Zapiekanka z kalafiora 144Kolejny przepis z kalafiorem w roli głównej. Tym razem zapiekanka. Króluje tylko kalafior w towarzystwie pleśniowych serków. Zapiekanka prosta i smaczna, ładnie się dzieli na kawałki
Monia miesza i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana 138opcjonalnie fileciki anchois. Przygotowanie zapiekanki trwa dosłownie chwilkę, a obiad jest naprawdę pierwsza klasa! Dość istotną rolę odgrywa tutaj kozi ser , który nadaje całości wspaniałego smaku i aromatu. Nie bez znaczenia jest również zielony pieprz, który sprawia, że zapiekanka nabiera wyraźnego smaku i nie jest mdła. Dziś zaproponowałam Wam zapiekankę ziemniaczaną w stylu sycylijskim z dodatkiem anchois oczywiście, jeśli(...)zielony pieprz, ser, anchois, cebula i tak do rozłożenia wszystkich składników. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy mieszaniną śmietany i jajek, całość posypujemy twardym kozim serem. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 40 minut , czas pieczenia zależy od grubości ziemniaków, po około 35 minutach należy sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. Serwujemy gorące. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first
SprawdzonaKuchnia.pl
Pizzerinki 141rozmiarów. Fajnie się sprawdza w sytuacji, gdy każdy z domowników lubi na pizzy inne dodatki. Dodatkowo każdy dostaje swoją porcję – nie ma bitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli(...)dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojona cebula, surowe pieczarki pokrojone na plasterki). Posypujemy
Smaki Na Talerzu
Pizzerinki 170rozmiarów. Fajnie się sprawdza w sytuacji, gdy każdy z domowników lubi na pizzy inne dodatki. Dodatkowo każdy dostaje swoją porcję – nie ma bitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli(...)dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojona cebula, surowe pieczarki pokrojone na plasterki). Posypujemy
Smaki Na Talerzu
TORCIKI BOUNTY – wegańskie i bezglutenowe ciasto Bounty 378Ciasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę
Via Gusto
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 208SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki 200 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami. Na cieście układamy nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkowujemy
La grande e la piccola cuoca
MAK 188Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu(...)szklankę maku). następnie należy przez około 25 minut gotować na małym ogniu. opłukany mak należy zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. gdy wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony
Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 215Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej Składniki: - 2 szklanki kaszy jaglanej; - 1 szklanka kaszy kukurydzianej; - 4 łyżki oleju kokosowego; - 6 jabłek szara reneta; - 1 łyżeczka soli morskiej
MintTaste
Kruchy torcik z truskawkami 214lato. Upiekłam je spontanicznie, bo co prawda pierwsze urodziny syna odprawiam w niedzielę jedenastego czerwca, to faktycznie ma je siódmego i stwierdziłam, że smutno tak bez żadnego wypieku je obchodzić. Ten kruchy torcik jest rewelacyjny w smaku, więc koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI Na kruchy spód i kruszonkę: 340 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli(...)masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej. Aby zachowało swoją kruchość, to przechowywać je w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce
Passions hobbies life
Paszteciki z kapustą i grzybami 246Kapuśniaki już w sumie są na blogu.., te są ciut inne, tzn. z innego ciasta drożdżowego ..z przepisu znalezionego tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść. 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki(...)musi być suchy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pokroić w pasy i na każdym paku rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić
Moje domowe kucharzenie
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 622kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym(...)umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują
Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową 185Zupełnie nieskomplikowany chleb. Łatwy i przyjemny w obróbce. Bardzo łatwo daje się formować w bochenek i bez problemu upieczemy go na gorącym kamieniu - bez foremki. Można go upiec nawet pomimo braku sił lub czasu. Do jego wypieku użyłam mąki pytlowej, którą zrobiłam sama jakiś czas temu, przesiewając przez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania(...)kamieniem (lub blachą w środku) rozgrzać do 230°C . Bochenek można naciąć. Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i spryskać piekarnik zraszaczem do kwiatów kilka razy. Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 25 -30 minut
