bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2729/3453)

Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji 141

Przepisy te mają sędziwy rodowód i opierają się na prostych rozwiązaniach i niewielkim udziale dodatków, szczególnie tych kolonialnych – wówczas niedostępnych. Zobacz jak wygląda filet z karpia bez ości -> filet z karpia bez ości Karp to ryba stosunkowo tłusta, zatem najlepiej sięgnąć po świeży surowiec, nie zaś mrożony. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby karpia zamrozić(...)soli oraz śledź w oleju. Wszystkie inne to pochodne, zaś ich wspólnym mianownikiem jest cebulka we wszelkich możliwych postaciach. Śledź w dzień Wigilii to potrawa raczej śniadaniowa, podawana z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. > Tutaj < znajdziesz przepis na śledzia na trzy sposoby. Łosoś i pstrąg – ryby na Wigilię Łosoś i pstrąg są cenione w kuchni ze względu

kuron.com.pl
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą 148

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko

moj przepis na
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą 149

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko

moj przepis na
Sernik ze śliwkami na spodzie brownie 137

Sernik ze śliwkami na spodzie brownie to moje niedawne odkrycie. Lubię wszystkie części z osobna czyli zarówno sam sernik, jak i brownie jak i śliwki. Sernik

Relaxtime
Wegański tatar z selera i tofu 202

Mój kolejny już przepis na tatara z warzyw a konkretnie z selera korzeniowego. Do przygotowania tatara wykorzystałam także ser tofu, pesto, orzeszki pinii oraz prażoną cebulkę

MeCooks
Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką 135

Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego

Be Fit Be Strong
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 147

Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki

Be Fit Be Strong
Jagodzianki 187

się doznaniami rożnych innych smaków niż tylko, to co słodkie.      Sam wiem bo piłem kiedyś kawę z cukrem i nie wyobrażałem sobie, że mogę pić bez... Dziś nie wyobrażam bym pił kawę z jakimiś dodatkami. Sama w sobie smakuje wyśmienicie. A każdy kto uważa się za człowieka może tego dokonać, bo ma takie zdolności adaptacyjne(...)rosły i mogą się pozlepiać. Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy kruszonką. Czekamy aż bułeczki trochę podrosną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach, przez 35-40 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Kruszonka:      Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą 163

Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na

Smaki Na Talerzu
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą 193

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko

moj przepis na
Musaka: słynna grecka zapiekanka z bakłażanem. PRZEPIS 161

Bakłażan to w Polsce ciągle mało popularne warzywo, mimo że bez problemu można kupić go w sklepach i to przez cały rok. Jednym z najsłynniejszych dań z bakłażanem w roli głównej jest grecka Moussaka – przepyszna zapiekanka. Przepis na grecką musakę Składniki: 3-4 bakłażany, 800 gramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku(...)plastry, ponownie oprósz solą i pieprzem, polej beszamelem, wyłóż cały sos mięsny, na nim ułóż pozostałe bakłażany, dopraw raz jeszcze, polej resztą beszamelu i wyłóż mozzarellę pokrojoną w plastry. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Artykuł Musaka: słynna grecka zapiekanka z bakłażanem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Ciasteczka z kawałkami czekolady (Cookies con gocce di cioccolato) 204

Poniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę  w ustach.  Najlepiej smakują ze szklank ą  

La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake 164

Witam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza

Be Fit Be Strong
Przepis na pizze jaką zawsze robiła dla mnie mama, a dziś ja korzystam z tego przepisu 241

Ciasto 30 dag mąki tortowej 2 dag drożdży najlepiej w kostce płaska łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju dodatki 2 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu 10

Moje Wyroby
Dyniowe drożdżówki z gruszkami 211

drożdżówki z gruszkami Via Gusto Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 700 g mąki(...)gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną). Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Gotowe drożdżówki oprósz

Via Gusto
Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – prosty przepis krok po kroku 206

J ako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami

Okiem Blondynki by McBlondi
Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim (wegańska) 343

Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze

Via Gusto
Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – prosty przepis krok po kroku 283

