Muffinki czekoladowe z białym serem 167Muffinki czekoladowe są dobre na każdą okazję:) Jednak tym razem chciałam je troszkę urozmaicić. W lodówce znalazł się biały ser i tak powstały babeczki z serową
Ania i Marcin gotują
Puree z dyni 196Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krajanka owsiana z rabarbarem 303Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę
Smakołyki Bereniki
ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 251Przepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru
Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z lemon curd 133przygotowanie lemon curd nie powinno przysporzyć większych problemów nawet mało doświadczonym kucharzom. Jeśli jednak nie masz na to czasu lub ochoty, możesz z powodzeniem sięgnąć po kupny curd – bez problemu znajdziesz go w sklepach z kuchniami świata lub w czasie tygodni brytyjskich w różnego rodzaju supermarketach. Wybierz ten, który ma prosty i dobry skład, pozbawiony zagęstników i substancji(...)head.appendChild(script); Czym można zastąpić lemon curd w tym przepisie? Jeśli akurat nie możesz dostać lemon curd, wcale nie musisz rezygnować z przygotowania tych pysznych ciasteczek. Jestem pewna, że bez większego problemu znajdziesz w swojej spiżarni jakiś odpowiedni zamiennik dla niego. W roli zamiennika doskonale sprawdzą się różnego rodzaju dżemy – począwszy od tych cytrusowych, poprzez truskawkowe i morelowe
okolicepalnika.pl
Pascha wielkanocna 133zobaczcie czy jest ok. Jak nie, doładujcie. Nie polecam jednak dawać więcej niż 200 g. Jeżeli chodzi o sam smak, to chyba takiego właśnie się spodziewałam. To coś między pieczonym sernikiem a sernikiem na zimno. Te bakalie też robią dziwny klimat, fajny. Przyznam się Wam jednak szczerze, że z tej całej trójki deserów z sera, ten chyba smakował mi najmniej(...)masło z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając. Do dobrze utartej masy dodajemy ser, mieszamy. Następnie wsypujemy do tego orzechy, migdały i rodzynki, znowu mieszamy (już bez użycia robota). Gotową paschę wkładamy do durszlaka wyłożonego gazą. Delikatnie dociskamy i obciążamy talerzem. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Pamiętajcie żeby podłożyć talerz pod durszlak. Po 12 godzinach
Kardamonovy
Świąteczne pierniczki 185wyobrażam sobie świąt bez pierników, a ponieważ święta już za pasem, to ostatni dzwonek, aby je przygotować - w końcu pierniki muszą też swoje odleżeć, aby odpowiednio zmiękły. Mamy przedostatni weekend przed świętami, warto więc poświęcić troszkę czasu, żeby przygotować już trochę pyszności na święta. Pierniki są bardzo wdzięczną opcją, jeśli chodzi o wciągnięcie do przygotowań dzieci - wystarczy maluchom dać(...)foremkami wykrawaj ciasteczka. 5. Resztę ciasta zagnieć ponownie i powtórz całą zabawę i tak do momentu, aż ciasto się skończy. 6. Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 8-10 minut. Gotowe pierniczki schowaj do szczelnego pojemnika i ukryj gdzieś głęboko aż do świąt, gdyż potrzebują
Z notatnika dietetyka
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 245obieramy ze skórki, wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek kroimy w kostkę. Jeśli nie macie pod ręką domowego bulionu możecie użyć ekologicznej kostki rosołowej bez dodatku soli, wzbogaci smak dania równie dobrze jak bulion. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go do momentu wytopienia tłuszczu i aż będzie chrupki. Następnie dorzucamy do niego czosnek(...)podanej ilości wychodzi ok. 15 sporych naleśników. Na koniec naleśniki polewamy sosem beszamelowym. Możemy także posypać je ulubionym serem, ja użyłam delikatnej mozzarelli. Dodatki: 200g sera mozzarella Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości ketchupem, ale sprawdzi się tu także sos czosnkowy, tzatziki, a nawet gęsta śmietana. Dodajcie prostą sałatkę
Cooking Monster
Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem 164blat biszkopta nasączony jest kawą, a drugi posmarowany Małym Szczęściem - Białym Jabłuszkiem. Małe Szczęścia przybyły do mnie niedawno. To sama natura zakręcona w słoiczkach.Bez sztucznych dodatków, bez polepszaczy ,czy zagęszczaczy. Są takie, jakimi ich stworzyła natura, prawdziwy smak w objęciach przypraw. Zachęcam do odwiedzenia strony oraz polubienia na Facebook Dziś przygotuję Pyszne ciasto z książki(...)delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką do chwili połączenia się ze sobą składników. Międzyczasie dodaj wodę. Prostokątną formę o wymiarach mniej więcej 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia , ciasto przełóż na papier i wyrównaj.Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw biszkopt do wychłodzenia. Następnie
Z Kuchni Do Kuchni
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 213ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna, wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad(...)wypróbować oryginalnej podczas podróży do Włoch, odwiedzić lokal w mieście lub najprostszym rozwiązaniem, jakie jest możliwe, to złożenie zamówienia online. W obecnych czasach przez internet kupujemy już niemal wszystko. Bez problemu możemy zabukować bilety, przeglądać prasę codzienną czy zrobić zakupy produktów, których akurat zabrakło nam w domu. Zamawianie jedzenia przez internet staje się coraz powszechniejsze, zwłaszcza wśród osób, które
Moja smaczna kuchnia
Baklava grecka w aromacie pomarańczy 194opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g) 100 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych 50 g blanszowanych migdałów 100 g pistacji bez łusek + dodatkowo mąka pszenna SKŁADNIKI na syrop pomarańczowy: 200 ml wody 100 g białego cukru lub ksylitolu 4 łyżeczki miodu (użyłem greckiego miodu leśnego z szałwią ) 1 cała pomarańcza(...)warstwie (ciasto, masło, orzechy). Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta. Baklawę kroimy w kwadraty, a następnie w trójkąty. Ciasto smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 30 min. Upieczone ciasto polewamy wcześniej przygotowanym syropem pomarańczowym i dekorujemy pozostałymi zmielonymi pistacjami . Gdy ciasto przestygnie i wchłonie cały syrop, możemy serwować. Smacznego. Baklawa- Baklava grecka
kulinarnyJa
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański) 217Dzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu. Składniki (forma(...)blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić
Fitsweet.me
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 368jego oddzielenia potrzebne są specjalistyczne maszyny. Dzięki temu, że nasiona z kłosów wydobywane są dopiero po żniwach, są wolne od zanieczyszczeń. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia ciężkiego sprzętu, typu kombajny. Minusem jest również sprzęt do mielenia ziarna, który z tego co się orientuję sprowadzany jest w chwili obecnej z zagranicy i słono kosztuje. Tak więc koszt(...)zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody podczas wyrabiania, jednego jajka więcej, czy dłuższego pieczenia. Aczkolwiek ja nie czuję jakiś ogromnych problemów z dostosowaniem ilości innych składników do mąki.* * korzystałam z http://www.wpiekarni.pl/artykuly.php?id=68 Na burgery z płaskurki zapraszam tutaj , a dziś
gutfut
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 268firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość(...)sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się do pracy. Poniżej przedstawiam pyszności, które przygotowaliśmy w formie całodniowego jadłospisu: CAŁODNIOWY ZBILANSOWANY JADŁOSPIS DZIEŃ 1 Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego Składniki: 2 jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz
karmelowy
Typowe jesienne smaki, czyli zupa-krem dyniowo-marchwiowa 201myśl jest ogromna, dojrzała dynia. Nie wiem, czy jest ze mną coś nie w porządku, czy może Wy też tak macie, ale ja nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się moja pomarańczowa faworytka, nie ociągając się, wzięłam się za jej przygotowanie. Z uwagi na panujący mróz na dworze postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupkę-krem(...)chcesz, możesz wybrać z nich miąższ i zostawić do ususzenia na kaloryferze, w taki sposób otrzymasz pestki dyni. :) Możesz także upiec je w nagrzanym do 75 stopni piekarniku, czas pieczenia to ok 15-20 min.) Pokrój dynię na kawałki i dodaj do marchwi (warzywa powinny znajdować się na patelni ok 10 min) W międzyczasie zagotuj 0,5l wody
Smiling Shrimp