Posadzone i zjedzone
Dzień dobry i prosta jaglana szarlotka, bezglutenowa 285Witajcie na moim blogu, od urodzenia cierpię na skazę białkową oraz nietolerancję glutenu (na szczęście nie celiakię). Moim żywieniem zawsze zajmowała się moja mama, ponieważ też
madamekuchnia.wordpress.com
Leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem 249A u Was jak często pada pytanie – co dziś na obiad? Czasem, aby zrobić dobry i syty obiad nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni
Słodkie okruszki
Placuszki bananowe 207Miałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich
Kolorowy Przepisownik
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 192zębem czasu (lub psa), kapciuszki. Laczki, papcie, kapcie - pod tymi słowami kryje się obietnica odpoczynku (przynajmniej dla stóp). Moja Mama do tej pory gani mnie za chodzenie po domu bez kapci, a obie Babcie mają pełne szuflady laczków wszelkiej maści dla mniej i bardziej spodziewanych gości. A jak sprawa ma się w Danii...? Otóż tutaj instytucja kapcia(...)się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru 135 g masła Masło rozpuścić w garnuszku, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowego koloru i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Przestudzić. Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe placki z jabłkami 260Już dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na
Pan i Pani Smith w kuchni
Chleb z dynią 2 237bardzo udany jak poprzedni. Chleb jest miękki, bardzo długo zachowuje świeżość, skórka po pewnym czasie fajnie mięknie - same plusy ! Trochę bałam się jego smaku, bo nigdy nie robiłam pieczywa bez mleka czy też wody, tutaj mamy dodatek kefiru, ale miło mnie zaskoczył :) Przepis znalazłam na blogu mirabelkowy, trochę go zmodyfikowałam i taki też przepis Wam podam :) Poprzedni chleb(...)ściereczką i obsypujemy ją mąką, wykładamy ciasto uformowane w kulę, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy ponownie na ok. 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Chleb nacinamy ostrym nożem. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 min, a następnie zmniejszamy ją do 200st. C i pieczemy go jeszcze 30 min. * Ja po kolejnych 10 minutach zmniejszyłam temp do 170st.C, ponieważ
charlotte gotuje
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 401Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia
maniapieczenia
Szybka tarte Tatin. 179bardzo dobre ciasto powstało w skutek nagłej potrzeby. Goście wpadli bez zapowiedzi, a w domu pustka. Przygotowania zajęły mi równo 8 minut, później już tylko 25 minut w piekarniku i nim się goście rozsiedli na kanapie, deser był gotowy. Wypiek był tak dobry, że zniknął w całości podczas jednego popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby(...)cynamon, mieszamy, zdejmujemy rączkę z patelni, jabłka posypujemy suchymi składnikami, a na wierzch ścieramy zamrożone masło tak, żeby równomiernie pokryło suche składniki. Następnie przekładamy formę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Upieczone, gorące ciasto w formie przykrywamy płaskim, szerszym od formy talerzem, formę odwracamy do góry dnem w ten sposób, żeby ciasto
Rozpustne gotowanie
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 440najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów mam na swoim sumieniu;) Więc robimy(...)Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem (nie wyjmujemy go z piekarnika). Widzimy wtedy czy ciasto od spodu jest upieczone czy jeszcze lekko surowe. Jeśli spód jest surowy, przedłużamy czas pieczenia
Smakowy Raj
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 230najbardziej uśmiechniętej i zadowolonej załogi, jaką przyszło mi spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi! Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie(...)bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie
KUCHARNIA
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką FIT 148Ależ dziś gorąco, aż nie chce się siedzieć w kuchni! Jednak parę dni temu zmajstrowałam takie oto pyszne ciasto drożdżowe. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na erytrolu
Be Fit Be Strong
Ciastka spiralki 159bajka, bo lubię takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać(...)pomagając sobie folią spożywczą, zwinęłam roladę. Roladę schłodziłam kolejne 30 minut w lodówce i dopiero wtedy pokroiłam na cienkie plasterki. Te plasterki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciastka piekłam ok. 12-13 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawiłam na blaszce do wystygnięcia, a następnie przełożyłam na talerz. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers 209koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę ryby (skóra, płetwy, ogon, kręgosłup, głowa) jeszcze raz wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie(...)gutted pike (about 1.2 kg.) 2 large onions 4 cloves of garlic 4 smaller potatoes 2 carrots 1 parsley 3 raspberry tomatoes 1 large red pepper 10 cm. a piece of leek a small piece of celery 2 laurel leaves 6 kernels of herbal medicine 1 tablespoon of tomato concentrate 2 tablespoons of oil a small bunch of parsley
Delicious Place
Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. 247stwierdziłem, że mimo setek nowych mód żywieniowych niesłabnącą popularnością cieszy się pierś z kurczaka. Jedni mówią nuda, inni że uwielbiają i nie wyobrażają sobie tygodnia bez „ schabowego ” z kurczaka a wszelkiej maści sportowcy budują wokół niej całe menu. Ja przyznam, że jest kilka propozycji bardziej mnie interesujących niż pospolity kurzy(...)szpinaku i plasterek sera. Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą olej, pieprz, curry i sól. Sylikonowym pędzelkiem posmaruj piersi dokładnie po wierzchu i piecz 20 minut w 200 °C jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku. Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli chcecie więcej przepisów
kuron.com.pl
Ciasto Jogurtowe Mango Lassi. Jak wybrać dobrze dojrzałe mango? 246wyśmienitym smakiem, zamiast żałować wydanych pieniędzy? Wybór mango zacznijcie od oceny wyglądu. Dobrze dojrzałe owoce powinny być wyraźnie zarumienione w żółto-czerwonym kolorze z gładką, błyszczącą i sprężystą skórką, bez uszkodzeń i plam. Kiedy już wybierzecie odpowiednio wyglądające, weźcie owoc do ręki i delikatnie uciskając oceńcie jego stopień twardości. Miąższ i skórka dojrzałych owoców powinna się uginać pod naciskiem(...)obtoczenia mango (opcjonalnie) 1 kubeczek (200 g) gęstego jogurtu naturalnego 1 szklanka (200 g) drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki (125 ml) oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kardamonu 1 dobrze dojrzałe mango Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki
Fitsweet.me
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 307obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Karp zapiekany z pieczarkami (8 porcji) Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan. Dredge each piece of fish in egg, next coat with flour mixed with paprika. Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into
karmelowy
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1118tyle lekka, że bez problemu mogę utrzymać ją w jednej ręce, nawet gdy patelnia jest pełna. Czego nie mogłam powiedzieć o jej poprzedniczce, z którą rozstałam się bez żalu. Sprzęt kuchenny powinien według mnie łączyć w sobie porządne wykonanie oraz wygodę użytkowania , w przeciwnym wypadku korzystanie z niego nie jest przyjemnością. A z patelni Taurus korzysta mi się(...)używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychało. Weź jeden arkusz i ułóz na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go olejem, następnie przekrój na pół wzdłuż krótszego boku. Weź łyżkę farszu i ułóż u podstawy jednego z pasków ciasta. Wzdłuż dłuższego boku złóż
Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki z pieczarkami 282Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta(...)powinno być luźne. Naczynie przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Następnie naczynie z ciastem wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. W dniu pieczenia oprószonymi mąką dłońmi lub nożem oddzielić potrzebny kawałek ciasta, a miskę z pozostałym ciastem ponownie przykryć i wstawić do lodówki, do następnego użycia. Pieczarki i cebulę pokroić
Moje domowe kucharzenie
METROWIEC Z KOKOSEM 194Państwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3, 4 lub więcej zależy to od naszej twórczości i czasu. Zasada sklejenia tego ciasta pozostaje bez zmian. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 20 dag cukru kryształ 15 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao olejek rumowy(...)cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
Ciastka - domowe słodkości
Pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą 172Pizza bez sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza(...)łyżkę octu balsamicznego i wymieszać. Zestawić z ognia. Buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam na dwóch blachach). Wierzch ciasta rozsmarować karmelizowaną cebulą (im więcej cebuli użyjemy, tym bardziej wilgotna będzie pizza). Rozłożyć plastry buraka. Posmarować je niewielką ilością oleju. Posypać serem. Brzegi
CookYourself
Burrito 237wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g(...)każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę, na kilka minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni. Podajemy z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany. Guacamole 2 dojrzałe awokado
Zawsze głodna!