Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 861Chyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np
Zawsze głodna!
Pączuszki na karnawał w Rio 214ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy(...)zimne. Do strzykawki nabieramy ajerkoniak. Delikatnie i powoli wbijamy strzykawkę i wlewamy trochę nadzienia. Smacznego wieczoru ... Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki dla początkujących
prawdziwe jedzenie
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 245okresu przed ś wi ą te cznego, nie zdążyłam go opublikować, więc robi ę to teraz:) Było tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i z robiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się(...)talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka dodałam ugotowaną ciecierzycę:) "Pieniądze często kosztują zbyt wiele" Ralph Waldo Emerson
Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort mimoza 286mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie(...)uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa
Mia Cucina Sofieta
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 265Dzień dobry, W przeddzień Wigilii nie będę raczyć Was przepisami (menu z pewnością i tak już macie domknięte), tylko chciałam Was zaprosić na krótką
Chilli Czosnek i Oliwa
FIT TARTA BOUNTY – najlepsza kokosowa tarta, jaką w życiu zrobiłam! 212przepisy możecie poznać na moim szkoleniu FIT SŁODKOŚCI w Akademii Sweet Decor. Kolejne warsztaty już 27 sierpnia ZOBACZ I ZAPISZ SIĘ! W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • bazowe wypieki bez glutenu ( m.in. biszkopty i ciasta kruche ) • wegańskie serniki jaglane • bezglutenowe i wegańskie brownie z masłem orzechowym • słodkie chlebki owsiano-bananowe • tarty inspirowane batonami ( m.in. – tarta karmelowo-czekoladowa – tarta kokosowa(...)olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki na spód bardzo szybko zarabiamy ( ręcznie lub robotem ), zawijamy w kulę, foliujemy , odstawiamy do chłodzenia. Po schłodzeniu wylepiamy formę. Nakłuwamy, pieczemy na złoto w 190C – ok. 20 minut. Studzimy. KREM KOKOSOWY: W garnku gotujemy mleko kokosowe ze słodzidłem i wiórkami kokosowym przez ok.7-10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu dodajemy
Ostra na Słodko
Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką 149czereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami. Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką: Ciasto drożdżowe: 1 jajko(...)czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 4 czereśnie. Posypujemy kruszonką. Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy na kratkę. Gdy drożdżówki przestygną lukrujemy je lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! The post Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szwedzkie klopsiki wegańskie 227małe słynne klopsiki, czy to z mięsa czy w wersji wegańskiej. Każdy z nas widział je w słynnej sieciówce z meblami. Możecie mi wierzyć lub nie, ale bez względu na wszystko musicie spróbować tych klopsików. Są obłędnie pyszne – leciutkie, pulchniutkie, w ogóle nie czuć, że są wegańskie. Uwierzcie mi, że podając je największemu miłośnikowi mięsa z całą pewnością(...)klopsikowej i w rękach formujemy małe kulki. Klopsiki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Aby je upiec, należy ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Jeżeli jednak je smażymy, używamy do tego tylko odrobiny tłuszczu. Ze względu na brak
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 208bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)ciąć je w paski pionowe (te poziome były krótsze i szersze i przez to po zwinięciu wyższe...). Każdy pasek zwijamy w rulon i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja przesmarowałam wierzch stopionym masłem (miałam go trochę więcej do smarowania i zostało). Blachę z bułeczkami od razu wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut
Smaczne Zdrowe
Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem 202czym będzie się delektowało osobiście. Najczęściej jemy szybko, po prostu to, co mamy akurat pod ręką. Ale jeśli tylko możemy sobie pozwolić na powolność gotowania, to zróbmy to bez namysłu. Oddając się potem niespiesznej przyjemności kosztowania efektów naszych kuchennych starań. Gdy podamy na przykład bułeczki z rozmarynem, czyli superfood w pysznej odsłonie. Rewelacyjny rozmaryn Dlaczego warto dodać rozmaryn(...)ściereczką i odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. Po wyrośnięciu każdą bułeczkę smarujemy glazurą. W trakcie wyrastania bułek rozgrzewamy
KulinarneImpresje.pl
Gofry cytrynowe i "Córka doskonała" 200dużych gofrów): 5 jajek 5 łyżek wody 100 g cukru 2 krople aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę(...)prawie wszystko. Za wszelką cenę próbuje też dochować obietnicy złożonej ojcu tuż przed jego śmiercią i zajmuje się niedołężną matką wymagającą całodobowej opieki. Irytuje ją zbyt mały dom, mąż bez aspiracji, kapryszące dzieci i inne drobnostki dnia codziennego zbierające się w coraz wyższą górę niedomówień. Jest coraz bardziej rozczarowana swoim życiem i coraz częściej wspomina Svena, swoją wielką miłość
Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulaki z curry 260Cebulaki z curry to taka moja kolacyjna zachcianka, która powstała zupełnie bez planowania. Po zlustrowaniu lodówki stwierdziłam, że zostało trochę świeżych drożdży i kawałek żółtego sera, cebula też się zawsze w naszym domu znajdzie i jeszcze tylko przyprawa curry, którą bardzo lubimy. Wszystko razem dało siedem zgrabnych cebulaczków, które częściowo zjedliśmy na kolację, a pozostałe na drugie śniadanie następnego(...)można zrobić mniejsze lub większe cebulaki. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły placek z małym wgłębieniem na środku i położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do wgłębienia nałożyć podsmażoną cebulę. Wierzch obsypać startym żółtym serem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwaga: brzeg ciasta przed
Simply Food
ZAKRĘCONE CIASTECZKA 173razem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko(...)równe paski (8 cięć pionowo i 4 poziomo). Każdy z pasków złapać za końce i jeden z nich przekręcić o 90 stopni. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Kuchnia w opałach
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 289wypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się bez pamięci, bo jest po prostu jeszcze lepszy! Koniecznie musicie spróbować. Przepis znalazłam na duńskim blogu Bageglad i tylko nieznacznie zmieniłam (prawdziwa wanilia i te sprawy). Cynamonowy warkocz z budyniem(...)połowę budyniu. Ciasto po bokach poprzecinać na niezbyt szerokie paski. Zakładać je na nadzienie na zmianę z prawej i lewej strony. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z resztą ciasta i nadzienia. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą
Pożeraczka, czyli raz adobrze