Muffinki jajeczne to pomysł na odmienione śniadanie z jajkiem w roli głównej. Nie wiem jak Wy ale nie wyobrażam sobie weekendów bez słonych śniadań bez jajek Muffinki jajeczne są bardzo proste w przygotowaniu. Możecie robić je w wielu różnych smakach, w zależności od Waszych upodobań. Ja zrobiłam je z dodatkiem boczku, cebulki, szpinaku, sera i suszonych pomidorów(...)kostkę ser żółty oraz pokrojone w paski pomidory. 3 Wgłębienia w formie na muffinki smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni. Masę jajeczną wlewamy do wgłębień w formie. Pieczemy około 15 minut do zrozumienia. Artykuł Śniadaniowe muffinki jajeczne pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliisię prawdziwa fantazja gotowania. Tak właśnie się stanie, gdy postanowimy przygotować klasyczne danie włoskie, czyli focaccię, na przykład z serem feta. Ale Włosi bardzo często przygotowują i jedzą ją bez żadnych dodatków. Podaną jako przekąskę skropioną oliwą z oliwek. Prostota i fantazja smaku! Przekonajcie się sami… Focaccia z serem feta Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (510 g) pełna(...)mniejszej niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt). Przekładamy ciasto na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na pół i równomiernie rozkładamy na cieście skórka do dołu, lekko dociskając je do ciasta, oliwki kroimy na plasterki i rozrzucamy po cieście, fetę kruszymy w dłoniach
KulinarneImpresje.plCzytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam. Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu cennych i ważnych dla prawidłowego(...)quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuCzytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam. Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu cennych i ważnych dla prawidłowego(...)quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuchcielibyście wykorzystywać jak najmniej składników. Nie zawsze mało znaczy smacznie – dlatego przetestowaliśmy dużo przepisów, zanim wybraliśmy te właściwe. Dania z tego menu jedliśmy przez cały ubiegły tydzień. Wszystkie (bez wyjątku) bardzo nam smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy(...)niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie – po 15 minutach są gotowe do jedzenia. Tak krótki czas jest możliwy do osiągnięcia dzięki pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku rozgrzanym na maksa. Wiadomo, że przy tak intensywnym grzaniu zużywa się więcej energii, co kosztuje, dlatego szukaliśmy jakiegoś dania, które również wymaga wysokiej
Niedzielny kucharzmycia naczyń tym lepiej. Tu bardzo, ale to bardzo pomocna okazuje się patelnia żeliwna STAUB , bo w przypadku tego obiadu zaczęłam działać na palnikach gazowych, a skończyłam w piekarniku, bez potrzeby zmiany naczynia, bo żeliwo nie ogranicza mnie pod kątem temperatury. A co na obiad? W sklepie kupiłam kilka kawałków mięsa z indyka, pisało "na gulasz(...)syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszyć. Następnie kroję w ósemki. W małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy
Blondynka Gotujewyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na prostokąt, 2/3 jego powierzchni smarujemy miękkim masłem (rozsmarowujemy całą kostkę na raz). Składamy na 3 części, najpierw zaginamy tę część bez masła, a potem koniec z masłem, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt takiej wielkości jak poprzednio (jeśli masło wam gdzieś wychodzi, to podsypcie odrobiną mąki i wałkujcie dalej(...)więc moje rogale są cieńsze, grubsze, większe i mniejsze. Tradycyjne rogale są ogromne, ja specjalnie zrobiłam mniejsze, by było podzielniej :). Tak przygotowane rogale odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia, pieczemy 20 minut w 200 st. C. Gdy ostygną polewamy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza
Cynamonowe szczęścielekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym(...)najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene
Cooking Monsterlekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym(...)najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene
Cooking Monstermacie wrażenie, że ostatnio życie nabiera coraz większego tempa? Pojawiają się nowe szanse, nowe wyzwania, nowi ludzie! Wykorzystajmy to, co zsyła nam Wszechświat, bowiem nic nie dzieje się bez powodu. Otwórzcie się zatem na Nowe. Zaakceptujcie to. Powiedzcie życiu TAK! "Mówić TAK To znaczy działać w przekonaniu, że cokolwiek los Ci przyniesie, odnajdziesz w tym sens(...)naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego
Kuchnia smakówPanacotta to cudowny deser, który jeśli ma się dobry i sprawdzony przepis, robi się szybko i bez większego problemu. Do tego deser jest bardzo uniwersalny, pasuje właściwie do każdego owocu czy syropu. Idealny dla dzieci jak i dorosłych jako wykwintny deser, wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni kulinarnej i użytych do niego dodatków. Proponuję Wam panacottę w wersji(...)całą noc. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp
Garniec Magaliemożna już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu(...)mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie (jeśli sos jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki. Post Polędwiczka w sosie cydrowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKiedy byłam mała, pyszne śliwki w czekoladzie można było kupić bez problemu w większości sklepów. Teraz choć nadal można je kupić, niestety nie jest to już w smaku ta sama śliwka i czekolada jakby też mniej czekoladowa... Postanowiłam więc zrobić śliwkę w czekoladzie sama podkręcając ją dodatkowo aromatycznym rumem i słodkim marcepanem. Efekt zachwyci każdego wielbiciela śliwek w czekoladzie(...)rozpuści się całkowicie. Dodać pozostałą czekoladę, mieszać aż powstanie jednolita masa. Śliwki maczać w rozpuszczonej czekoladzie np. przy pomocy patyczka do szaszłyków i układać na kratce lub papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
maniapieczeniamnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis naLazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej(...)znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.