bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2698/3453)

BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 341

pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę kroimy w grube plastry, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Posypujemy solą, połową ilości świeżo zmielonego pieprzu i suszonego oregano. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i cienko rozbijamy. Odwracamy, doprawiamy solą oraz  pozostałym pieprzem i oregano. Przykrywamy i ponownie(...)pieczarki i smażymy do lekkiego zezłocenia. Dolewamy brandy, chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietanę z wodą, musztardą i mąką. Zagotowujemy i przekładamy do rondla z bitkami. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, bez przykrycia. Sos powinien lekko zgęstnieć.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami puree z chrzanem

cool and minty
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 301

pokarmowej dziecka. Ciasto wyszło pyszne i miękkie. Dodałam też czekoladę gorzką, bo tylko taką mój alergik może jeść. Normalnie możecie dodać mleko, całe jajko i prawdziwe masło, ale nawet bez tych produktów ciasto wychodzi rewelacyjnie. Ciasto : 20 g. świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru niepełna szklanka ciepłej wody (lub mleka) 2 żółtka 120 g. masła roślinnego (lub zwykłego(...)Wszystko włożyć do keksówki, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Kruszonka : składniki rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki. Obsypać kruszonką wyrośnięte ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. * Do przygotowania tego ciasta użyłam keksówki podobnej do  TEJ-KLIK . * Świetnym gadżetem do studzenia wszelkiego rodzaju ciast jest ta oto kratka do studzenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Paj jabłkowy - genialny 195

Ciasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi  stąd . Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom(...)Pierwszą cieniutko rozwałkować, najlepiej pod płatem folii spożywczej do wielkości foremki (u mnie o średnicy 26 cm). Przenieść na wałku i wyłożyć ciastem dno foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić paski i uformować rant dookoła formy, zlepić ze spodem na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Jeśli puściły sok, nie wlewaj go do formy. Na jabłkach rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 239

tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą(...)pierwszym zawinięciu delikatnie naciąć trójkąt, odgiąć na boki i zwijać dalej. Na blaszce układać po 6 rogali, każdy posmarować ubitym jajkiem z mlekiem. Odstawić na 20 minut i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do zarumienienia. Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku, soku z pomarańczy oraz skórką pomarańczową. Lukier powinien być dość gęsty

Trufelkowo
FOCACCIA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ 192

która natchnęła mnie do napisania postów z daniami właśnie z tych krajów. Dziś zaczynam od Włoch i pysznej Focacci. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego. Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Cudowna, aromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI(...)dwukrotnie rozciągnąć tzn.:unieść i rozciągnąć brzegi ciasta, nakładając je do środka miski. Za każdym razem wystarczą cztery takie ruchy. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Polać połową oliwy (z dodatków), uciskając rozciągnąć ciasto na całej blasze, robiąc w nim palcami charakterystyczne dla focacci dołki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy ciasto podwoi

Kuchnia w opałach
Bułeczki z suszonymi pomidorami 172

Mięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich Bułeczki z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego(...)wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Do masła (najlepiej

PatiGotuje
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 238

Jest maj,w końcu nadeszło upragnione ciepło na które również czekały bzy by rozkwitnąć w pełnej okazałości. Uwielbiam maj za te kwitnące i niesamowicie pachnące bzy,konwalie,azalie oraz piwonie. Dla mnie niech te chwile trwają wiecznie. Jak maj to i rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już(...)całej powierzchni ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1/5 cm plastry. Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować. Z tej porcji wyszło 17 drożdżówek o śred

Kolorowa kuchnia Elki
Przepis na idealną pizzę 221

równomierne pieczenie. Należy bacznie pilnować czy pizza nie jest z jednej strony prawidłowo wypieczona, a z drugiej czy nie jest wręcz spalona. Łatwiej uzyskać optymalny efekt przy piecach elektrycznych gdzie grzałka robi największa robotę, pilnując naszej właściwej temperatury. Rzecz jasna - tu też trzeba pilnować i doglądać aby równomiernie wypiekała się pizza. Zatem nie jest najważniejsze w jakim piecu - liczy(...)się efekt końcowy. Ale co nam po piecu jeśli nie wiemy co jest najważniejsze w pizzy? To jest właśnie moje ulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie

Right Behind The Kitchen
Pasztet szlachecki 258

męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) listonic(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć

moj przepis na
Karpatka po królewsku 301

ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki(...)połączenia składników. Krem odstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto

moj przepis na
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 172

ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł.  Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło(...)się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować je z góry glazurą - jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odstawić na chwilę (ok. 10-15minut) do ponownego wyrośnięcia

Mania Wypiekania
Samotność, dzieci i ślimaki. 223

palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem.  A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności(...)naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie

KUCHARNIA
Wuzetka z kremem serowym 230

zoltek maslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta mase dodac make wymieszana z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko) ,a na samym koncu polaczyc z ubita na sztywno piana piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.Studzic na kratce. Wykonanie kremu: ser utrzec z cukrem pudrem i dodac zapach zelatyne namoczyc w zimnej(...)prostu pominac nasaczanie.Jesli ciasta nie beda jadly dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu.Pol szklanki wody wymieszac z 4 lyzkami wodki lub rumu i lyzeczka cukru.Ja nie ponczowalam ,bez tego rozplywa sie w ustach. Dodatek cukru do kremu uzaleznic od smaku uzytego serka.Jesli serek jest kwaskowaty uzyj po prostu wiecej cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
sernik na herbatnikach z białą polewą i ciasteczkami oreo-przepis od rodzinny 263

To ciasto jest przeznaczone na dużą blachę ,ale ja upiekłam z połowy składników które tu są podane i w małej blaszce 24 na 24 . podaje składniki

Moje Wyroby
Jagodzianki bez cukru i białej mąki 209

Ponieważ sezonowe owoce kończą się zdecydowanie zbyt szybko śpieszę podzielić się z Wami fajnym przepisem na jagodzianki. Nie są to jednak takie klasyczne jagodzianki, ale upieczone

HealthyCreations