bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2717/3453)

Pełnoziarnista tarta ze szparagami i Pecorino 141

taki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 3 minuty. WYPEŁNIENIE: Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Plastry boczku umieszczamy na suchej

Be Fit Be Strong
Pasztet drobiowy 151

Jeśli lubicie pasztety, to w tym zakochacie się od pierwszego kęsu. Pachnący, delikatny, doskonały na świąteczny stół, ale bez okazji też będzie smakował Co potrzeba: 1800 g ćwiartek kurczaka, 1500 g wątróbki z kurczaka, 300 g pora, 200 g marchewki, 200 g selera, Kucharek, 2 liście laurowe, 6 szt. ziela angielskiego, 2 jajka, 1/2 gałki muszkatołowej, 1 pełna łyżka(...)bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy jest dobrze doprawione. Masa powinna być dość zwarta, nie za gęsta i nie za rzadka. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksiarki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia. Nie gorący, ale jeszcze ciepły pasztet wyjmujemy bardzo

Bułka z Chlebem
Pełnoziarnista tarta ze szparagami i Pecorino 137

taki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 3 minuty. WYPEŁNIENIE: Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Plastry boczku umieszczamy na suchej

Be Fit Be Strong
Paluchy z masłem czosnkowym 201

minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i   przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.   Dodatkowo: 5-6 ząbków czosnku świeżego ( przeciśniętego przez praskę) 6 łyżek prawdziwego masła sól, pieprz do smaku(...)zdjęciu:   Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową.   Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi   Pieczemy 35 minut w temperaturze ok. 180 stopni.      Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Domowe ciasta
Fit pizza na spodzie z kalafiora 323

right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit pizza na spodzie z kalafiora – Składniki: Składniki na ciasto: 1 większy kalafior – ok. 800g samych różyczek (bez twardych części) 2 jajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki curry sól do smaku(...)składnikach na ciasto, wcześniej odsączyć z zalewy, a następnie potrzeć na tarce) oraz przyprawy, wymieszać na jednolite ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć oliwą. Na blaszce/papierze uformować z kalafiorowego ciasta okrąg. Podpiekać spód przez około 20 minut w temp 200 st. C (do zarumienienia). Ser mozzarella (ten który ma być

Kulinarne Przeboje
Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym 239

takich sytuacjach przydatne. Dzisiaj szybkie danie z polędwiczką wieprzową. Podałam oryginalne proporcje,  ja użyłam mniej ziemniaków gdyż robiłam to danie dla dwóch osób, ale ilość sera pozostawiłam bez zmian. Polędwiczka była nieco mniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki z dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych(...)które wstawimy do piekarnika), rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty. Wyjąć, dać mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, pokroić

Stare Gary
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 184

Jest niezwykle ceniony w przemyśle piekarniczym, ponieważ jest kleisty i rozciągliwy. To właśnie dzięki niemu pieczywo jest puszyste, ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Gluten jest też nośnikiem smaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta(...)smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut (nie rumienimy). U w a g i: S krobia kukurydziana nazywana też maizeną jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 232

Jest niezwykle ceniony w przemyśle piekarniczym, ponieważ jest kleisty i rozciągliwy. To właśnie dzięki niemu pieczywo jest puszyste, ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Gluten jest też nośnikiem smaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta(...)smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut (nie rumienimy). U w a g i: S krobia kukurydziana nazywana też maizeną jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się

mojewypiekiinietylko
Pizza graham a'la CAPRESE 208

propozycję nie do odrzucenia. Pizza, na pełnoziarnistym spodzie z mąki graham, z dodatkiem pysznej Mozarelli, pomidorów koktajlowych oraz szynki parmeńskiej. Propozycja na pełnowartościowy posiłek, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia! Jeżeli chodzi o dodatki, możemy oczywiście dodać to co lubimy najbardziej. Zapraszam!   Składniki na rozczyn: 1/4 kostki świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pełnoziarnistej orkiszowej(...)zostawić delikatnie grubsze. W cieście zrobić widelcem dziurki, przesmarować delikatnie oliwą i rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, omijając grubsze boki.  Ułożyć Mozarellę, przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 12 minut. Gotową pizzę posypać suszonym oregano oraz ułożyć na niej roszponkę. Podawać z dobrej jakości oliwą smakową lub ulubionymi sosami. Smacznego

