bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2746/3453)

Pizzerinki 169

rozmiarów. Fajnie się sprawdza w sytuacji, gdy każdy z domowników lubi na pizzy inne dodatki. Dodatkowo każdy dostaje swoją porcję – nie ma bitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli(...)dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojona cebula, surowe pieczarki pokrojone na plasterki). Posypujemy

Smaki Na Talerzu
TORCIKI BOUNTY – wegańskie i bezglutenowe ciasto Bounty 378

Ciasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę

Via Gusto
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 208

SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami. Na cieście układamy nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkowujemy

La grande e la piccola cuoca
MAK 188

Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu(...)szklankę maku). następnie należy przez około 25 minut gotować na małym ogniu. opłukany mak należy zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. gdy wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 215

Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej Składniki: - 2 szklanki kaszy jaglanej; - 1 szklanka kaszy kukurydzianej; - 4 łyżki oleju kokosowego; - 6 jabłek szara reneta; - 1 łyżeczka soli morskiej

MintTaste
Kruchy torcik z truskawkami 214

lato. Upiekłam je spontanicznie, bo co prawda pierwsze urodziny syna odprawiam w niedzielę jedenastego czerwca, to faktycznie ma je siódmego i stwierdziłam, że smutno tak bez żadnego wypieku je obchodzić. Ten kruchy torcik jest rewelacyjny w smaku, więc koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI Na kruchy spód i kruszonkę: 340 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli(...)masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej. Aby zachowało swoją kruchość, to przechowywać je w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce

Passions hobbies life
Paszteciki z kapustą i grzybami 246

Kapuśniaki już w sumie są na blogu.., te są ciut inne, tzn. z innego ciasta drożdżowego ..z przepisu znalezionego tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść. 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki(...)musi być suchy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pokroić w pasy i na każdym paku  rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 622

kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym(...)umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową 185

Zupełnie nieskomplikowany chleb. Łatwy i przyjemny w obróbce. Bardzo łatwo daje się formować w bochenek i bez problemu upieczemy go na gorącym kamieniu - bez foremki. Można go upiec nawet pomimo braku sił lub czasu. Do jego wypieku użyłam mąki pytlowej, którą zrobiłam sama jakiś czas temu, przesiewając przez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania(...)kamieniem  (lub blachą w środku) rozgrzać do 230°C . Bochenek można naciąć. Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i spryskać piekarnik  zraszaczem  do kwiatów kilka razy. Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 25 -30 minut

Posadzone i zjedzone
Dzień dobry i prosta jaglana szarlotka, bezglutenowa 285

Witajcie na moim blogu, od urodzenia cierpię na skazę białkową oraz nietolerancję glutenu (na szczęście nie celiakię). Moim żywieniem zawsze zajmowała się moja mama, ponieważ też

madamekuchnia.wordpress.com
Leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem 249

A u Was jak często pada pytanie – co dziś na obiad? Czasem, aby zrobić dobry i syty obiad nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni

Słodkie okruszki
Placuszki bananowe 207

Miałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich

Kolorowy Przepisownik
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 191

zębem czasu (lub psa), kapciuszki. Laczki, papcie, kapcie - pod tymi słowami kryje się obietnica odpoczynku (przynajmniej dla stóp). Moja Mama do tej pory gani mnie za chodzenie po domu bez kapci, a obie Babcie mają pełne szuflady laczków wszelkiej maści dla mniej i bardziej spodziewanych gości.  A jak sprawa ma się w Danii...? Otóż tutaj instytucja kapcia(...)się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru 135 g masła Masło rozpuścić w garnuszku, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowego koloru i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Przestudzić. Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe placki z jabłkami 260

                      Już dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na

Pan i Pani Smith w kuchni