bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2769/3453)

Pierogi z kaszą gryczaną 233

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Skoleboller – drożdżówki z budyniem 218

ostała się ani jedna. Drożdżówki wyszły niesamowicie puszyste i mięciutkie. Smakowały nam wszystkim bardzo. Pomimo tego, że lukier posypany kokosem nadaje im uroku, następnym razem zrobię jednak bez niego – nie będą aż takie słodkie:) Bułeczki: 325 ml mleka 3,2% 50 g masła 500 g mąki pszennej 75 g drobnego cukru 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu pół łyżeczki(...)spożywczą (powinna dotykać budyniu) i odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy w cieple, do wyrośnięcia. Po około 30 minutach, gdy bułeczki zwiększą swą objętość, na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. W mące zanurzamy

Smaki Na Talerzu
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 195

Jestem kobietą (tak, wiem; po długości większości postów można się tego domyślić bez większego trudu), i lubię być adorowana. Oczywiście, w granicach rozsądku i przyzwoitości, a najlepiej to przez mojego C. Czasem jednak ciężko jest mi uwierzyć w jego obiektywizm (powiedzenie, że miłość jest ślepa , ma w sobie sporo prawdy); gdy więc ktoś zupełnie obcy i niezobligowany wykazuje uznanie(...)tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 330

razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek  kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek(...)między roladkami, możesz też nieco wepchnąć pod boki mięsa. Całość, także filety, zalej sosem. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz od 35 do 50 minut, w zależności o tego, czy wolisz bardziej soczyste czy bardziej wypieczone mięso. W trakcie pieczenia kilka razy podlej roladki odrobiną sosu, aby się nie przesuszyły. Jeśli wyciągniesz wcześniej, możesz roladki wyjąć z sosu

Anioszek w kuchni
Ekspresowa tarta ze szparagami 166

Dlaczego maju tak pędzisz? Z roku na rok obiecuję sobie, że jak już przyjdzie, jak zakwitną bzy, to będę się delektować tym widokiem, zapachem. Będę spacerować i wąchać. Zamykać oczy i chłonąć majowy zapach wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja(...)szparagi na ok. 10 cm kawałki.  Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno! Smacznego! kładniki na jedną dużą tartę:   200 g mąki pszennej

bistro mama
Bajecznie proste ciasto z figami 209

coś się zmieniło, choć nie mam pojęcia, co. Nagle ich delikatna słodycz, strzelające pod naciskiem zębów pestki, cudowne kolory - to wszystko mnie oczarowało. Nie umiem im się oprzeć. Kupuję bez zastanowienia. Najbardziej lubimy je skramelizowane z dodatkiem rozmarynu, podane z lodami waniliowymi. O, jakież to dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają(...)tortownicę o średnicy 26 cm) 250 ml maślanki 3 jajka 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 425 g mąki pszennej 165 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej kruszonka: 50 g mielonych migdałów 30 g mąki pszennej 30 g cukru 40 g zimnego masła dodatkowo: 4 figi Mąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami na zakwasie 296

mąki żytniej razowej (typ 2000); 160 g wody; 55 g ziaren słonecznika; 25 g ziaren sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego(...)godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i/lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną. Upieczony chleb wystudzić

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera z pomidorami suszonymi 193

Pasztet z selera z pomidorami suszonymi – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się(...)już odpowiadać dodajemy jajka, kasze manną, startą na tarce surową, ostatnią cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy wszystko dokładnie. Masę wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zdecydowałam się na kilka mini blaszek. Pieczemy w 180st przez ok godzinę grzanie góra-dół. Artykuł Pasztet z selera z pomidorami suszonymi pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Domowa granola orzechowa 170

Domowa granola orzechowa to przepis, który odmieni Wasze śniadania Ja zakochałam się w tej mieszance od pierwszego spróbowania, a musicie wiedzieć, że jestem osobą, która za

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowa babka z bakaliami 159

Święta wielkanocne bez drożdżowej baby, to nie święta! Tak mawiała moja babcia i uważam, że zdecydowanie miała rację. Dlatego u nas tradycyjnie na wielkanocnym stole, oprócz sernika i mazurka, zawsze pojawia się taka pyszna baba. W tym roku jest ona pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami(...)miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia  na  ok. pół godziny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.  Podajemy posypana cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 122

porcji : 2 duże Spaghetti z cukini Spaghetti z cukini najlepiej wycinać przy poomocy spiralizera. Najtańsze i najprostsze urządzenie można kupić już za 30 zł. Do robienia zoodli wystarczy Makaron bez wyrzutów sumienia, chrupiący, świeży, miły dla oka i smaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje(...)pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do środka pulpeciki i piecz 10-12 minut. Pulpeciki może też usmażyć na patelni. 7 minut i będą gotowe. Przełóż je do garnka z sosem marinara. Krok 3 Przy pomocy spiralizera lub maszynki do obierania

