bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2765/3453)

Chłodnik z ogórków i rzodkiewki 103

nutę. Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki jest jednym z najprostszych sposobów na szybki obiad na lato. Aromatyczna zimna zupa ogórkowa cudownie orzeźwia, a przy tym smakuje wszystkim bez wyjątku. Chłodnik ogórkowy możesz podać jako dodatek do ziemniaków z wody lub lekkie, zdrowe danie główne. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką nie wymaga trudno dostępnych składników. Będą Ci potrzebne(...)rzodkiewki podaję do ziemniaków z wody posypanych koperkiem. Jeśli zamiast kefiru użyjesz gęstego jogurtu typu greckiego, a ogórki odsączysz z nadmiaru soku, to otrzymasz dość gęsty dip do pieczonych lub grillowanych warzyw. Możesz wzbogacić jego smak dodając kremowy biały ser albo turecki ser solankowy.  Chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Cztery Fajery
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 85

bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 109

bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego

moj przepis na
Kostka serowa z persymoną 144

temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego dżemu morelowego, piankowa masa z serka homogenizowanego i śmietany kremówki oraz(...)miksera do dokładnego połączenia. Dodać przesiane suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Masę biszkoptową przełożyć do formy o wymiarach dolnych 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno, boków niczym nie smarować. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°-175°C. Piec przez około 15 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto

Opowieści z piekarnika
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 139

chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych, bez formy Jeśli lubicie pszenne pieczywo , gorąco polecam mój dzisiejszy chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych - do upieczenia bez formy. Przepis na ten domowy chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko. Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych(...)zamiast połowy białej mąki, dodać połowę pełnoziarnistej. Z podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować

Lekcje w kuchni
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 137

bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego

moj przepis na
Pączki wiedeńskie 118

Pączki wiedeńskie szybkie pączki bez drożdży Pączki wiedeńskie, gniazdka, pączki hiszpańskie - trzy różne nazwy, ale smak zawsze rewelacyjny.  Wciągają bardziej niż wszystkie nałogi razem wzięte. Nie mają żadnych wad - są proste do zrobienia, niczym konstrukcja młotka, smaczne i nie siedzę jak na szpilkach czekając, aż wyrosną i będę mogła je pożreć. Sprzątania też mniej niż po zwykłych pączkach(...)kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno po jednym jajku. 3. Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy (moja niestety ma zbyt małą średnicę). Na papier wyciskam okręgi o średnicy około 6-7 cm. Papier tnę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTKA MUSLI Z JAGODĄ PERUWIAŃSKĄ 168

Ciasteczka bogate w musli, które składa się głównie z płatków owsianych, płatków kukurydzianych i preparowanego ryżu brązowego oraz dodatków, takich jak: nasiona sezamu, chipsy bananowe i jagody peruwiańskie. Bez dodatku cukru i mąki! Słodzone są miodem. To zdecydowanie zdrowsza wersja kupnych ciasteczek, które zazwyczaj mają wątpliwy skład. Bogate w mieszankę zbożową ciastka dają zastrzyk energii na długi czas(...)składników suchych dodajemy masło z miodem oraz wlewamy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy (wymiary ok. 14 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na ciasteczka dowolnej wielkości

Kuchnia MagdaLeny
CIASTKA MUSLI Z JAGODĄ PERUWIAŃSKĄ 170

Ciasteczka bogate w musli, które składa się głównie z płatków owsianych, płatków kukurydzianych i preparowanego ryżu brązowego oraz dodatków, takich jak: nasiona sezamu, chipsy bananowe i jagody peruwiańskie. Bez dodatku cukru i mąki! Słodzone są miodem. To zdecydowanie zdrowsza wersja kupnych ciasteczek, które zazwyczaj mają wątpliwy skład. Bogate w mieszankę zbożową ciastka dają zastrzyk energii na długi czas(...)składników suchych dodajemy masło z miodem oraz wlewamy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy (wymiary ok. 14 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na ciasteczka dowolnej wielkości

