Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 255autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani, pozwala nam smakować i czuć klimat Włoch, upaja nie tylko wonią ziół, ale również beztroskim krajobrazem prowincji. To co mnie urzeka bez reszty to proste połączenie pracy i smakowania życia każdego dnia. Czytając książki Oli mam wrażenie, że niespieszne życie, utarte rytuały małych miejscowości to życie, którego długo by szukać(...)oliwy. Roladę ze schabu zwijamy i związujemy sznurkiem. 2. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy roladę na rumiano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, schab przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy przez ok. 50 minut. Podajemy na ciepło w wersji obiadowej, lub na zimno jako przystawkę lub wędlinę do kanapek
Apetyczna babeczka
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 224częstotliwość, ilość i pora ich zjadania bywa różna. Pora ziaren i kasz nastała dość dawno, ale nigdy nie była tak intensywna. O tym, że nie ma dnia bez ziaren, płatków i kaszy nie ma już mowy. Teraz coraz trudniej znaleźć w domowym menu potrawę, której nie opanował ten ziarenkowy szał. Czasem myślę, że coraz(...)szklanki oleju rzepakowego Beskidzkiego 1/2 szklanki miodu 1 jajko ok. 1/4 szklanki soku jabłkowego Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (ja upiekłam w kilku formach prostokątnych, keksowych - łatwiej się kroi w zgrabne batony). W dużej misce wymieszać razem wszystkie suche składniki. Dodać orzechy, nasiona i pokrojone suszone owoce. Zrobić
KUCHARNIA
Śniadanie- wypchaj się! 243potrafiłam nigdy zebrać się do upieczenia w niej czegokolwiek innego niż muffiny, choć kusiły mnie zdjęcia pięknych potraw w niej przyrządzanych. Tym razem postanowiłam zaryzykować. Bo czymże jest poranek bez dobrej dawki adrenaliny! Głód i brak od dawna nie wyładowywanej inspiracji wygrał z moimi ideałami. Postanowiłam stworzyć WYPCHANE ŚNIADANIE. ŚNIADANICHO. Jak stworzyć „chłopskie arcydzieło” ze składników z typowej polskiej(...)wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym i posyp serem corregio. W oddzielnych czterech wgłębieniach umieść jajka. Posyp solą, pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut. Wyjmij muffinki na talerze, połóż na każdej upieczone jajko. Smacznego! Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Super prosta
Gotowanie to kochanie
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 301samo się robi, wystarczy tylko wstawić go do lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama. Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają(...)jeszcze trochę podrosło. Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach. Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym piekarniku, aby odpoczęło, po kwadransie uchylam drzwiczki pieca, a po koljenym kwadrasie, kiedy ciasto dostatecznie odpocznie
W kuchni Karmel-itki
Przepis na gofry – chrupiące i delikatne 154proszku do pieczenia -4 łyżeczki cukru -1 op. cukru waniliowego -3 jajka -szczypta soli -ulubione dodatki do gofrów: bita śmietana, świeże owoce, krem czekoladowy, konfitura, itp. Ciasto na gofry – przepis Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z cukrem w osobnej misce. Do żółtek dodaję mleko, mąkę, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej(...)Ubijam śmietanę, najlepiej 36% lub 30%. Kroję owoce. Płytki gofrownicy smaruję olejem. Ciasto wylewam na płytki. Dobrze jest to robić chochlą lub miarką w celu dokładnego odmierzenia ilości. Gofry piekę do zrumienienia. Nie podam Wam tu czasu, musicie tu wyczuć własną gofrownicę, ponieważ szybkość zarumienienia gofrów będzie zależała przede wszystkim od mocy Waszej gofrownicy. Ważne jest, by nie zaglądać zbyt
Arbuziaki
BEZGLUTENOWA BABKA Z JABŁKAMI 162Bezglutenowa i FIT seria rozkręciła się na blogu w najlepsze! Bardzo się cieszę, że te nowe przepisy tak bardzo Wam się spodobały i cały czas regularnie
Ostra na Słodko
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 219stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam białą masą cukrową i pomalowałam(...)niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka z grubym dnem włóż masło pokrojone na mniejsze kawałki, połamaną w kostki czekoladę i przyprawę piernikową. Całość podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się składników, nie dłużej. Zdejmij garnek
Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowe FIT chipsy z obierek ziemniaków i warzyw korzeniowych 137Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia np. kiedy się zepsuje lub minie jego termin ważności do spożycia. Zawsze staram się, wykorzystywać wszystko, co mam w domu i
Be Fit Be Strong
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 202pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie zmiksować. 4. Na każdy kawałek łososia wyłożyć przygotowaną ziołową pierzynkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 23 minuty. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody(...)wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Certyfikat potwierdza także przestrzeganie przez nas surowych wymogów dotyczących żywienia ryb w tym nie używania antybiotyków. - BEZ ANTYBIOTYKÓW, BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW, BEZ KONSERWANTÓW - Spożywając produkty oferowane przez Mowi nie musisz obawiać się, że znajdziesz w nich nawet śladowe ilości antybiotyków. Po prostu
Szalona Kuchnia Eweliny
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 233Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestka
Pikantne skrzydełka w sosie masala 232Olej kokosowy w sprayu 500ml 31,42 zł Dodaj do koszyka Kikkoman Sos Sojowy 150ml 12,87 zł Dodaj do koszyka Hotz Ketchup Curry bez cukru 280g 8,80 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Mąka z Tapioki 200g 3,52 zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek(...)Rozgrzej piekarnik do 200°C na opcji z termoobiegiem. Ułóż skrzydełka na kratce grillowej, a pod spodem podłóż blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem (nie będzie trzeba jej czyścić). Piecz przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wstawieniu skrzydełek na patelni na małym-średnim ogniu rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj koncentraty czosnkowy i chili oraz przyprawę garam masala
Oslov.
Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem 221względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają kwas foliowy, witaminę(...)składniki się połączą (powinno to trwa ok 1 minuty). Zdejmij z ognia. Sos nie powinien mieć grudek. Szparagi przełóż do żaroodpornego naczynia, polej je beszamelem i posyp sezamem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego Artykuł Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni
Tofurnik z mango na owsianym spodzie (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 179Kolejna nasza odsłona konkursowego przepisu! Tym razem padło na tofurnik od Martyny z bloga Jedz Rośliny :) Szczególnie cieszymy się, że wypróbowałyśmy tą propozycję, bo w
Candy Pandas
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 301Można powiedzieć, że to takie danie - niespodzianka. Bardzo lubię wtorkowe obiady. Wtedy mąż
Pan i Pani Smith w kuchni