J ako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami

Okiem Blondynki by McBlondi
Tarta grzybowa z serem feta i parmezanem 217

Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na

Kuchnia Pokoleń
Jak zrobić małe pączki na tłusty czwartek 280

mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.  Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy(...)usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na  pączki w polewie czekoladowej

prawdziwe jedzenie
Świąteczny pasztet z żurawiną 227

Stało się, poczyniłam pasztet Przyznaję się bez bicia, że w dwa dni połowę już sama zjadałam. Ma idealną konsystencję, czyli nie jest za suchy, nie rozpada się, nie jest maziowaty, idealnie doprawiony, podsumowując to pasztet idealny. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na świątecznym stole. Gwarantuję, że nikt się nie zorientuje że jest 100 % wegański (i bezglutenowy(...)dodaj kaszkę, kaszkę, podsmażoną cebulę z przyprawami i zblenduj wszytko na gładką masę, następnie dodaj podprażony słonecznik, żurawinę i kaszkę, wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do formy/foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez 60-80 minut, w zależności od tego czy to była jedna czy dwie formy, w dwóch upiecze się szybciej. Smacznego

greenscarf
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 233

zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. Ale kto by czekał tak długo:-)? Jeśli chcemy zrobić(...)cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody (ok. 40 st. C) i dopilnować, żeby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów

Stare Gary
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 217

ziemniaki kremowości. Do tego chrupiące czosnkowe grzaneczki - wielbiciele czosnku będą wniebowzięci :) Skąd wziąć czosnek niedźwiedzi? Rośnie on w naturze, jednak objęty jest częściową ochroną i nie można go zbierać bez zezwolenia. Rozglądajcie się za nim na bazarkach i targowiskach, u internetowych rolników, w sklepach eko i takich z ziołami/jadalnymi kwiatami. Można też wyhodować go we własnym ogródku(...)podziel na małe kawałki lub pokrój w kostkę, przełóż do miski wraz z masłem i czosnkiem z patelni. Dobrze wymieszaj rękami, następnie przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut, aż grzanki staną się złote i chrupiące.  Czosnek niedźwiedzi dobrze umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 219

mojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego  chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym(...)syropu daktylowego lub syropu z agawy 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii 100 g płatków owsianych błyskawicznych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej ➤ Aby przygotować dyniowe puree , wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować

Chilli Czosnek i Oliwa
Batonik muesli 173

  Gdy mamy ochotę na drobną przekąskę, coś słodkiego to warto pomyśleć o czymś zdrowym. Na przykład o takich domowych batonikach. To nie tylko zdrowa, ale

Szybko Tanio Smacznie
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 206

czujności i ostrożności, soda kaustyczna jest bowiem substancją bardzo silnie żrącą. Testując przepisy wydawało mi się, że w domu nie ma możliwości osiągnięcia efektu smakowego jak z niemieckiej piekarni bez sody kaustycznej. A jednak udało się! Sekret tkwi w odpowiednio nasyconym roztworze sody oczyszczonej. Tu proporcje i czas gotowania są naprawdę kluczowe. Spróbujcie! Polecam, szczególnie fanom piwa i piłki(...)wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie. Formować precle jak na zdjęciach i odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.    Przykryć precle ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić precle do lodówki na około 50 minut. W dużym garnku zagotować 2 litry wody

maniapieczenia
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 210

zdjęciach - przestronny, nowoczesny urządzony ze smakiem. Super wybór dla dwóch rodzin z dziećmi. Nie musieliśmy się gnieździć w ciasnej, zatęchłej kwaterze z małą lodóweczką i dostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka(...)zapiekanki: hawajska, z bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie, chrupiące. Dodatki dobrze dobrane i nie przesadzone. Pizza Diavolo (oj ostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna

Kuchnia po mojemu
Lasagne bez glutenu i bez mleka 316

Lasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać(...)warstwę beszamelu (2-3 mm), następnie warstwę 1-1,5 cm sosu pomidorowego, kolejne płaty i znów beszamel, na ostatnią warstwę płatów kładziemy cienką warstwę majonezu (2-3 mm). Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 190-200 stopni

Tradycyjna kuchnia inaczej
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 290

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się(...)dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać. 3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin. 4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej