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 137

porcji : 2 duże Spaghetti z cukini Spaghetti z cukini najlepiej wycinać przy poomocy spiralizera. Najtańsze i najprostsze urządzenie można kupić już za 30 zł. Do robienia zoodli wystarczy Makaron bez wyrzutów sumienia, chrupiący, świeży, miły dla oka i smaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje(...)pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do środka pulpeciki i piecz 10-12 minut. Pulpeciki może też usmażyć na patelni. 7 minut i będą gotowe. Przełóż je do garnka z sosem marinara. Krok 3 Przy pomocy spiralizera lub maszynki do obierania

Niedzielny kucharz
Hurtownia gastronomiczna – co może zaoferować klientom? 158

Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od celu i rodzaju prowadzonej w nim działalności. Jednak i tak zazwyczaj musi być ono niezwykle bogate. Są to setki, czasem nawet

Drinkologia
Ciasto owsiane z borówkami i czekoladą 156

Dziś zapraszam bardzo szybki, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które przy okazji jest zdrowe nie zawiera cukru ani tłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako

Healthy food explorer
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 209

Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko 100 g masła Polskie bez laktozy Mlekovita Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 800 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita Dodatkowo: mąka ziemniaczana do posypania blaszek cukier puder do dekoracji WYKONANIE Do małej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać(...)czym włożyć do niego drożdżówki. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów).  Drożdżówki piec około 20 minut. Po 10 minutach na drożdżówkach położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie ich przypaleniu od góry. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Passions hobbies life
CIASTO PLEŚNIAK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 134

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 218

lepszego niż prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy. Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz bardzo często sięgał do takiego przepisu. Polecam gorąco! Sprawdź też przepis :  CHLEB Z VERMONT NA MĄCE(...)wyrasta.  Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny . Ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek. Chleb pieczemy 40 minut do 50 minut. (mój piekł się 45 minut) Pilnuj aby chleb

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe placuszki z dynią / kabaczkiem. 206

bobem tonka  (można użyć zwykłego masła orzechowego) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Upieczoną dynię / kabaczka drobno pokroić. Dodać cynamon, stewię, obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksować. Połączyć z masłem migdałowym, jajkiem i jeszcze raz porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni położyć foremki(...)dżemy, masła i słodziki marki własnej. Czy warto? Oczywiście, w szczególności jeśli jesteście fanami nowinek spożywczych i stewii (a raczej glikozydów stewiolowych) które są obecnie najzdrowszym na świecie słodzikiem bez kalorii. Stewia w płynie, krem migdałowy z bobem tonka, dżem truskawkowy słodzony stewią; Od góry: ciemna czekolada z pomarańczą, mleczna z orzechami (cudo!), kawowa (Latte Macchiato), z orzechami laskowymi

Poranek na słodko
Makaron zapiekany z mięsem mielonym 164

Sposób na pyszny obiad, choć muszę przyznać, że bardzo kaloryczny. Mięso mielone z makaronem zapiekane pod żółtym serem… Skusicie się ?:) 1 godzina składniki: 400 g mięsa

Ania i Marcin gotują
Kapusta Babci Halinki 186

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i

My Chcemy Jeść
Kokosowy torcik z quinoą i granatem (bez glutenu, bez laktozy) 196

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Każdy kto choruje na celiakę, jest skazany na dietę bezglutenową, lub ma nietolerancję laktozy wie, jak trudno kupić, lub

Quinoa Raz!
Pizza bezglutenowa (bez drożdży) 302

Czy fast food może być zdrowy?  I tak i nie. Typowy fast food należy omijać szerokim łukiem, ale każdą rzecz można "uzdrowić" - burger, pizza czy

pyszne zdrowości
Pasztet z czerwonej soczewicy 231

          Kiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała

Pan i Pani Smith w kuchni
Chleb orkiszowy 169

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)odstawić jeszcze na 15 minut. Chleby w formach posmarować śmietanką, posypać słonecznikiem. Na dół piekarnika wstawić naczynie z 1/2 szklanki gorącej wody*. Chleby w formach wstawić na najniższy poziom. Piec w 200°C przez 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20 - 30 minut. * lub uruchomić program hydrobaking w piekarniku Smacznego

Pełny talerz
Zguba i przedwyjazdowy torcik 193

Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt(...)miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania