejscu chyba nie zgodziłabym się na tę farsę. Podsumowując: była to nachalna i mdła reklama(...)można było smacznie zjeść i napić się kawki czy herbatki (wiele smaków owocowych na duży plus). Spotkałam też blogerkę kulinarną z mojego miasteczka. Miałyśmy więc okazję porozmawiać o gotowaniu, pieczeniu i nie tylko. Przyznam szczerze, że po blogerach spodziewałam się trochę innego nastawiania. Większość raczej trzymała się w grupkach z osobami, które już wcześniej znała, ale i tak udało
Ratunku obiadDomowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy
Słodkie okruszkiCzy jesteście już w świątecznym nastroju? Bo ja tak - mieszkanie wysprzątane na błysk, łącznie z najciemniejszymi i najtrudniej dostępnymi zakamarkami, choinka dumnie się pręży, ozdobiona mnóstwem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki(...)wałek na przemian raz nad, raz pod kolejnym wałkiem. Tu jest fajny filmik obrazujący. jak zrobić splot. Końce zlepić, ułożyć pod spód. Chałkę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto napuszyło się, a w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego
moj przepis namojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki(...)wałek na przemian raz nad, raz pod kolejnym wałkiem. Tu jest fajny filmik obrazujący. jak zrobić splot. Końce zlepić, ułożyć pod spód. Chałkę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto napuszyło się, a w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego
moj przepis naCiasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę(...)łyżki cukru, 750 ml mleka 450 g mąki, 250 g zimnego masła, szklanka cukru pudru, jajko, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder i cynamon do posypania ciasta, kilka łyżek bułki tartej Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, przygotowanie: Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać lub rozetrzeć palcami
Lekcje w kuchnimojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki(...)wałek na przemian raz nad, raz pod kolejnym wałkiem. Tu jest fajny filmik obrazujący. jak zrobić splot. Końce zlepić, ułożyć pod spód. Chałkę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto napuszyło się, a w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego
moj przepis naWidzę, że podobają Wam się przepisy na ormiańskie potrawy, prawda? Dziś podzielę się przepisem na tradycyjny chleb ormiański – Matnakasz- bez którego nie obejdzie się żadne spotkanie rodzinne, ani żadna impreza w Armenii. Ormianie darzą chleb dużym szacunkiem. Lawasz i Matnakasz jako pierwsze lądują na stołach, kiedy do domu wchodzą goście. W ormiańskim domu po prostu nie może zabraknąć(...)zakleić folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Rękami uformować podłużny, owalny placek i przy pomocy palców lub łyżki zrobić wcięcie w owalu w odległości około 3cm od krawędzi dookoła. W ten sam sposób zrobić
Smaki Armineprzy domowej ikonie. Po wszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności(...)celu używam szczypiec kuchennych, co bardzo usprawnia pracę. Czynność tę należy wykonać szybko, aby marcepany nie rozmiękły pod wpływem temperatury. Marcepanki w polewie umieszczamy na desce pokrytej papierem do pieczenia i nożykiem usuwamy nadmiar czekolady, ozdabiamy wg uznania i wstawiamy do lodówki, aby polewa stężała. Uff… Walentynki uratowane <3 Dużo miłości dla Was! Artykuł Walentynkowy przepis ratunkowy
Kate's KitchenKolejnym daniem bez którego według mnie Święta Wielkanocne nie istnieją, to oczywiście pasztet mięsny. I oczywiście taki, który został upieczony w domu. Szczerze powiedziawszy do tych kupnych nie mam zaufania, wolę sama go przygotować. Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się do zamrożenia(...)bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką. Pasztety pieczemy około 50 minut
Kulinarne przygody GatityDzisiaj prezentuję Wam jeden z moich weekendowych wypieków - tartę ze śliwkami. Zaskakująco smaczna, intensywnie czekoladowo-śliwka, a na dodatek zdrowa. Bez mleka, bez jajek, bez nabiału, bez glutenu. Nie żebym na siłę starała się ją ,,ulepszać" i ,,uzdrawiać". Byłam po prostu ciekawa, czy taka kombinacja składników da jakiś smaczny efekt. Nie zawiodłam się. ;) Tylko spód(...)olej kokosowy i szczyptę soli. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - dodajemy niewielką ilość wody. Podpieczoną tartę wypełniamy czekoladowym nadzieniem. Na wierzchu dekorujemy kawałkami śliwek. Pieczemy kolejne 30-35 minut. Tartę studzimy przez co najmniej kilka godzin. Przechowujemy w lodówce Smacznego
Kuchnia Ellie