SzczyptaSmaQ
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 373

zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą soli, sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i około 2 łyżeczkami ziaren kminku. Gotowałem nadal na małym ogniu bez przykrycia do czasu odparowania całości wody. Kiedy woda odparowała spróbowałem, czy kapusta jest miękka, ponieważ nie była miękka dodałem więcej wody w celu jej ponownego odparowania. W międzyczasie przesiałem(...)prostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem. Tak przygotowane kulebiaki delikatnie przełożyłem na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Pozostawione kawałki ciasta również rozwałkowałem, a następnie wykroiłem z nic dekoracje. Tu mogę przydać się zdolności plastyczne, których niestety nie posiadam - wykroiłem kilka trójkątów, które miały tworzyć choinkę

Wyprawy kulinarne
Pączuszki super bomba 238

ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy(...)usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej

prawdziwe jedzenie
Świąteczne selfie całej rodziny? Z obiektywem Clippo to możliwe. 293

Świąteczne selfi całej rodziny? Z obiektywem Clippo to możliwe. Święta już tuż tuż, a zaraz po nich Sylwester. Okazji na robienie zdjęć będzie mnóstwo. Ale nie

Słodkie okruszki
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 203

Uff, całe szczęście dzisiejsze odpytywanie z kinezyterapii mnie ominęło, a myślałam, że padnie na mnie. Dopiero wtorek, a ja już jestem zmęczona i nie mogę doczekać

Be Fit Be Strong
Placki z pieczarkami - wytrawne racuchy z pieczarkami 132

około 100-150 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, natka pietruszki Ciasto: 300 g pszennej jasnej 2 jajka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g sera żółtego 250 ml wody Placki pieczarkowe – wytrawne racuchy z pieczarkami – wykonanie: Przygotujmy sobie sporą patelnię, pieczarki będą początkowo zajmowały dość dużo miejsca. Pieczarki kroimy na plasterki(...)smażymy takie placki po około 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami żeby trochę tłuszcz się wchłonął. Można jeść te placki tak po prostu bez niczego, sauté (jak ja), z keczupem i majonezem (jak Ania), a również wybornie smakują z kleksem z kwaśnej śmietany. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na bułeczki z pieczarkami

Marder&Marder Manufacture
Schab w sosie pieczarkowym 134

przygotowania potrzebne są tylko pieczarki, kilka plastrów schabu oraz słodka śmietana i kilka przypraw. Jeśli szukasz przepisu na aromatyczny schab z patelni w sosie pieczarkowym, to nasza propozycja jest bez wątpienia godna uwagi. Schab w sosie z pieczarkami sprawdzi się jako idealny pomysł na obiad nie tylko od święta. Proste składniki i szybkie przygotowanie czynią z niego świetne danie(...)oraz miękkość mięsa. Jeśli masz swój ulubiony przepis na schab w plastrach, to zapraszamy do podzielenia się nim w komentarzu Schab z sosem pieczarkowym przepis, który zaprawiliśmy tylko śmietaną bez dodatku mąki. Jeśli lubisz, wraz z podsmażanymi pieczarkami możesz również dodać cebulkę. Jeżeli szukasz więc pomysłu na schab w sosie do obiadu, to zerknij na naszą propozycję. Jak zrobić

Kuchnia Na Wypasie
Mój niezbędnik na zimowe wieczory 185

historię życiową – miłości z młodych lat, która została przerwana wojenna zawierucha. Polecam. ciepła, aromatyczna kawa naturalna lub zbożowa Jestem wielką miłośniczką kawy i najczęściej pijam po prostu czarną bez dodatków. Jakoś tak najbardziej lubię jej naturalny smak. Czasem nachodzi mnie ochota na latte, czasem kawę z syropem cynamonowym albo chałwowo-orzechową czy nawet kawę mrożoną . Lubię też napoje(...)też skóra będzie w nim oddychała i nie będzie pociła się. maseczka lub serum na twarz – mam bardzo wrażliwą skórę a teraz w okresie grzewczym wieczorami jest wręcz piekąca i domagająca się nawilżenia i ukojenia. Dlatego swój demakijaż odbywam wcześniej, potem na twarz specyfik nawilżający i można zaczynać wieczór. Jeśli miałabym polecić dobry specyfik, którego używam to na pewno