Trufelkowo
Caffe latte 204

szklanym zaparzaczu. Do tego spienione mleko. To mi wystarczy. Często też mam ochotę napić się cafe latte. Ale tylko ja. Mój M. woli espresso. Dlatego   „piekę dwie pieczenie w jednym ogniu” i zaparzam kawę w kawiarce ciśnieniowej, wówczas mam dla siebie napar wspaniałej kawy, którą łączę ze spienionym mlekiem i mogę delektować się pysznym cafe latte... Jeśli też(...)maskuję   pianką z mleka i wygładzam powierzchnię. Na koniec posypałam kakao. Caffe latte gotowe Myślę, że ten sposób podania kawy Wam się spodoba. Spróbujcie zrobić w domu bez specjalnych urządzeń. A efekt...? Sami widzicie. Więc do dzieła. Powodzenia i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 209

puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje(...)papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec zawijany 501

domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie ciasta w papier. Papier jest śliski i ciągle coś mi się przesuwało. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki: ciasto 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru(...)ciasta zlepić, ułożyć zwinięciem do dołu. W ten sam sposób przygotować drugą roladę. Potem każdą roladę owinąć w papier pozostawiając ok 1 cm luzu i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić na ok 20 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 30 minut. Po upieczeniu rolady lekko przestudzić i odwinąć

Monia miesza i gotuje
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 180

francuski wiejski pasztet Nie bez przyczyny Francuzi uchodzą w dziedzinie wyrobów pasztetów za niezrównanych mistrzów. I tak prostota składników, oraz aromat ziołowych przypraw sprawiają, że zwykły pasztet zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek(...)wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym  liściem  laurowym, oraz  szałwią  i przekładamy  mięsną masę do formy,  ścisłe  ją wypełniając.  Na wierzch

Miód i pieprz
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 219

tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał na bazie m ą ki migdałowej, masła , cukru i jaj. A do tego morele(...)średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką, nadmiar mąki strzepujemy (do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia).  W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 211

papieru lub w grubym foliowym woreczku – wystarczy zbić ziarna drewnianym wałkiem lub młotkiem do rozbijania kotletów.   Wsypujemy do garnka wszystkie przyprawy, wlewamy ocet i wodę. Stawiamy garnek bez przykrycia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, gotujemy całość około 1,5 do 2 godzin, aż masa zgęstnieje, rabarbar się rozpadnie. Wyparzamy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób(...)kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego tofu. Z tej porcji

Karo in the Kitchen
Pasztet z cukinii i soczewicy 243

Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity(...)odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię

Trzeci talerz
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 204

moim wypadku odpada. Kurczak jest w tej wersji o wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra(...)ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie... byle nie za często

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 205

kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko. Idealne jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić(...)żółtego sera typu Emental, 2 cl oliwy z oliwek, 2 cl octu balsamicznego, sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu. Do przygotowania tapenady z czarnych oliwek 150 g czarnych oliwek bez pestek, 10 cl oliwy z oliwek. Do przygotowania sosu winegret 4 cl oliwy z oliwek, 4 cl octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę

MODA NA BIO
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 258

szczęśliwa.  Moje TAK i NIE. Moja cisza i moje słowa.  Własne ścieżki i moje wybory.  Małe gesty o wielkim znaczeniu. Coraz mniej kompromisów, coraz więcej mnie. Bez egoizmu. Z szacunkiem. Po swojemu.  Nie trzeba płynąć głównym nurtem, by dotrzeć do celu. Nie trzeba klaskać, gdy wszyscy wokół biją brawa, ani krzyczeć, gdy tłum rozdziera gardło(...)serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe.  250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 g startego sera cheddar 15-20 listków dzikiego czosnku - zblanszowanego i drobno posiekanego 150 ml mleka + dodatkowo odrobinę do posmarowania   Liście czosnku umyć

KUCHARNIA
Czekoladowe prezenty na Dzień Chłopaka 250

30 września już tuż tuż. Jeśli wciąż zastanawiacie się nad tym co kupić na Dzień Chłopaka, to mam dla Was małą podpowiedź. Coś co trafi w

Słodkie okruszki
Zapiekany makaron a’la carbonara 93

Witam Was po długiej przerwie! Większość z Was pewnie już zapomniała o istnieniu moim i tej strony, część za mną tęskniła, a część dołączyła w czasie

Be Fit Be Strong
Sernik Ruski na Nowy 2021 Rok 151

Sernik Ruski. Sernik Ruski na zakończenie roku. Tak się zastanawiałem, czym mógłbym zakończyć stary rok ❓. Bez wątpienia był to dziwny rok, ale zrobiłem pierwszy raz w życiu pierogi, chociaż nie były to ruskie, sernik natomiast, okazał się największym hitem na moim blogu. Postanowiłem połączyć te dwa dania i stworzyć Sernik Ruski. Życzę wszystkim najlepszego w tym nadchodzącym roku(...)smażenia, dodaj posiekany szczypiorek. Jak złożyć Sernik w całość Kruche ciasto wyjmij z lodówki, podsyp powieszchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na placek, większy niż forma, w której będziesz piec sernik. Teraz włóż placek do formy i dobrze go ugnieć i rozprowadź na spodzie i bokach. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wsyp ryż. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

RafalCook
Bułki kokosowe 133

puszystym środkiem o delikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Przyznaję bez bicia, że sama zjadłam kilka bez żadnych dodatków, popijając pyszną kawą. Wasze dzieci te duże i te małe z pewnością będą zachwycone wspaniałymi bułeczkami kokosowymi:) Przygotowanie bułek jest bardzo proste(...)każdego wałka zwinąć bułkę w kształcie ślimaczka, należy zacząć zwijać od środka, a skończyć na zewnątrz bułki, koniec podwinąć pod spód. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać cukrem

