bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2713/3453)

morelowa tarta z gorącym masłem 174

odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto.  *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto(...)zagotować. Kiedy masa zgęstnieje wylać ją na ciasto.  Na budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tarta powinna stygnąć kilka godzin aby budyń stężał.  Przepis z którego korzystałam pochodzi z tej strony. Delikatnie go zmodyfikowałam zmniejszając ilość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 217

 Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było

W kuchni Karmel-itki
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 186

tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego(...)czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać w dużych odstępach od siebie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

pink envelope
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 186

gotujemy, zjadamy lub oglądamy tyle smakołyków, wymyślnych potraw, wonnych dań. Są pyszne, pełne przypraw, wyszukanych składników i intrygujących nazw. Ale jestem pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę świata.  Czy wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się(...)nastawiony, po powrocie będzie idealnie dojrzały i tym razem nie dam się pokonać. Jestem pewna, że "brak czasu" da się znokautować przy nieco lepszej organizacji.  Tymczasem przed wyjazdem piekę jeden z moich ulubionych chlebów. Biały, drożdżowy, najprostszy. Nazywam go ekspresowy, bo robi się w mgnieniu oka i równie szybko znika. Oczywiście, najlepszy na ciepło, z masłem i twarożkiem. Właściwie

KUCHARNIA
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 175

dlatego dzień spędziłem bez gotowania. Nie byłbym jednak sobą, gdybym chociaż chwili nie spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta(...)pół zostawiając margines 2 cm-owy.   Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.     Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką  i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach piekarnik góra dół przez 20 minut z czego ostatnie dwie minuty na termoobiegu, by góra bardziej zbrązowiała

BaRepas
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 305

koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić(...)swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich

ladykitchen
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 174

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe(...)wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut. Studzimy na blaszce. Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około

Słodkie Przyjemności
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1135

był dla mnie rokiem przełomowym. Pracowałam, obroniłam magistra, wyprowadziłam się ponad 1000km od domu. Wiadomo, że czasem popełniamy błędy, ale wierzcie mi, nic nie dzieje się bez przyczyny! Poprzez niektóre rzeczy wydoroślałam, zmieniłam się, ale niczego nie żałuję. I też niczego nie rozpamiętuję, bo wychodzę z założenia, że co nas nie zabije, to nas wzmocni! Dlatego ten rok chciałabym(...)woda odparuje. Ściągamy z ognia. Salami (u mnie były to małe kółka) kroimy na pół. Na ciasto kładziemy: salami, pieczarki z cebulą, wszystko posypujemy tartym serem. Brzegi smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 10 minut

Kitchens Alphabet
Chałka mleczna z kruszonką 82

poczęstunek zabrany w gości do kawki w południe.  To tyle w kwestii okoliczności degustacji,  bo to ciasto z kategorii zjadanych od początku do końca foremki,  bez pozostawiania kawałeczka "na potem". Składniki: 380 gram mąki pszennej,  100 gram cukru 40 gram masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 150 ml mleka cukier waniliowy szczypta soli(...)miseczki wszystkie sypkie składniki, dodajemy miękkie masło i opuszkami palców robimy zacierki. Gdy ciasto w piekarniku wyrośnie, zagniatamy je krótko  i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie długa, 30 cm, płytka keksowka. W ciasto wciskamy kosteczki jabłkowe, posypujemy kruszonką  i ponownie wkładamy do 50 stopni w piekarniku. Gdy po około 30 minutach wyrośnie

Kronika Piekarnika
Drożdżówki z budyniem agrestem i kruszonką 109

drożdży 60 g cukru CIASTO zaczyn 80 g masła 2 jaja 500 g mąki typ 500 szczypta soli AGREST 300 g agrestu 10 g cukru BUDYŃ opakowanie budyniu waniliowego bez cukru   (40 g) 350 ml mleka 15 g cukru KRUSZONKA 80 g maki 50 g cukru 50 g masła Wykonanie ZACZYN Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy(...)palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. BUŁKI Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej

Tajemnice Smaku
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 320

prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać w kupnych bułkach do hot-dogów czy hamburgerów. Taki domowy fast food z własnoręcznie upieczonymi bułkami smakuje o niebo lepiej i przede(...)formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.  Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy sezamem.  Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 133

potem na talerzu, nie uważacie? Może tylko odrobinę dłużej trawa i wydrążanie, niż zwykłych, podłużnych cukinii. Niedawno pokazywałam Wam jak prosto i szybko można zrobić cukinie faszerowane kaszą jaglaną bez dodatku mięsa . Dzisiaj będzie coś dla mięsożerców, czyli z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Składniki: 4 okrągłe cukinie (około 1,5 kg) 400 g mielonego mięsa - użyłam wołowo(...)Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szpinakowe gwiazdki z niespodzianką + e-book z przepisami na karnawał 158

czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem(...)która redagowała i poprawiała całość.  Dziękuję także pozostałym dziewczynom za zaangażowanie i swoje przysłowiowe "5 groszy". Dobra robota! Mam nadzieję, że Wy- Drodzy Czytelnicy zgadzacie się ze mną bez dwóch zdań ;) Na zachętę podgląd spisu treści! Kto i co przygotował możecie już teraz sprawdzić klikając w poniższy baner. Zapraszam do pobierania i udostępniania swoim bliskim i znajomym. Niech

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 257

źródło: Instagram Tarty to ostatnimi czasy nasza mała obsesja. :) Robiłyśmy już naprawdę wszystkie; słodkie, wytrawne, ostre, z bezą, z owocami itd. Dzisiejszy przepis powstał trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak(...)robię wieczorem dzień wcześniej. Schłodzone ciasto przykrywamy folią spożywczą, rozwałkowujemy i przekładamy do formy o średnicy 24 - 28 cm, nadmiar ciasta odcinamy. Nakłówamy spód widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsypujemy fasolę, ryż lub groch w celu obciążenia spodu podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 10 minut. Następnie, ostrożnie usuwamy papier

Kuchenny Double Trouble