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 137

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)sera. Delikatnie zwijamy w „różę”, układamy w foremce na muffiny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Po ok. 20 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Bagietki z pieczonym camambertem i pastą pomidorowo-kaparową 173

pachnący bagietkami zapiekanymi z pastą z suszonych pomidorów i kaparów i aromatem duszonych w winno-karmelowej emulsji szalotek, podgrzany ciepłem z piekarnika. Mniam! W wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce ( np. według tego niezawodnego przepisu ). Przepis wzięliśmy od Tomka Jakubiaka – jego różne patenty kulinarne są naprawdę(...)połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Pieprzymy

Niedzielny kucharz
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 204

bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego

moj przepis na
Rieska! Mniam! 213

Czymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie są pyszne Osobiście bez pieczywa żyć bym nie umiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek

sierotka maRysia w kuchni
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 233

ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 250 g surowego łososia bez skóry Sos Koperkowy:   3 łyżki drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka 100 ml śmietany 18%   Domowa Pizza z Łososiem(...)pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.  Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki

Słodka Strona
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 195

były czasy... W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda... Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można(...)przytrzymać ją wtedy dłużej w piekarniku. Babeczki intensywnie kokosowe Składniki: (na 5 sztuk) 250 ml mleka kokosowego 275 g mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 127

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 97

Jeśli kochacie makarony tak jak ja, to musicie spróbować tego cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To absolutny klasyk niedzielnych rodzinnych obiadów. Wygląda efektownie i bez problemu najedzą się nim nawet największe głodomory. Cannelloni ze szpinakiem i ricottą – pyszne makaronowe rurki To danie ma w sobie wszystko, co najlepsze – makaron, wyrazisty farsz szpinakowy z dodatkiem kremowego sera ricotta(...)Posiłek kolacja, obiad Kuchnia włoska Słowo kluczowe cannelloni, makaron, ricotta, szpinak, włoski obiad Całkowity czas przygotowania 1 hour 30 min. Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Forma do pieczenia o wymiarach 25×35 cm Składniki 500 g mrożonego szpinaku 450 g sera ricotta lub serka śmietankowego 250 g makaronu cannelloni

Na-talerzu.pl
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 107

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong
Zapiekanka szpinakowa z cukinią 91

Zapiekanka szpinakowa z cukinią to wegetariańska propozycja na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość

KuchniaWeDwoje.pl
Babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 78

Kolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami Są pyszne i szybkie w przygotowaniu! Czas wykonania: 45 min Ilość

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym 159

m.in. w curry, chutneyach, sorbetach i orzeźwiających napojach typu aguas frescas . Pasta z tamaryndowca stanowi też składnik popularnych w kuchni anglosaskiej sosów – Worcestershire i HP Sauce. Mleko kokosowe Bez mleka kokosowego nie ma zupy tajskiej. Ten kremowy, mlecznobiały płyn o słodkim zapachu otrzymuje się z przetartej pulpy z dojrzałych orzechów kokosowych. Jest delikatny i lekko słodki w smaku(...)cały czas obawiacie się ewentualnego rybnego posmaku, możecie zamienić sos rybny na sojowy. Drukuj Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie resztek kurczaka po pieczeniu czy rosole, to jest idealny przepis dla ciebie. Ta pyszna, pełna aromatów zupa, mimo całego bogactwa smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Posiłek obiad, zupa Kuchnia azjatycka, tajska Słowo

Na-talerzu.pl
Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym 119

się ono po upieczeniu suche. Przepis jest uniwersalny jeśli chodzi o farsz. Zamiast wieprzowiny możesz użyć mięsa drobiowego lub przygotować ją zupełnie w wersji bezmięsnej. W każdym wydaniu zapiekanka bez wątpienia będzie tak samo aromatyczna i pyszna. Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym będzie świetnie smakować z surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami. Polecamy również podaną z naszym domowym sosem(...)ktoś nie posiada rękawa, może użyć zwykłego woreczka. W którym należy odciąć jeden róg i doskonale zastąpi rękaw. 5. Wstawiamy do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut, aż wierzch ziemniaków ładnie się zrumieni. Zapiekankę podawaj na gorąco! Smacznego! Artykuł Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Bezglutenowe ciasto dyniowe 166

Bezglutenowe ciasto dyniowe to ciasto, na które czekałam z utęsknieniem. Cóż w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest zgodne z moją obecną dietą (jeszcze Wam o

365 dni dookoła kuchni
Dynia faszerowana kaszą burgul 201

Składniki/ 2 porcje: – 150 g kurek – 1 mały por – 2 duże łodygi selera naciowego – 1 dynia piżmowa – 1/2 torebki kaszy burgul

I LOVE LIFE
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 143

Ś wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 188

Ś wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą

Okiem Blondynki by McBlondi
Galette z burakiem i serem pleśniowym 202

Galette z burakiem i serem pleśniowym to propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają, a także tych, które unikają glutenu, jajek i laktozy (ser pleśniowy możecie bez problemu zamienić na ser kozi). To także przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów i niecodziennych smaków, ale także tych osób, które chcą urozmaicić swoję dietę. Często wracam do tego dania, ponieważ jest szybkie(...)pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, a ser pleśniowy także pokrój w kostkę lub w paski. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż go na blachę do pieczenia. Na jego środku wyłóż buraki, ser pleśniowy i pomidorki. Brzegi ciasta zagnieć tak, aby nachodziły delikatnie na farsz. Galette posyp tymiankiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni

365 dni dookoła kuchni
CIASTO MARCHEWKOWE WG DIETY STRUKTURALNEJ 141

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 212

   Seromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka twarogowe z gruszkami 140

Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to

Mania Wypiekania
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 213

Przepisów niskowęglowodanowych ciąg dalszy :) Dzisiaj propozycja na obiad bez produktów skrobiowych. Zazwyczaj przygotowując obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie(...)cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy 6. Cukinia ... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą. Całość piec przez

Zgrabne Gotowanie
BUŁECZKI DYNIOWE 130

porcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram(...)zdjęciach ). W środku każdej bułeczki małym palcem zrobić dołek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175 st. ( do zrumienienia ). Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć ćwiartkę orzecha włoskiego. Artykuł BUŁECZKI DYNIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 235

przepisach potraw. To bardzo przydatne, ponieważ część z nich jest raczej mało znano i niestety również trudno dostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty(...)potrawę, jeszcze w apetycznej oprawie, to zdecydowanie chętniej ją przygotowuję. Tuż za przepisami znajdziemy tabelkę, w której zawarte są w skrócie najważniejsze informacje, takie jak m.in. : czas i temperatura pieczenia, mrożenie czy proporcje składników. Na samym końcu książki znajduje się indeks alfabetyczny wszystkich przepisów oraz spis treści z podziałem na poszczególne kategorie. Św. Hildegarda jest autorką wielu książek

Z miłości do słodkości
Grillowany łosoś z sałatką kuskus 233

Na blogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem ... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Białkowe pierogi - bez glutenu 338

jest możliwe zrobienie takich pierogów - białkowych, a najlepiej bez glutenu. Z pomocą przyszła mi książka "Mama alergika gotuje", na podstawie jednego z przepisów powstało to danie:) Robiąc pierogi bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną(...)Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować w dwóch wersjach - gotowanej i pieczonej. Zdecydowanie polecam pieczone - są suuuuper:) Gotowanie - w dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy, wkładać pierogi, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty i wyjąć Pieczenie - piekarnik nagrzać do 180 stopni, pierogi i blaszkę skropić oliwą. Piec 20 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 410

mniej, ni więcej, tylko lekko ponad cztery godziny spania przed kolejnym pracowitym, ciężkim dniem. W niedzielę więc warczałam na Bogu ducha winną Zuzkę, prychałam i posyłałam mordercze spojrzenia bez konkretnych przyczyn. Nie lubię taka być. Ale nie potrafiłam nad tym zapanować!  Widzicie więc - jestem w potrzebie. Macie sposoby na dokonywanie właściwego wyboru lub neutralizowanie skutków decyzji podjętych źle(...)ciasteczka będą się rozpadać (coś o tym wiem, niestety...). Wychodzą malutkie - w sam raz na raz . Idealne dla dzieci. W słodkim cukrze pudrze, z lekko wyczuwalną cynamonową nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze