donieść, że pomogły mi w tym pewne warzywa (!). A mianowicie sproszkowany szpinak i sproszkowany burak . Prawda, że nadały polewie urocze pastelowe odcienie? Jeśli obawiacie się węglowodanów z buraka, to bez obaw – do zabarwienia polewy używa się go w mikroskopijnych wręcz ilościach. Wracając do białej czekolady , to serdecznie zachęcam do zrobienia jej własnoręcznie z tego przepisu . Polewa z jej użyciem(...)białka hydrolizowanego (kolagenu) 20 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny (spulchniacz); można zastąpić proszkiem do pieczenia 0,25 łyżeczki sody spożywczej 1/8 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie) 1 łyżka skórki z cytryny 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
Modern Cave Girlświetnie sprawdzają się również w przypadku włoskich cannollo. Dodatkiem do kremu budyniowego jest moja ukochana Pasta cukiernicza waniliowa z ziarenkami – już od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie bez niej śmietankowo-waniliowych słodkości. Jest niesamowicie wydajna! Wystarczy dosłownie odrobina na końcu łyżeczki, by nadać kremowy obłędnie waniliowego smaku. Świetnie zastępuje prawdziwą wanilię, która jak wiecie już od jakieś czasu(...)stolnicy odsypianej mąką. Wycinamy paski 1,5 cm . Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 200C . Z rurek zdejmujemy dopiero, kiedy będą wystudzone. KREM BUDYNIOWY: 2/3 mleka gotujemy z pastą waniliową. Żółtka roztrzepujemy z resztą mleka i mąką
Ostra na Słodkozajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki(...)ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką. 4) Ulepione pierożki smarujemy białkiem (albo roztrzepanym jajkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut aż będą miały złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni. * szklanka ma pojemność 250 ml * duża śmietana to opakowanie
Na kulinarnym poligoniepizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste(...)odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). DODATKI Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta
Tajemnice SmakuRyba po grecku to jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów. Lubię ją nawet bardziej, niż ościstego karpia. Nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz(...)kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut. Ryba po grecku doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzona, następnego dnia. 1 porcja to ok. 195 kcal , węglowodany: 11g, białko: 29g, tłuszcz: 4g Informacje dla diabetyków
DietologPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione(...)będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy) Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo
Gotowanie...to proste !wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody z masłem). Podgrzanie mąki pszennej przed pieczeniem sprawia, że wiązania glutenu tworzą się w niej szybciej niż podczas tradycyjnego zagniatania, a samo ciasto staje się bardziej jednorodne, puszyste, lekkie i elastyczne. Te naleśniki mogą być wykonane(...)sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła mi patelnia do zadań specjalnych – przeznaczona do smażenia naleśników – bardzo niska, prawie bez rantu. Ciężka (1,4kg) i solidna patelnia marki Woll. Żaden naleśnik nie przywarł, żaden nie spalił, żaden nie wyjechał poza powierzchnię patelni (a przyznaję bez bicia –bałam się
Karo in the KitchenW dzisiejszych, zabieganych czasach często zapominamy o ważnych wydarzeniach, kupnie prezentu czy kwiatów. Czy zdarzyło się wam zapomnieć kiedyś o imieninach cioci lub jakieś uroczystości? Podziękowania
Słodkie okruszkiDziś kolejny sposób na zużycie dojrzałych bananów, pyszne i zdrowe ciasteczka, które przygotuje nawet dziecko. Wszystko czego potrzebujecie to banany, płatki owsiane i ulubione
Cynamonowe szczęścieBardzo smaczny i prosty chlebek pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ miesza się go łyżką i nie wymaga wyrabiania. Świetny dla zabieganych
Kulinarny S.O.S.Zazwyczaj torty kojarzą nam się ze słodkościami - słodki biszkopt, słodkie kremy, owoce czy czekolada. Ja też zazwyczaj jadam je w wersji słodkiej - w końcu kto nie
Z notatnika dietetykapiekarnika. Piekę około 12 - 14 minut albo do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam na oprószoną cukrem ściereczkę, w ten sposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia. Krem z mascarpone i kasztanów(...)krem zrobi się twardy i trudno będzie go nakładać. Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - przepis Roladę rozwijam, szybciutko smaruję kremem z mascarpone i kasztanów i ponownie zwijam, ale już bez użycia ściereczki. Zawijam ją w papier i odkładam do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia odkrawam po skosie kawałek rolady o długości 8 - 12 cm. Przykładam go do boku
Cztery FajeryKiedy mamy spokojny poranek, np. w weekend, przyrządźmy sobie śniadanie po królewsku! Każdy z nas na to zasługuje! Podejrzewam, że większa część z nas prawie każdego
Be Fit Be StrongOszalałyśmy ostatnio (zawsze tak było) na punkcie serników 😎 Tym razem jest to sernik waniliowy z dodatkiem śliweczek i oczywiście z czekoladowymi dodatkami od Super Krówka
Candy PandasZnacie to uczucie? Siedzę sobie spokojnie w domu z myślą, że dziś czas na regenerację. Żadnych treningów, żadnych zadań, nic, kompletne lenistwo. Może zabiorę się za
365 dni dookoła kuchniJedną z tych rzeczy, która identyfikuje mnie jako Polkę jest moje zamiłowanie do buraczków ćwikłowych Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem My Polacy jemy ich dość
mecooksTarta serowa ze szparagami Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli
Pełny talerzpierwszej gwiazdki? – pyta Mama. Mijam nasze bożnonarodzeniowe drzewko, pod którym każda z nas ułożyła dla każdej pięknie zapakowaną paczkę. Brakuje jednej, dla Niego… Staję przy oknie i bez entuzjazmu wodzę spojrzeniem po niebie… Jest gwiazdka. Miga i mruga zawadiacko, jakby pytała: czego życzyłabyś sobie? A ja cicho w myślach, pocierając dłonią wypłowiałe, porysowane i miejscami pokruszone(...)dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli go lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko
Raj dla PodniebieniaNajczęściej były to konfitury składające się z cukru z dodatkiem owoców. Teraz w sklepach znajdziecie bardzo dobrej jakości dżemy prozdrowotne Łowicz z owoców rokitnika, dzikiej róży lub czarnego bzu z cukrami pochodzącymi z owoców. No cóż, można je bezkarnie wyjadać łyżeczką ze słoiczków :) Śniadanie można podać w miseczkach lub zabrać do pracy w słoiku. W wersji domowej fajnie wygląda(...)kokosa. Przybież świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami (opcjonalnie). * Domowe chipsy z kokosa - z rozłupanego kokosa wytnij koprę (miąższ) przy pomocy małego noża, potnij na plasterki obieraczką do warzyw, piecz 20-25 minut w 150 stopniach (do lekkiego zrumienienia), wystudź, przechowuj w szczelnym pojemniku
SzczyptaSmaQDawno tu nie było żadnej przekąski, którą można by było przygotować na przyjęcie, albo przegryźć w razie niewielkiego głodu ;) No to jest - krakersy z błonnikiem w
Quinoa Raz!