filmiku. Zaczep jest dłuższy niż w TM, ale to kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Smoothie z zamrożonego jarmużu, soku z pomarańczy i z banana. Trochę wody i łyżka miodu. Bez zarzutu. Smoothie wyszło idealne. Jedyne, czego nie potrafię ocenić po kilku dniach użytkowania to awaryjności tego sprzętu. Do tego potrzeba przynajmniej kilku miesięcy intensywnego użytkowania, żeby nie napisać(...)drożdżowe, zmielił cukier na cukier puder, jedynie ryż nie został zmielony na mąkę, ale ryż to już naprawdę twardy materiał. I od tego właśnie uzależniłabym zakup. Jeżeli chciałabym często piec chleb i sama mielić wszystkie ziarna, to MC+ mógłby nie podołać, ale jeśli miałby być codziennym kuchennym pomocnikiem (zupa, sos, gotowanie na parze a w weekend ciasto), to myślę
bistro mamaDzisiaj kolejny pomysł na tartę. Czasami tak jest, że jak przyjdzie nam do głowy jakiś smak, to potem kombinujemy jak go nieco zmodyfikować, ale jednak podstawa
Kuchnia w biegubyć w mojej kuchni. A w mojej kuchni zaszły pewne zmiany. Wśród różnych przyrządów pojawił się nowy nabytek – thermomix. Mam go jeszcze dość krótko, ale zakochałam się w nim bez pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele(...)ciasto. Odrywać po kawałku, rozpłaszczyć, aby powstał placuszek. 6. Na każdy placuszek nakładać 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać bułeczki, posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia( ok. 15 min.). 7. Bułki piec ok. 12 min. w temp. 150 stopni , następnie dalsze 10 min w temp. 180 stopni w opcji dół + termoobieg. 8. Wystudzone
W mojej kuchniwolny dzień otwieram oczy tuż po słonku, wita mnie wiosna. Błękitne niebo bez ani jednej chmurki, ciepłe światło wlewające się przez okna i uczucie gdzieś głęboko w środku, że to będzie dobry dzień. Po południu wychodzę z Ptysią na jesienny już świat. Słoneczna kula jakby zamglona, znużona swoimi obowiązkami. Chłodny wiatr od czasu do czasu szarpie za mój(...)ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć po skosie w trzech miejscach. Na blasze z chlebem ustawić małe naczynie z wodą. Piec w 225 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A w domu pachnie pomarańczami. I rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis(...)jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba solić. W przeciwnym razie płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Piecz w 180° w foremce 10×20 cm przez 50-60 minut aż test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania
PaleoSMAKChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np
Zawsze głodna!ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy(...)zimne. Do strzykawki nabieramy ajerkoniak. Delikatnie i powoli wbijamy strzykawkę i wlewamy trochę nadzienia. Smacznego wieczoru ... Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki dla początkujących
prawdziwe jedzenieokresu przed ś wi ą te cznego, nie zdążyłam go opublikować, więc robi ę to teraz:) Było tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i z robiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się(...)talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka dodałam ugotowaną ciecierzycę:) "Pieniądze często kosztują zbyt wiele" Ralph Waldo Emerson
Zdrowa Kuchnia Sowymąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie(...)uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa
Mia Cucina SofietaDzień dobry, W przeddzień Wigilii nie będę raczyć Was przepisami (menu z pewnością i tak już macie domknięte), tylko chciałam Was zaprosić na krótką
Chilli Czosnek i Oliwaprzepisy możecie poznać na moim szkoleniu FIT SŁODKOŚCI w Akademii Sweet Decor. Kolejne warsztaty już 27 sierpnia ZOBACZ I ZAPISZ SIĘ! W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • bazowe wypieki bez glutenu ( m.in. biszkopty i ciasta kruche ) • wegańskie serniki jaglane • bezglutenowe i wegańskie brownie z masłem orzechowym • słodkie chlebki owsiano-bananowe • tarty inspirowane batonami ( m.in. – tarta karmelowo-czekoladowa – tarta kokosowa(...)olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki na spód bardzo szybko zarabiamy ( ręcznie lub robotem ), zawijamy w kulę, foliujemy , odstawiamy do chłodzenia. Po schłodzeniu wylepiamy formę. Nakłuwamy, pieczemy na złoto w 190C – ok. 20 minut. Studzimy. KREM KOKOSOWY: W garnku gotujemy mleko kokosowe ze słodzidłem i wiórkami kokosowym przez ok.7-10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu dodajemy
Ostra na Słodkoczereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami. Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką: Ciasto drożdżowe: 1 jajko(...)czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 4 czereśnie. Posypujemy kruszonką. Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy na kratkę. Gdy drożdżówki przestygną lukrujemy je lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! The post Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe słynne klopsiki, czy to z mięsa czy w wersji wegańskiej. Każdy z nas widział je w słynnej sieciówce z meblami. Możecie mi wierzyć lub nie, ale bez względu na wszystko musicie spróbować tych klopsików. Są obłędnie pyszne – leciutkie, pulchniutkie, w ogóle nie czuć, że są wegańskie. Uwierzcie mi, że podając je największemu miłośnikowi mięsa z całą pewnością(...)klopsikowej i w rękach formujemy małe kulki. Klopsiki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Aby je upiec, należy ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Jeżeli jednak je smażymy, używamy do tego tylko odrobiny tłuszczu. Ze względu na brak
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)ciąć je w paski pionowe (te poziome były krótsze i szersze i przez to po zwinięciu wyższe...). Każdy pasek zwijamy w rulon i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja przesmarowałam wierzch stopionym masłem (miałam go trochę więcej do smarowania i zostało). Blachę z bułeczkami od razu wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut
Smaczne Zdrowe