bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2697/3453)

Leczo warzywne z zatarem 153

Zatar to aromatyczna mieszanka przypraw na bazie tymianu, prażonego sezamu i innych dodatków zależnych od regionu, w którym jest wytwarzany, takich jak kminek, majeranek, oregano, sól

Z notatnika dietetyka
Tort z masą kawową 192

wiem że powinnam czym prędzej o tym pomyśleć, bo M. wspominał o tym, by jutro jechać na większe zakupy.  Póki co nadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło(...)jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC  piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony

Kuchnia w czekoladzie
Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb) 221

oraz skondensowane mleko kokosowe . Jak się domyślacie żadnego z tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym… I to w dodatku w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną i bez nabiału… Trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy… Oto szczegółowy opis całego zamieszania. Tarta Egg nog Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania Kruchy spód cynamonowy Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół

Modern Cave Girl
Chlebek ziołowo-czosnkowy 109

przepisu, pierwsze podejście do niego było niewypałem – drożdże nie urosły, z chlebka zrobił się twardy spód do pizzy. Poprzednią wersję zrobiłam z suszonymi drożdżami. Myślę, że to jednak bez znaczenia na jakich drożdżach się go zrobi. Na necie jest milion przepisów na chlebek czosnkowy z suszonymi i widziałam, że wypieki pięknie wyrosły. Obecna wersja jest ze świeżymi(...)mieszamy w osobnej misce. Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki i obtaczamy każdą w oliwie z ziołami. Każdą kulkę układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica miała 20 cm średnicy) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

Kardamonovy
Domowa vegeta 162

proszku z suszarki do warzyw Mieszanka suszonych warzyw czyli domowa przyprawa typu vegeta lub jarzynka. Mieszanka suszonych warzyw i ziół przygotowana samodzielnie nie będzie zawierała glutaminianu sodu, więc bez problemu dodasz ją do dań dla dzieci. Przestaniesz też płacić za sól, której w Vegecie firmy Podravka  jest aż 56,9%, a w Jarzynce z Winiar nawet(...)robocie kuchennym Magimix. 3. Cebulę, pora i czosnek pokrój na cieniutkie plasterki. 4. Rozłóż warzywa na tacach suszarki do żywności wyłożonych matami do suszenia lub papierem do pieczenia. 5. Ustaw temperaturę suszenia na 45-60 stopni i czas suszenia na 8 do 12 godzin (dotyczy dehydratora Zyle Express ). Czas suszenia jest orientacyjny i może się różnić w zależności

Cztery Fajery
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 132

suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich. Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-320x200.jpg(...)wysmarowanej olejem.\r","Na ciasto na\u0142o\u017cy\u0107 pokrojone w kosteczk\u0119 kawa\u0142ki suszonych pomidor\u00f3w.\r","Zostawi\u0107 na 30 minut do uro\u015bni\u0119cia.\r","Piec 30 minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,przyprawy,suszone pomidory","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Pszenny chleb z suszonymi pomidorami Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas

Bardzo Gruby Smok
Schab w sosie z warzywami 154

aromatyczną cebulą smakuje obłędnie. To danie obiadowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i pysznego mięsa. Schab w sosie z warzywami SKŁADNIKI: 720 g schabu bez kości – 10 plastrów 3 nieduże marchewki – 130 g 2 duże pietruszki – 270 g 2 nieduże cebule – 195 g 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu słodka(...)miękki. W razie czego można skrócić lub wydłużyć duszenie mięsa w sosie z warzywami. Doprawiam do smaku. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówką colesław. Idealnie pasować będą także pieczone ziemniaki i surówka z pora lub młoda kapusta. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami 160

Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami to naprawdę jedno z prostszych ciast na blogu. Głównie ze względu na gotowe ciasto francuskie, które się tu stosuje. Osobiście

Relaxtime
Mocno orzechowe, kruche ciasteczka 157

Mocno orzechowe, kruche ciasteczka powstały z myślą o wszystkich miłośnikach masła orzechowego Podobno masło orzechowe to produkt, który można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do

