bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2782/3453)

Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 133

bez szparagów? No jak? Trzeba się nimi nacieszyć, póki są, bo sezon wiadomo - krótki. Była już zupa z białych szparagów, bo w sumie inaczej ich nie podaję. Bywają gorzkie i łykowate, a w zupie zawsze dobrze wyjdą.  Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze(...)Jogurt mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
Baklava FIT 167

Będąc na wakacjach w Grecji lub w Turcji na pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest

Be Fit Be Strong
Kalafiorowy spód do pizzy 94

  Lubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca

Szybko Tanio Smacznie
Tort piernikowy (Torta alle spezie) 173

W zeszłym roku na naszym stole królował piernik z jabłkami . W tym roku pojawi się tort piernikowy, niesamowicie wilgotny, pachnący, rozpływający się w ustach.  Tort

La grande e la piccola cuoca
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 140

C o prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 139

C o prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki

Okiem Blondynki by McBlondi
Kruche ciasteczka z marmoladą bez jajek i cukru + filmik 2504

niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię i bardzo Wam polecam.  To są ciasteczka bez cukru i bez jajek . W swojej pierwotnej wersji wypiekane na margarynie, ja jednak wybieram masło , na margarynie i śmietanie sojowej będą to ciasteczka wegańskie . Do tych ciasteczek dodajemy odrobinę drożdży , najwygodniej będzie użyć drożdży suchych , jednej(...)łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je, a następnie lekko dociskamy w dół i ciastko gotowe. Ważne by dobrze docisnąć te rogi, bo ciastka lubią otwierać się w trakcie pieczenia. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 8. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od góry i pieczemy

Kawa z mlekiem
Czwartek: Zupa tortellini z pulpecikami Zoe 170

Potwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi, waniliowymi ciasteczkami Zoe”. Łącznie przepisów jest ponad 100 w dwóch książkach kucharskich: G jak Gotowanie i P jak Pieczenie. Premiera książki kucharskiej bohaterów Ulicy Sezamkowej odbyła się w 1978 r. i doczekała się kilku wydań. Ostatnie pochodzi z 2015 r. Autorzy mega popularnego programu dla dzieci, wspólnie(...)łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wlej do garnka passatę, szklankę wody, dodaj liść laurowy, cebulę i czosnek, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi

Niedzielny kucharz
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 199

pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki. masa serowa: Jagody miksujemy. Dodajemy do nich twaróg, cukier puder z aromatem waniliowym, słodką śmietankę i miksujemy na wysokich(...)wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!  POCZYTAJ

Moniki Smakołyki
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 165

A w niedzielę warto zaszaleć i zrobić sobie taki obiadek ;) Samo zdrowie na jednym talerzu.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 kolorowe marchewki kawałek

Quinoa Raz!
Pieczarkowy krem, taki w sam raz ;) 170

związku z tym śmieje się, że cały wolne dni spędzam w kuchni. Co jednak robić, właśnie kuchenna produkcja (Mąż twierdzi, że nadprodukcja) daje mi relaks i choćby krótkotrwałe rozluźnienie. Toteż piekę sobie, gotuję, myślę albo wręcz przeciwnie staram się wyłączyć wszystkie nitki myśli, by odciąć je od całotygodniowej gonitwy problemów. Skupienie na kombinowanym pomyśle kulinarnym, nawet proste odtworzenie czegoś nowego(...)Kusi mnie, by następnym razem spróbować zapiec ją pod czapeczką z francuskiego ciasta. Czy to będzie udany pomysł? Zobaczymy! Biorąc pod uwagę prostotę wykonania tej zupki, myślę, że każdy bez strachu może ją wypróbować. SMACZNEGO!!! #kremzpieczarek #zupakrempieczrkowa #krempieczarkowy #itbmtt

I tu będę miała takie te
Chleb z kaszy gryczanej 170

Chleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub

Blendman
Chleb z kaszy gryczanej 170

Chleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub

Blendman
Muffinki z masą kajmakową 199

Tym razem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra

Ania i Marcin gotują
Kalafiorowy spód do pizzy 176

  Lubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca

Szybko Tanio Smacznie