Dorota Smakuje
Masło orzechowe – pyszne przekąski na słodko lub słono 212

lektury. Skład masła orzechowego – na co zwracać uwagę? Przede wszystkim, jeśli chcemy znaleźć zdrowe i pyszne masło orzechowe, musimy dokładnie przeczytać jego skład na etykiecie. Najlepiej wybierać produkty bez ulepszaczy oraz zbędnych dodatków. Najzdrowsze masła składają się wyłącznie ze zmielonych orzechów arachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu produkty oferuje SklepAgnex.pl , pełen zdrowej żywności, idealnej(...)farsz do naleśników lub gofrów. Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję poniżej. Ciasto z masłem orzechowym Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy: 200 g mąki, 200 g cukru, 2 jajka, 180 g maślanki naturalnej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła, ½ łyżeczki soli. Masę robi

Cynamonowe szczęście
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 209

Szukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na Kuchennych Wariacjach Możesz ją podać samodzielnie, z zimnym sosem (np. czosnkowym), sałatką obiadową lub duszonymi warzywami. Tarta świetnie spisze się na obiad, kolację lub jako poczęstunek dla gości   Składniki: 200 g mąki(...)zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z kurczakiem i pieczarkami z patelni, następnie wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok. 30 minut (temp. 180 stopni) .           Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora

Kulinarne S.O.S.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 209

Szukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na Kuchennych Wariacjach Możesz ją podać samodzielnie, z zimnym sosem (np. czosnkowym), sałatką obiadową lub duszonymi warzywami. Tarta świetnie spisze się na obiad, kolację lub jako poczęstunek dla gości   Składniki: 200 g mąki(...)zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z kurczakiem i pieczarkami z patelni, następnie wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok. 30 minut (temp. 180 stopni) .           Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora

Kulinarny S.O.S.
Ciasto pomarańczowe - przepis na babkę świąteczną z żurawiną i pistacjami 161

przepis na pizzę orkiszową oraz moja recenzja tego urządzenia . Na warsztatach, pod czujnym okiem Michela Moran, mogłam dowiedzieć się, jakie jeszcze kulinarne możliwości daje praca z robotem Kenwood. Zdjęcia bez mojego logo pochodzą z materiałów prasowych Kenwood Atmosfera w czasie spotkania była rewelacyjna - śmialiśmy się, dyskutowaliśmy o jedzeniu i chłonęliśmy cenne wskazówki naszego kulinarnego mistrza. Bardzo cieszę się(...)pomarańczy 400 g ricotty 4 jajka w temperaturze pokojowej 4 łyżki oliwy o delikatnym smaku 150 g świeżej żurawiny 100 g pistacji 1 łyżka ksylitolu 4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mąki pszennej cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta pomarańczowego: W misie robota planetarnego Kenwood umieść ksylitol oraz ricottę. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę, a ksylitol dobrze połączy

Chilli Czosnek i Oliwa
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 221

Drożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍  Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami w środku to już dla mnie istne "niebo w gębie". 👌💗 Składniki (na  ok. 13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka(...)bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 262

Piękny, długi weekend minął zostawiając w głowach dymny zapach węgli i brykietów, żarzących się pod grillowanymi, majówkowymi pysznościami. Ale wciąż Maj! I wciąż ciepły, słoneczny, pachnący mieszanką bzów z konwaliami...i cały czas pełen zielonych i smukłych szparagów :) Z okazji krótkiego sezonu na te warzywka w kolorze nadziei pędzę szybko podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę pełną zieloności(...)ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto widelcem i piecz 10min. w 180*C. Farsz: 1. Pora umyj i pokrój w talarki. 2. Pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę. 3. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. 4. Wbij jajka do miski

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowe croissanty z malinową nutą 216

mały ugotowany burak (ok. 70 g) kilka malin (ok. 30 g) łącznie malin i buraka ma być 100 g dodatkowo, do posmarowania rogalików: jajko 50 ml mleka Mlekovita Wydojone bez laktozy 3,2% 1 dzień – wieczór Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy przykryte folią, w ciepłe miejsce. 2 dzień – od rana 1. 25 g masła(...)godzinę. 10. Podrośnięte rogaliki przekładamy do lodówki na noc. 3 dzień Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rogaliki wyjmujemy z lodówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Za pomocą pędzelka, smarujemy rogaliki. Pieczemy je w 200 stopniach przez 20-25 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Domowe croissanty z malinową nutą pochodzi