365 dni dookoła kuchni
Ptysie w trzech odsłonach 143

średniej wielkości Po upieczeniu środek ptysia może się wydawać surowy, należy wtedy spróbować czy w smaku wyczuwalna jest surowa mąka, jeśli nie, ptysie są gotowe. Dalsze pieczenie sprawi, że będą one wysuszone. Upieczone ptysie łatwo wysychają więc należy je przechowywać w zamkniętym pudełku. Nadzienie do ptysi Masa budyniowa. Nie za słodka, o waniliowym posmaku, idealnie komponuje się z ciastem(...)Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec 20g cukru 120g cukru zagotować z 100 ml soku owocowego. Gotujemy

Słodki Blog
Wysoki jabłecznik z borówkami -przepis z mojego bloga 280

Jest tylko nieco zmodyfikowany. Było już ciasto z bananami mieszane bo taki miałam przepis, a to stworzyłam sama jeśli chodzi o zwiększenie składników i borówki. Powiem

Moje Wyroby
Ciasto Kubuś+ nasze sposoby jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców 220

przesiać i przesypać ją partiami do masy jajecznej. Mieszać po każdym dodaniu przy pomocy drewnianej łyżki. Powstałe ciasto wlać do formy (moja ma wielkość 24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 170″C przez około 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę(...)nowszej wersji – Hurom H-AI One Stop. Soki – jak przemycić je w diecie dziecka? Ale to za moment. Chciałam zwrócić Waszą uwagę na to że bez względu na to czy Wasze dziecko lubi owoce i warzywa czy też nie, warto zachęcić je do ich codziennego spożywania. Warzywa i owoce zawierają witaminy, minerały oraz błonnik których nie może

Arbuziaki
Kuskus perłowy z pesto z pietruszki i warzywami 265

Pesto z pietruszki to moje odkrycie sprzed kilku tygodni – jest niezwykle aromatyczne w smaku oraz pełne witamin. Odkąd pietruszka stała się nieodłącznym produktem moich zakupów, to

Fabryka pomysłów
Max Burgers Warszawa – W poszukiwaniu smaku 3/2018 173

nich są które. Konsystencja – „jak kawałek kurczaka” (wege) i „jak zmielony kurczak” (mięsny). Smak – „nie mam pojęcia”. Dopiero po zapachu poznał bez problemu który jest który. Skoro tak na prawdę nei ma większej różnicy, to dla mnie oczywistym wyborem jest opcja wege. 😉 Dodam jeszcze, że minimalnie wygrywa panierka w wege, ponieważ(...)Natomiast ten sos w żadnym razie pikantny nie jest. Co nie zmienia faktu, ze to bardzo przyjemny w smaku sos na bazie majonezu. Sos Umami / Umamidressing Sos majonezowy z pieczonym czosnkiem i truflami. Zapach mnie nie przekonuje, ale smak.. Smak to zupełnie oddzielny temat! Dotrwałeś aż do końca? Gratuluję 😀 Ale żarty na bok. Jeśli będziesz miał możliwość odwiedzić

SandraFrej.com
Tosty z wołowiną i serem / Meaty grilled cheese 213

się rozpuści a kromki zarumienią od spodu. Następnie połóż chleb ze stopionym serem na kawałku chleba z wołowiną i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Jeśli używasz opiekacza na kromce bez masła ułóż 1/2 plasterka sera, porcję mięsa i na wierzch 1/2 plastra sera i na to kromkę masłem do góry i podpiekaj do ładnego zarumienienia. Powtórz czynności z pozostałymi tostami(...)slice of bread, place two slices of bread, butter-side down, in the pan and top each slice with 1/2 slice of cheese. Spoon the beef mixture onto one piece of bread and cook until the bread is toasted and the cheese has melted. Place the bread with the melted cheese over the piece of bread with the beef mixture

karmelowy
WIELKANOCNE MAZURKI, BEZCUKROWE Z KREMEM DAKTYLOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 172

Wielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam  w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy

