bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2759/3453)

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 513

przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu świderki 90 g sera mozzarella (twardszy rodzaj bez zalewy) Mięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą(...)klopsiki, ostrożnie zamieszać. Gotować kolejne 5 minut. Następnie delikatnie wymieszać sos z odcedzonym makaronem. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego niewielką ilością oleju. Posypać bazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane

Pełny talerz
Drożdżówki z borówkami 213

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa kilka godzin. Bez przesady ( niestety spotkałam się z takim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest(...)Układamy je na brytfance i kładziemy na środek trochę jagód. Gotowe bułki smarujemy białkiem z wierzchu i wykładamy do piekarnika na 40 minut- 180 stopni.  Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 307

   Kolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a  robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie

Smaczne Zdrowe
Zimowa wyprawka dla noworodka – co będzie potrzebne? 160

Termin porodu zbliża się wielkimi krokami. Upragniony skarb już niedługo będzie na świecie. Zaczynają się gorączkowe przygotowania. Co kupić? Co będzie potrzebne? Jak skompletować wyprawkę dla

Słodkie okruszki
PUCIO NA WSI - MARTA GALEWSKA-KUSTRA / JOANNA KŁOS 112

wizycie za miastem. Tutaj naprawdę dużo się dzieje. Standardowo "budzi nas" kogut i typowe dźwięki wsi, a potem zaczyna się zabawa. Budowanie domku w ogrodzie, remont wiejskiej chaty, wspólne pieczenie chleba, wizyta w ogródku, lekcja pszczelarstwa czy tworzenie glinianych naczyń. Oczywiście najważniejszym punktem wycieczki okazują się zwierzęta, które zostały uroczo przedstawione na obrazkach. Niezwykle zajmujące (dla małego czytelnika) stają(...)już wszystkie perypetie chłopca. Stanowi on dla dzieci swoiste uzależnienie, a to z kolei podkreśla jego wyjątkowość, oraz sukces jaki wciąż odnosi ta seria. Każda książka o Puciu nie bez powodu staje się szybko bestsellerem . PUCIO NA WSI MARTA GALEWSKA-KUSTRA ILUSTRACJE: JOANNA KŁOS WYDAWNICTWO NASZA KSIĘGARNIA SERIA: PUCIO

Wypisz Wymaluj
Bananowa rozkosz 151

mąki z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Wymieszane ciasto przelać do formy*, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry(...)Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy

moj przepis na
Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście 152

Print Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście Recipe by Marek Course: Danie główne, Kuchnie świata, Na imprezę Difficulty: średni Porcje 4 porcji Czas przygotowania 30 minutes Czas pieczenia 10 minutes Podstawą pizzy jest cienkie ciasto drożdżowe. Na nie nakładamy, również cienką, warstwę zredukowanego sosu do pizzy. Wszystko posypujemy serem oraz ulubionymi składnikami. W domowym zaciszu, gdy nikt(...)smarujemy z wierzchu łyżką oliwy i pozostawiamy, w przykrytym ręcznikiem naczyniu, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie (20-40 min) możemy je rozwałkować na cienkie placki. Da się to zrobić bez wałka ale ja zwykle jednak się nim posiłkuję. Na stolnicy rozsypujemy cienką warstwę mąki. Smarujemy nią także wałek. Od ciasta odrywamy kawałek (przy podanych ilościach zwykle wychodzą trzy placki

Heca w kuchni
Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 154

Jeszcze nie tak dawno w ogrodzie mojego domu rodzinnego były dwa drzewka, zrywałam ich owoce, gdy jeszcze były całkiem kwaśne i twarde nie mogąc doczekać się, kiedy dojrzeją. Mama piekła z nimi placki, smażyła tradycyjne mocno słodkie powidła. Szczególnie pasowały do przekładania piekarnika. Innym sposobem zachowania śliwek na zimę jest suszenie ich.  Dawno temu mieliśmy szczęście opiekować się odratowaną(...)lubię śliwki, świeże, suszone czy w powidłach. Naszą śliwkową fantazję robię trochę odchodząc od długiego. A dokładnie idzie to tak: Na gotowe 4 słoiki 400g potrzeba - 1,3kg śliwek bez pestek - 0,6kg cukru - 100g oorzechów włoskich  - 2-3 łyżki dobrej whisky - 5 łyżek wody Owoce wystarczy pokroić na ćwiartki, ewentualnie ósemki, jeżeli śliwki są bardzo duże

I tu będę miała takie te
Quiche z cukinią i pomidorami 172

wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Czym w sumie różni się quiche od tarty? Placek zalany masą jajeczno-śmietanową może być nazywany zarówno quiche jak i tartą. Natomiast placek bez tej masy to tylko tarta. Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad. Polecamy Wam również nasze(...)Delikatnie mieszamy wszystko. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut (temperatura 190 stopni). Zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii oraz pozostałe pomidorki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak rozpalać grilla – bezpiecznie! 237

Grillowanie to jedno z popularniejszych zajęć Polaków w ciepłe słoneczne weekendy. Jednak zanim przystąpimy do grillowania powinniśmy poznać parę zasad jak rozpalać grilla. Oprócz tego, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jaglana zapiekanka z jabłkami, bez glutenu i jaj (Sformato di miglio e mele, senza glutine e uova) 175

Jeżeli lubicie kasz ę  jaglan ą  ten przepis jest dla Was ;) a zwłaszcza dla osób uczulonych na gluten i jajka.  Jaglana zapiekanka bez m ą ki i jaj, lekka i delikatna w smaku z wyczuwaln ą  nutk ą  cynamonu i wanilii. Idealna na śniadanie lub podwieczorek.  Polecam Wam serdecznie :)  **** Lo sformato(...)Ugotowan ą  kasz ę  przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cynamonu oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy.  Prostokątn ą  form ę  do pieczenia o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem. Mas ę  przekładamy do formy, wierzch delikatnie wyrównujemy . **** PREPARAZIONE Per preparare lo sformato iniziate sciacquando il miglio sotto

La grande e la piccola cuoca
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 204

Bazyliowy chlebek odrywany to wytrawna drożdżówka z domowym pesto bazyliowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas.  Idealny na śniadanie, jako(...)dodajemy Olej Wielkopolski Rzepak&Bazylia. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej

Kuchnia MagdaLeny
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 263

najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon bikini już niebawem A serki Almette to 100% naturalnych składników bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. Jestem ich fanką już od dawna(...)posyp natką i dymką. Bon appetit Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce Składniki: scones: 250 g mąki pszennej typu 450, 125 ml mleka, 1 jajko + 1 żółtko do smarowania, 50 g roztopionego masła, łyżka cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. dodatki: 4 pieczarki brązowe (portobello), kilka listków

karmelowy
Faworki angielskie 296

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek(...)letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Układać na półmiskach w piramidkę. *faworki powinny swobodnie

królestwo garów