bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2785/3453)

Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. 107

Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany suszonymi pomidorami i oliwkami , to chleb idealny do kanapek, jako przekąskę lub przystawkę . Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami sprawi, że staniemy się wielkimi fanami domowego pieczywa . Chleb jest wegański ! Warto wykonać(...)potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 600 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba – 15 g proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka bazylii – 2 łyżki oleju – 20 oliwek zielonych – ¾ szklanki suszonych pomidorów – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 2 szklanki ciepłej

Zdrowy Styl Joanny
Zdrowy lunch na wynos: quinoa z kurczakiem, surowymi burakami i awokado 118

zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej, ugotowanej na sypko 1 awokado 1 – 2 małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może(...)płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić w garnuszku do wystudzenia, po czym rozmieszać ją widelcem tak, by stała się sypka. Jeśli nie przepadasz za surowymi burakami, możesz użyć pieczonych. Po obraniu buraki pokrój na plasterki lub w kostkę i przygotuj tak samo, jak surowe – według wskazówek zawartych w przepisie. Wiosną/wczesnym latem buraki zastąp rzodkiewkami i blanszowanymi szparagami

Even Better Food
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami 115

Polędwiczki wieprzowe to taki sympatyczny rodzaj mięsa, który praktycznie zawsze wychodzi smaczny. Ja najczęściej jednak gotuję lub piekę je w postaci plastrów. Koniecznie do tego cebula, czosnek i śmietana. To naprawdę zawsze się udaje. Na blogu mam parę wersji tego typu potraw, polecam Wam jeszcze polędwiczki z suszonymi pomidorami . Czasami dostaję pytania jak spowodować, żeby sos wyszedł ciemniejszy. Nic prostszego(...)bulionu (ja użyłam drobiowego), w ostateczności można użyć wody 1 cebula 2 ząbki czosnku ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki 100 ml śmietany 30% 6 suszonych śliwek bez pestek sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczamy dłonią, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodajemy do niej obrane, pokrojone

Kardamonovy
Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. 108

Miękkie, puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne rogaliki drożdżowe. Można o nich pisać bez końca i same pozytywne rzeczy, chociaż mają jeden minus, zdecydowanie za szybko znikają. Idealnie smakują z dżemem, miodem, żółtym lub białym serem. Są doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, a także doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Spróbujcie sami, a zapewniam(...)pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość cienko i dzielimy na 4 równe części. (trójkąty). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiego brzegu do środka formując rogalik. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 125

spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat, bo z dodatkiem pierniczków. Nieważne, jakie to będą – zwyczajne kruche, z czekoladą czy nadzieniem. Na pewno dodadzą wyjątkowego(...)lodówki spód i wylej na niego masę serową. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni włóż sernika piernikowego (mój piekarnik bardzo mocno grzeje, dlatego ustawiam 170 stopni). Powinien się piec przez minimum godzinę. Jeśli wierzch zacznie się rumienić, przykryj całość folią aluminiową. Artykuł Sernik piernikowy w świątecznym klimacie pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Zdrowy lunch na wynos: quinoa z kurczakiem, surowymi burakami i awokado 202

zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej, ugotowanej na sypko 1 awokado 1 – 2 małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może(...)płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić w garnuszku do wystudzenia, po czym rozmieszać ją widelcem tak, by stała się sypka. Jeśli nie przepadasz za surowymi burakami, możesz użyć pieczonych. Po obraniu buraki pokrój na plasterki lub w kostkę i przygotuj tak samo, jak surowe – według wskazówek zawartych w przepisie. Wiosną/wczesnym latem buraki zastąp rzodkiewkami i blanszowanymi szparagami

Even Better Food
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem 114

wełnie mineralnej, w wodzie, z wykorzystaniem tzw. pożywek wodnych (minerałów, nawozów itp.). Zastosowanie takich technologii ma wiele zalet, między innymi możliwość kontroli upraw. Niestety, metoda bezglebowa nie jest bez wad. W iększość producentów przesadza z ilością dodawanych nawozów i przekracza tym samym tzw. próg  wysycenia  nawozami. W nowalijkach możemy znaleźć bardzo często azotany , ołów , rtęć i środki(...)pocieszyć   się   kiełkami . Są niezwykle cennym źródłem witamin, minerałów i soli mineralnych!! A u nas na blogu, wypatrując na targi pachnącej botwinki, polecamy przepis na risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem! Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem Składniki: 50 dag buraków (raczej nie za dużych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 fenkuł (około

Moja Mama Gotuje
Domowy pasztet 168

święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście(...)dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Lazania (Lasagne) 199

zostało:) Składniki: (duża porcja, forma 34 x 25,5 x 7 cm) farsz mięsny: 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z chudej łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego chili pieprz i sól do smaku oliwa lub łyżka masła klarowanego(...)warstwy. U mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze 500 g. Lazanię można również zrobić w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach. Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się

Kuchcik gotuje
Pizza 201

gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka(...)rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki). Piec w 200 C przez 20 minut (czym cieńsza pizza, tym czas pieczenia krótszy). Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki jogurtowe 107

koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – Chleb na maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – bułki(...)blat i podziel je na 9 części. Możesz zważyć ciasto i podzielić dokładnie używając wagi do każdej porcji.. Przygotuj okrągłą blachę blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, minimalna średnica blaszki to 25-26 cm. Z przygotowanego ciasta formuj okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Połóż w formie i przykryj bułeczki folią spożywczą lub ściereczką aby nie wyschły ale jeszcze

nietylkopasta.pl
Placki z cukinii i szpinaku 108

dwóch wariantach, ale sama musisz ocenić czy bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej słone, świetne smakują z sosem czosnkowo - jogurtowym. Placki bez fety posypałam startym, ostrym żółtym serem i było to prawdziwe niebo na talerzu. Te cukiniowe placuszki możesz też(...)starty ser, posiekane zioła, cebulę i czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki.  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj niewielkie placuszki i piecz około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwróć placki na drugą stronę.  Placuszki z cukini i szpinaku możesz też usmażyć na patelni

Cztery Fajery
Kurczak w galarecie ze słoika 573

Aromatyczny, delikatny i niesamowicie soczysty kurczak w galarecie ze słoika. Znakomity na klasyczne kanapki, przekąskę i szybki obiad. Bez wątpienia to wyjątkowo pyszna, domowa konserwa ze słoika, której nie może zabraknąć także w Twojej lodówce! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę. Domowa wędlina jak i różnego rodzaju gulasze, konserwy oraz tuszonki w słoikach zyskują(...)ugniatając. Następnie każdy słoik przykrywamy szczelnie kawałkiem folii aluminiowej dociskając brzegi. 4. Słoiki stawiamy na blachę i wkładamy do zimnego piekarnika (środkowa pólka), który ustawiamy na 150 stopni i pieczemy 2 godziny. Następnie wyjmujemy, uzupełniamy słoiki przecedzonym bulionem. Na koniec mocno zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. INNE NASZE POMYSŁY NA DANIA DO SŁOIKÓW: CZOSNEK MARYNOWANY OBIAD Z SOSEM

Kuchnia Na Wypasie
Przecier pomidorowy 110

mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych dodatków. Przecier to po prostu przetarte pomidory z odrobiną przypraw lub bez nich. Jeśli wybierzecie pomidory gruntowe-owalne uzyskacie z nich przecier gęsty. Wybierając inne odmiany pomidorów, przecier będzie miał bardziej płynną konsystencję i będzie przypominał sok pomidorowy. Najważniejsze dla mnie jest(...)gorącym przecierem, mocno zakręcić. Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji. Robię to metodą na "sucho" czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, słoiki ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł, nastawiam temperaturę na 125°C i pasteryzuję 1 godzinę. Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły

SprawdzonaKuchnia.pl
Tofurniczki z patelni 131

Śniadania to trudny temat. Teoretycznie jest tyle opcji do wyboru, że czasem trudno podjąć decyzję i zdecydować co dziś będziemy jeść. Czasem konsekwencją tego niezdecydowania jest

365 dni dookoła kuchni