Rustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia
vaniliowoczekoladowaWiele razy pisałam o tym jak bardzo cenię w kuchni minimalizm. Orzechowe amarantuski z tego przepisu idealnie to obrazują, aby je przygotować potrzebne są tylko trzy
Fitsweet.meMaj, to miesiąc w którym nie tylko przyroda budzi się do życia. To też miesiąc, w którym na dotąd wyludnionych trasach turystycznych, rowerowych, do biegania czy
Słodkie okruszkiWszystkie chlebki, jakie ostatnio znajdują się na blogu są z dodatkiem płatków owsianych :) Bardzo mi ten składnik pasuje, poza tym staram się płatki jeść jak najczęściej
Słodkie inspiracjeKiedy "naszła" mnie ochota na
Pan i Pani Smith w kuchniChleb na świąteczny stół, obiecałam Wam przepis na domowy chleb, ale taki bardzo świąteczny. Postanowiłam przygotować chleb na drożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go przygotować. Przepis na domowy chleb na święta, z morelami, figami i rozmarynem. zaczyn: - 1 kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży - 100 g wody - 100 g mąki pszennej typ 480 Bardzo dokładnie wymieszaj(...)rozleje. Chleb w koszyczku odstaw na 25- 30 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzej piekarnik do 250 stopni wraz z garem żeliwnym. Chleb wyjmij koszyczka na papier do pieczenia- jeden szybki ruch do góry nogami. Chleb natnij mocno i głęboko żyletką - nóź się nie nadaje. Wyjmij garnek, zdejmij pokrywkę , umieść chleb w garnku - łapiemy za papier
SMYKWKUCHNInastępny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem. Jakoś mnie nie porywa ich smak. Za to w tych bułeczkach są rewelacyjne. Szczerze, to musiałabym bardzo się zastanawiać, czy jagodzianki(...)wkładamy do środka owocowe nadzienie. Zlepiamy i formujemy kształt bułeczki. Gotowe bułeczki smarujemy żółtkiem i dokładamy do napuszenia na ok 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Studzimy i lukrujemy. Lukier Do miseczki dajemy śmietanę i aromat migdałowy, dosypujemy cukier puder i mieszamy na gładki gęsty lukier Nadzienie Owoce myjemy, odsączamy, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy
Mieszam w GarnkuGalette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Taka tarta nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale również pysznie smakuje i świetnie się prezentuje... Moja tarta wykonana jest z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód(...)wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, a następnie kroimy w plasterki. Tarta: Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku rozsmarowujemy połowę pasty migdałowej. Następnie układamy na zakładkę plasterki truskawek, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie
Kuchnia MagdaLenyroku Wielkanoc z pewnością będzie się różnić od tych Wielkanocy, jakie obchodziliśmy do tej pory. Dla zdecydowanej większości z nas będzie to czas bez tradycyjnych spotkań w gronie szerszej rodziny, suto zastawionego stołu, długiego spaceru po skosztowaniu wszystkich pyszności. Warto jednak uprzyjemnić sobie ten czas i przeżyć go najbardziej miło, spokojnie i radośnie, jak to możliwe :) Dlatego, jeśli(...)francuskiego wytnij koła przy pomocy dużej filiżanki lub małej miseczki. 3. Na środku każdego koła z ciasta układaj po łyżce masy serowej. 4. Brzegi ciasta możesz posypać cukrem. 5. Piecz 20min w 180*C, aż mocno się zrumienią. 6. Na upieczone i ostudzone ciasta wykładaj po łyżeczce lemon curd. Smacznego! Quick cheese and lemon curd cakes Ingredients: 1 pack
Kuchnia w Słońcu Skąpanaświąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik z powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy ma jeszcze lepszy smak(...)masę. Następnie również dodajemy je do powstałej wcześniej masy, ale stopniowo. Delikatnie całość mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie gotową masę piernikową przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 50-60 minut, aż po sprawdzeniu patyczek będzie suchy. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy nadzienie śliwkowe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMęża. Wielu ich nie ma, a jeśli już jakieś są, to na pewno nie te "swoje", przygotowywane w domu. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że to lubi i je bez jakiegokolwiek zająknięcia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do biszkoptu przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy z wysokości ok 40cm i studzimy w temperaturze pokojowej. Krem: 1½ szklanki mleka
Kuchnia w czekoladziepozostałe inaczej.Poszłam po prostu na łatwiznę i użyłam wałka na nacinania ciasta i dodatkowo koszyczki ozdobiłam kwiatuszkami z ciasta drożdżowego.U mnie wyszły 2 małe koszyczki [ robiłam bez rączek,ale oczywiście można z rączką] i jeden koszyczek taki inny, większy ale płytszy.Idealny będzie np.do pieczywa, owoców itp. 4 szkl. mąki 4 łyżki cukru 300 ml mleka(...)wałka do nacinania ciasta.Ciasto rozwałkować,naciąć radełkiem i delikatnie przełożyć na miskę owiniętą folią i posmarowaną olejem.Tak samo jak wyżej postąpić z warkoczem i ozdobami. Koszyczki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce
Moje domowe kucharzenieciasta, bo niejednokrotnie raczyłam się nim na ulicznych jarmarkach i zawsze się nim zachwycałam. Jednak ten domowy placek bije wszystkie inne na głowę. Jeśli obawiasz się cebuli, to zupełnie bez powodu. Powoli duszona cebula jest aromatyczna, delikatnie slodka i nie ma nic wspólnego z ostrym smakiem tej w surowej wersji. Idealny zimowy obiad, kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto(...)wykleić rant dookoła formy jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec w 200' C 35-40 minut do zrumienienia podawć na ciepło źródło: stąd
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto • mąka typ "00" 300 g • woda letnia 180 ml • sól 3/4 łyżki • świeże drożdże 20 g • oliwa z oliwek 10 ml składniki na sos pomidorowy • pomidory z puszki bez skóry 200 g • średnia cebula 1 szt • ząbek czosnku • suszona bazylia 10 g • suszone oregano 10 g • oliwa z oliwek 20 ml • cukier 1 łyżeczka • sól 2 szczypty(...)całą objętość. Sypiemy starty ser mozzarella i dodajemy porwaną na kawałki kulkę mozzarelli Galbani. Na koniec dodajemy połowę przygotowanej szynki crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 14 minut w 220ºC (termoobieg). Wyciągamy pizzę i kroimy wedle uznania. Dodajemy na pizzę pozostałą szynkę crudo, rukolę, pomidory oraz płatki, świeżo startego sera Grana Padano
chefintheforest