Upiecz sobie babeczkę
KURCZAK PIECZONY W BIAŁYM WINIE 199

KURCZAK PIECZONY W BIAŁYM WINIE Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w białym winie :) Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku!  Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :) Jak przygotować kurczaka w białym winie - sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj(...)naczyniu do zapiekania, dodajemy marynowane cebulki i zalewamy gorącym winem z bulionem - naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) i zapiekamy ok. 40 minut bez przykrycia. *przebijamy najgrubszy kawałek kurczaka, jeżeli wypływający sok jest przeźroczysty, to znaczy, że mięso jest już gotowe. Rozkładamy porcje na talerzach a do pozostałego w naczyniu sosu wsypujemy natkę

Moja Książka Kucharska
Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami 411

Kilka dni przed publikacją tego wpisu tarta ta cieszyła się dużym zainteresowaniem u męża w pracy, dlatego mogę ją z czystym sercem

KuchniaWeDwoje.pl
Owsiane muffinki z borówkami 393

wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie(...)oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli 1 dojrzały banan 2 jajka garść mrożonych borówek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia 1 łyżeczka

Book of spells
Kokosanki 224

Chwaliłam Wam się ostatnio na fanpage'u, że odebrałam książkę Małeckiego z Lidla. Jest pięknie wydana, cudowne fotografie, fajne, zwięzłe opisy, pyszne słodkości... Postanowiłam sobie że

Trufelkowo
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 316

wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde miejsce tworzy swoją własną wersję(...)równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze do pieczenia. Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem. Można posypać sezamem, czarnuszką

Przepisy na domowy ser i chleb
Chałwowe Gofry Belgijskie 216

zamiast wydawać fortunę na kolejne prezenty weźcie dzień wolny w pracy albo zorganizujcie dzień dziecka w weekend i ugotujcie wraz z dzieciakami coś dobrego i spędźcie ten dzień razem bez telefonów, maili i pracy...a Wasze dzieci będą najbardziej szczęśliwe! Lody...Gofry...Słodko.... Moja propozycja by osłodzić ten dzień i wspólnie przyrządzić coś co kochają dzieci to chałwowe Gofry(...)stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Etap III - Cukier perlisty Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap IV - Lody Chałwowe Na każdym gofrze (może być lekko ciepły :) połóż gałkę lodów chałowych, posyp sezamem

Wylizany Rondel
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 202

potrawy. A więc warto dalej przeszukiwać archiwa, stare książki, i pogłębiać wiedzę, oraz rozbudzać lokalny patriotyzm. Dzisiejsze ciasto obmyśliłam na prośbę Pani Joli, chciała coś z marchewki, ale  bez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają,  dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe(...)wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao.  Kurkumę  dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą

Dieta moja pasja
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 226

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 202

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 195

zrobiłam dopiero wczoraj. Zrobiłam z połowy porcji, bo zapas płatków owsianych miałam zbyt mały na porcję jaką proponował autor. Zresztą z połowy wyszło jej bardzo dużo. Jest naprawdę świetna. Bez cukru, więc sam decydujesz ile dosłodzisz przy danym posiłku. Dodatek kawy pobudza, a forma proszku daje mnóstwo możliwości. W najbliższym czasie będę chciała Wam pokazać kilka moich pomysłów(...)pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Płatki, orzechy i nasiona wymieszałam razem i wyłożyłam do patelni głębokiej Woll, ale możesz wyłożyć na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia.  Wszystko piekłam 15 minut, w połowie pieczenia przemieszałam wszystko łopatką.  Po tym czasie wyciągnęłam patelnię z piekarnika, wsypałam suszone owoce, skórkę, kawę i karob i wszystko razem

Blondynka Gotuje
Daktylowe ciasto świąteczne (bez glutenu, cukru i laktozy) 428

ilością suszonych owoców. W tym roku do tradycyjnej wersji ciasta świątecznego z dużą ilością aromatycznego alkoholu, na którą przepis możecie znaleźć tutaj , dołączy z całą pewnością świąteczne ciasto daktylowe bez glutenu, laktozy i cukru. Zapewniam, że mimo to ciasto jest pyszne i nadal słodkie. Przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson. Posłużył mi jednak za inspirację bo ciasto(...)Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy do dna garnka ale również przyspiesza rozklejanie się daktyli. Zdjąć garnek z palnika, pozostawić na około godzinę do ostygnięcia. Przygotować okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg o takich wymiarach jak dno formy. Następnie przyciąć z papieru prostokąt na tyle długi by objął cały

maniapieczenia
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 356

przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli(...)smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń! OM NOM NOM!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów

Nerds Kitchen
Makaron z dyni w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką (wegański) 234

Czy też tak macie, że nie możecie zmusić się do nauki? Ja mam ostatnio z tym problem. Udało mi się do niej zabrać dopiero po godzinie

Be Fit Be Strong
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 289

stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g(...)miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto kokosowe z białej fasoli | bezglutenowe, bez laktozy | przepis z odżywką białkową (opcjonalnie) 285

Nadrabiam przepisy! Ostatnio lekki zastój, problemy zdrowotne - jadłam co mi dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w

Czarnawisienka
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 272

jest wybredny. Nie jakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy(...)temat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach . Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam. Nie powiem - moje ego zostało mile połechtane. Dlatego w niedzielę przystąpiłam do kolejnej produkcji, ale o tym już jutro. Tymczasem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 247

Bakes . Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego. Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym(...)delikatnie ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 10 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze oprószonej maką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około 20 minut. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 °C. W tym czasie odkryj bułki, każdą z nich delikatnie nagnieć palcami

Grahamka, weka i kajzerka
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 224

szczegóły.  Wierzę w niego. Kiedy zapytałam kolegę, mieszkającego w Davos, czym mógłby mnie wspomóc, odpowiedział, że Szwajcarzy są raczej kulinarnymi monogamistami. Wierni founde. I dumni z czekolady. Bez większego zastanawiania postawiłam na mocno  czekoladowego Gizmo . Tym razem wersja mini. Z galaretkami. W barwach zachodzącego słońca skąpanego w lazurze Jeziora Genewskiego. Nieskromnie powiem: Czekoladowa ekstaza! Moje kubełki znowu(...)zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia,  o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych

bastalena
Jak wybrać odpowiedni stół do jadalni? 198

Jadalnia, to miejsce spotkań – tych codziennych i uroczystych. W jej centrum zawsze powinien stać odpowiednio dobrany stół i krzesła. To tu przecież jemy, spędzamy czas

Słodkie okruszki
Domowy sok owocowy – jak przygotować? 296

Lato, to idealny moment na szykowanie przetworów z owoców. Robimy dżemy, domowe soki owocowe i syropy. Sok z malin, z porzeczek, a może wieloowocowy? My uwielbiamy

Słodkie okruszki
Karpatka po królewsku 149

masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 8 dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto(...)pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około

moj przepis na
Karpatka po królewsku 173

masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 8 dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto(...)pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około

moj przepis na
Bostocki z orzechami włoskimi 186

przełamane kwaśnym posmakiem konfitury z czarnej porzeczki (to połączenie odkryłam w jednej z ulubionych piekarni – “Rano”). Robi się je bajecznie prosto (przynajmniej w moim uproszczonym przepisie bez syropu cukrowego) i powiem Wam, że są świetne nie tylko na śniadanie, ale także jako deser. W tamtym roku, przygotowałam całą blachę z podwójnej porcji i podałam swoim gościom(...)bardzo krótko zamaczamy w soku pomarańczowym – wkładamy i od razu wyjmujemy. Świeżą chałkę – lepiej z jednej, czerstwą możemy z obu stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch cienko smarujemy kwaskową konfiturą. Następnie nakładamy po ok. 2 łyżki masy orzechowej. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Poezja smaku
Ciasto z jagodami w 5 minut / 5 Minute Blueberry Cake 265