Mienta blog
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 263

pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu (sprawdź przepis) Piątek(...)zamrażarki. Więcej informacji o tym jak mrozić możecie znaleźć w tym wpisie. Sałatkę z kozim serem i burakami (na poniedziałek) włożyliśmy do lodówki pod przykryciem. Upieczona brukselka i cieciorka bez problemu zaczekały w lodówce do wtorku. W poniedziałek wieczorem ugotowaliśmy tylko kaszę bulgur, która razem z nimi trafiła do sałatki. Jej przyrządzenie zajęło nam 12 minut Czy podejmiecie wyzwanie

Niedzielny kucharz
Co się u nas działo – małe podsumowanie bloga 196

Miłosz szczęśliwie też nie! Co nie było wcale takie oczywiste – zwłaszcza, że wyrosły mu cztery jedynki i gryzie wszystko co się da (u nas stan uzębienia na szczęście bez zmian ;-)). Już nie możemy się doczekać kiedy Mimi będzie mógł z nami próbować różnych potraw (apetyt mu dopisuje, przeczuwamy, że rośnie nam smakosz Miłoszek nauczył się też pełzać (głównie(...)Dutch baby – grzeszne śniadanie ” okazało się największym hitem wśród przepisów, jakie wrzuciliśmy. Numerem jeden całego bloga był natomiast wpis o tym co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – jeśli jeszcze nie czytaliście to do dzieła! 2,5 tysiąca odwiedzin W sumie na naszym blogu jest już około 80 wpisów. To pewnie dzięki temu od początku istnienia, czyli

Niedzielny kucharz
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 235

Dziś również bez przemyśleń. Mało ostatnio w nas natchnienia. Ciepłe dni gonią nas na świeże powietrze (nawet z planszówkami wychodzimy na trawę), goni nas też wszystko to, co jeszcze nie uprzątnięte po zimie. Doba nie wystarcza na połowę zaplanowanych czynności, czasu mało, wyrzuty sumienia dokładają swoje (prowadzimy bloga, a tak mało poświęcamy Wam ostatnio czasu…).  Popełniłam też(...)Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika i pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut. Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską

OliveandThyme
Chleb na owsiance 197

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu. Składniki: * 500 g białej mąki pszennej * 4g drożdży instant Owsianka : * 150 g drobnych płatków owsianych * 450 g wrzącej wody(...)drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Razem ze mną chleb przygotowali : Dorota , Agnieszka , Agnieszka , Alina , Joanna , Bożena , Danuta , Agnieszka

Magiczne Życie Marty
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 187

sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę(...)lekko osolonym wrzątku al dente . Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość blaszki, którą pokrywamy uprzednio papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy , zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy obficie  pokruszonym kozim serem oraz tymiankiem

Food Square
Biscotti z lawendą i cytryną 195

porządku dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą(...)uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Lekko przestudzić. Pokroić ciasto po skosie na kromki grubości 1-1,5 cm. Ułożyć je płasko na blasze. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY 529

Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała masa Waszych ulubionych orzechów i suszonych owoców! Taki blok bakaliowy oprószony (wyjątkowo w Boże Narodzenie) cukrem pudrem, będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole. A co najważniejsze - nie sprawi Wam kłopotu przy krojeniu, bo jest naprawdę zwarty. Jest(...)miód i ziarenka z laski wanilii lub cukier wanilinowy. Dosyp opcjonalnie przyprawę piernikową i dodaj (opcjonalnie) powidła śliwkowe i zamieszaj dokładnie całość. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut . W międzyczasie sprawdź czy blok za bardzo się nie rumieni. Jeśli tak to przykryj keksówkę folią. Piecz przez  kolejne

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowa szarlotka z budyniem 204

stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Nadzienie: 6 większych jabłek 4 łyżki cukru odrobina wody cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 500 ml mleka 2 jajka 100 g masła Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki i cukru, dokładnie(...)Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie