Ś wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą
Okiem Blondynki by McBlondiGalette z burakiem i serem pleśniowym to propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają, a także tych, które unikają glutenu, jajek i laktozy (ser pleśniowy możecie bez problemu zamienić na ser kozi). To także przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów i niecodziennych smaków, ale także tych osób, które chcą urozmaicić swoję dietę. Często wracam do tego dania, ponieważ jest szybkie(...)pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, a ser pleśniowy także pokrój w kostkę lub w paski. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż go na blachę do pieczenia. Na jego środku wyłóż buraki, ser pleśniowy i pomidorki. Brzegi ciasta zagnieć tak, aby nachodziły delikatnie na farsz. Galette posyp tymiankiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni
365 dni dookoła kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieSeromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie
Smaczne ZdroweJakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to
Mania WypiekaniaPrzepisów niskowęglowodanowych ciąg dalszy :) Dzisiaj propozycja na obiad bez produktów skrobiowych. Zazwyczaj przygotowując obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie(...)cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy 6. Cukinia ... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą. Całość piec przez
Zgrabne Gotowanieporcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram(...)zdjęciach ). W środku każdej bułeczki małym palcem zrobić dołek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175 st. ( do zrumienienia ). Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć ćwiartkę orzecha włoskiego. Artykuł BUŁECZKI DYNIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaprzepisach potraw. To bardzo przydatne, ponieważ część z nich jest raczej mało znano i niestety również trudno dostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty(...)potrawę, jeszcze w apetycznej oprawie, to zdecydowanie chętniej ją przygotowuję. Tuż za przepisami znajdziemy tabelkę, w której zawarte są w skrócie najważniejsze informacje, takie jak m.in. : czas i temperatura pieczenia, mrożenie czy proporcje składników. Na samym końcu książki znajduje się indeks alfabetyczny wszystkich przepisów oraz spis treści z podziałem na poszczególne kategorie. Św. Hildegarda jest autorką wielu książek
Z miłości do słodkościNa blogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem ... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest możliwe zrobienie takich pierogów - białkowych, a najlepiej bez glutenu. Z pomocą przyszła mi książka "Mama alergika gotuje", na podstawie jednego z przepisów powstało to danie:) Robiąc pierogi bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną(...)Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować w dwóch wersjach - gotowanej i pieczonej. Zdecydowanie polecam pieczone - są suuuuper:) Gotowanie - w dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy, wkładać pierogi, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty i wyjąć Pieczenie - piekarnik nagrzać do 180 stopni, pierogi i blaszkę skropić oliwą. Piec 20 minut Smacznego
pyszne zdrowościmniej, ni więcej, tylko lekko ponad cztery godziny spania przed kolejnym pracowitym, ciężkim dniem. W niedzielę więc warczałam na Bogu ducha winną Zuzkę, prychałam i posyłałam mordercze spojrzenia bez konkretnych przyczyn. Nie lubię taka być. Ale nie potrafiłam nad tym zapanować! Widzicie więc - jestem w potrzebie. Macie sposoby na dokonywanie właściwego wyboru lub neutralizowanie skutków decyzji podjętych źle(...)ciasteczka będą się rozpadać (coś o tym wiem, niestety...). Wychodzą malutkie - w sam raz na raz . Idealne dla dzieci. W słodkim cukrze pudrze, z lekko wyczuwalną cynamonową nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSystematycznie czyszczony ekspres to kawy to wyśmienity smak i aromat napojów, a także wydłużona żywotność urządzenia. Jak należy czyścić ekspres? Sprawdź dokładne informacje krok po kroku
Słodkie okruszkiKoktajl kawowy i kilka słów o ekologicznych słomkach Od zawsze kochałam wszelkiego rodzaju koktajle, smoothie, świeżo wyciskane soki czy letniego shake. Moje dzieci również uwielbiają takie
Słodkie okruszkiW ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące gofry
Book of spellsDynia to bez wątpienia kulinarna królowa jesieni. Jest znana na całym świecie, a jej najpopularniejsze odmiany, to: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. Dynia jest warzywem bogatym w składniki mineralne, takie jak: magnez, selen, potas i cynk, a także witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, oraz kwas foliowy i niacynę. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii(...)zawartość makroskładników, a także ładunek glikemiczny. Jest to spore ułatwienie dla osób, które korzystają z diet redukcyjnych, albo muszą szczególnie zadbać o swoją gospodarkę cukrowo-insulinową. Udanego gotowania i pieczenia! Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł 10 super przepisów z dynią pochodzi
Natka Pietruszki