palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem. A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności(...)naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie
KUCHARNIAzoltek maslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta mase dodac make wymieszana z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko) ,a na samym koncu polaczyc z ubita na sztywno piana piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.Studzic na kratce. Wykonanie kremu: ser utrzec z cukrem pudrem i dodac zapach zelatyne namoczyc w zimnej(...)prostu pominac nasaczanie.Jesli ciasta nie beda jadly dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu.Pol szklanki wody wymieszac z 4 lyzkami wodki lub rumu i lyzeczka cukru.Ja nie ponczowalam ,bez tego rozplywa sie w ustach. Dodatek cukru do kremu uzaleznic od smaku uzytego serka.Jesli serek jest kwaskowaty uzyj po prostu wiecej cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To ciasto jest przeznaczone na dużą blachę ,ale ja upiekłam z połowy składników które tu są podane i w małej blaszce 24 na 24 . podaje składniki
Moje WyrobyPonieważ sezonowe owoce kończą się zdecydowanie zbyt szybko śpieszę podzielić się z Wami fajnym przepisem na jagodzianki. Nie są to jednak takie klasyczne jagodzianki, ale upieczone
HealthyCreationsWersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański! Kokosowy deser
Via GustoDziś mam dla Was fantastyczne, intensywnie czekoladowe muffinki z serem. To takie sernikobrownie w wersji muffinkowej, chociaż sera nie ma tu za dużo. Doskonale jednak łączy
Healthy food explorerWitajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi
Healthy food explorerNie wiem jak to się stało, ale za niewiele ponad tydzień będziemy obchodzić Wielkanoc. Tradycyjnie czas uciekł mi tak szybko, że nawet nie zorientowałam się kiedy
365 dni dookoła kuchniTort urodzinowy - co roku inny pomysł i inny nowy przepis, zawsze jednak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem puszyste blaty czekoladowe przełożone dwukolorowym kremem, a wykończony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chlebek ten robię właściwie co tydzień. Wychodzi mi kilka małych bochenków, które przechowuję w lodówce. Zwykle zapas kończy się po około tygodniu. Chlebek ten najlepiej smakuje
Ze smakiem bez glutenuCiasto z fasoli przygotowałam już jakiś czas temu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić czegoś podobnego, aczkolwiek zastępując fasolę ciecierzycą. Tak oto zrodził się pomysł na
Zdrowie na języku :PZaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski. Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują. W głowie rodzi się masa pomysłów na
CzarnawisienkaSezon na bakłażan w pełni. W końcu postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam zapiekane warzywa z mozzarellą. Banalnie proste, a dzięki foremce do zapiekania firmy Gosia , nie
Ania i Marcin gotująGranola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec
My Chcemy Jeść