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety z soczewicy 200

tacy, którzy twierdzą, że obiad bez mięsa to nie obiad, a jednak ja się z tego czasem wyłamuję. Wstyd się przyznać, ale soczewicę w mojej kuchni odkrywam dopiero w tym roku. Wcześniej omijałam ją na półce w sklepie i jadłam tylko okazjonalnie podczas piątkowych obiadów w pracy. Aż pewnego dnia spróbowałam Hariry, a potem burgera z soczewicy i stwierdziłam(...)patelni, a drugą część blendujemy. Powstałą masę mieszamy z zawartością patelni. Całość doprawiamy pieprzem, papryką i curry. Formujemy 4 kotleciki i kładziemy je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy 25 – 30 minut w 200 o C. Możemy podawać je z warzywami lub jako zamiennik mięsnego kotleta w burgerze

Emskie Smaki
Piankowiec 172

Zastanawiałam się jaki wpis dzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. Piankowiec idealnie wpisuję się

PatiGotuje
Czekoladowe placuszki z mąki kokosowej 222

Jedne z najlepszych placuszków jakie jadłam, puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem kokosa. Przełożone masłem orzechowym i dżemem rozpływają się w ustach i wyglądają jak

Healthy food explorer
Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy! 359

Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy! I zaczęło się wielkie święto dla każdego kibica piłki nożnej. Większość osób kochających piłkę nożną będzie spędzać teraz długie

Słodkie okruszki
Sernik z białą czekoladą i jagodami 257

Jak miło w końcu wrócić do pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres

Kuchnia Ellie
Szaszłyki z piekarnika 270

Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest

Dieta bez mleka
Taralli z kolendrą 214

mnie osłabiły, przez co kondycja spadła i nadzieje związane ze starem też gdzieś odeszły. Nie zamierzam się jednak poddawać. Wystartuję z celem – dobiec do mety. Bez spiny, bez szaleństwa. Tak po prostu dla przyjemności biegania. W sumie, pomimo tego, iż zupełnie nie jestem w formie, cieszę się na ten weekend. Do tej pory startowałam jedynie w Krakowie(...)koło, sklejając końce te sobą. Tak przygotowane taralli wrzucaj na wrzątek i gotuj, do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je z wody i ułóż na blasze do pieczenia. Na koniec taralli piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw je do wystygnięcia w lekko otwartym piekarniku. Tartalli z kolendrą przechowuj w metalowej

365 dni dookoła kuchni
Muffinki kokosowo-kawowe 171

Do moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby

Fabryka pomysłów
Jak się nie opalać i koktajl bananowy z mietą 188

Weekend był cudowny! Obłędnie słoneczny i ciepły; poczułam się, jakbyśmy zamiast wracać z urlopu do Danii, wybrali się do ciepłych krajów. Zasiedliśmy więc z C. w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bałkańska wariacja risotto 240

Ajwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie

Kucharzyca
Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami 285

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z

Smakuje zdrowo
Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 210

odpowiednio zabezpieczony produkt , mamy pewność, że przestrzega on reguły systemu kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP, jest pakowany bez dostępu powietrza lub w atmosferze modyfikowanej, pozwalającej na zachowanie jego świeżości bez konserwantów oraz jest chroniony przez cały czas przed dostępem zabrudzeń i bakterii. Ponadto na etykiecie możemy wyczytać wszelkie istotne informacje , takie jak: okres przydatności do spożycia, kraj pochodzenia, hodowcę(...)ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami. * * Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego . (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['rtb_hit', 'gde-default', 'dwCa0c8doxzskw5cR3R6m3Xo3_NNQHrE_tyPAD548iv.M7

Food Square
ZAPIEKANY RYZ Z JABLKAMI I CYNAMONEM 332

Duzo osob zapewne powie ,ze taki zapiekny ryz nie nadaje sie na obiaad, bo nie da sie nim najesc. Hmmm... zalezy kto co lubi . Niektorzy nie wyobrazaja sobie obiadu bez dodatku miesa tak jak np. moj tata. Ja staram sie urozmaicac i nie przekroczyc 3 obiadow miesnych w ciagu tygodnia. Na szczescie moj partner tez jest tego zdania(...)znow ryz, jablka i konczymy cieniutka warstwa ryzu (tak aby ledwie, ledwie przykryl jablka). Posypujemy jeszcze raz cynamonem i cukrem. Dodajemy kilka wiurek masla  i wsadzamy do piekarnika . Pieczemy 35 minut w 180 stopniach . Taki zapiekany ryz mozna jesc sam lub ze smietana , smietana wymieszana z cukrem wanilinowym, dzemem. ZYCZE SMACZNEGO !! PS. Jezeli przypalil Ci sie garnek z ryzem

PychaDania