Szybkie ciasto z jagodami w 5 minut  Dziś zapraszam na wilgotne ciasto z jagodami w 5 minut - ten łatwy przepis bez miksera jest idealny, jeśli bardzo Wam się śpieszy, a szybko musicie upiec coś pysznego dla gości. Mieszane łyżką lub trzepaczką zawsze się udaje, nawet początkującym. Puszyste ciasto z jagodami na oleju jest pyszne z jagodami ze słoika(...)blaszkę o wymiarach 36x25cm lub troszkę mniejszą (ciasto nie rośnie bardzo wysokie): ciasto: 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka,  szklanka cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym), 4 jajka, szklanka jagód (lub troszkę więcej) - używamy jagód świeżych, rozmrożonych lub ze słoika, opcjonalnie skórka

Lekcje w kuchni
Karpatka po królewsku 166

ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki(...)połączenia składników. Krem odstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto

moj przepis na
Zjadłem mięsnego burgera bez mięsa! 174

krwinek, hemoglobiny. „W czasie prób zrozumienia co sprawia, że mięso jest tak smaczne, odkryliśmy że jedna cząstka, heme – jest głównie odpowiedzialna za wytwarzanie niepowtarzalnego, godnego polecenia smaku i aromatu pieczonego mięsa” – można było przeczytać na stronie firmy. Krwistość mięsa w bezmięsnych burgerach twórcy osiągnęli biorąc grupę hemową nie ze zwierzęcej hemoglobiny, ale z leghemobloginy. Czyli podobnej chemicznie substancji, ale występującej(...)oryginalne burgery skończyły się już w sobotę po południu. Pytanie czy Wy też próbowaliście i czy wiecie gdzie w Polsce takie produkty są dostępne? Artykuł Zjadłem mięsnego burgera bez mięsa! pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA 209

zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz(...)schłodzić około 1 godziny w lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE

Ciastka - domowe słodkości
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 341

pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę kroimy w grube plastry, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Posypujemy solą, połową ilości świeżo zmielonego pieprzu i suszonego oregano. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i cienko rozbijamy. Odwracamy, doprawiamy solą oraz  pozostałym pieprzem i oregano. Przykrywamy i ponownie(...)pieczarki i smażymy do lekkiego zezłocenia. Dolewamy brandy, chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietanę z wodą, musztardą i mąką. Zagotowujemy i przekładamy do rondla z bitkami. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, bez przykrycia. Sos powinien lekko zgęstnieć.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami puree z chrzanem

cool and minty
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 302

pokarmowej dziecka. Ciasto wyszło pyszne i miękkie. Dodałam też czekoladę gorzką, bo tylko taką mój alergik może jeść. Normalnie możecie dodać mleko, całe jajko i prawdziwe masło, ale nawet bez tych produktów ciasto wychodzi rewelacyjnie. Ciasto : 20 g. świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru niepełna szklanka ciepłej wody (lub mleka) 2 żółtka 120 g. masła roślinnego (lub zwykłego(...)Wszystko włożyć do keksówki, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Kruszonka : składniki rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki. Obsypać kruszonką wyrośnięte ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. * Do przygotowania tego ciasta użyłam keksówki podobnej do  TEJ-KLIK . * Świetnym gadżetem do studzenia wszelkiego rodzaju ciast jest ta oto kratka do studzenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Paj jabłkowy - genialny 195

Ciasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi  stąd . Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom(...)Pierwszą cieniutko rozwałkować, najlepiej pod płatem folii spożywczej do wielkości foremki (u mnie o średnicy 26 cm). Przenieść na wałku i wyłożyć ciastem dno foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić paski i uformować rant dookoła formy, zlepić ze spodem na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Jeśli puściły sok, nie wlewaj go do formy. Na jabłkach rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 239

tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą(...)pierwszym zawinięciu delikatnie naciąć trójkąt, odgiąć na boki i zwijać dalej. Na blaszce układać po 6 rogali, każdy posmarować ubitym jajkiem z mlekiem. Odstawić na 20 minut i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do zarumienienia. Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku, soku z pomarańczy oraz skórką pomarańczową. Lukier powinien być dość gęsty

Trufelkowo
FOCACCIA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ 193

która natchnęła mnie do napisania postów z daniami właśnie z tych krajów. Dziś zaczynam od Włoch i pysznej Focacci. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego. Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Cudowna, aromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI(...)dwukrotnie rozciągnąć tzn.:unieść i rozciągnąć brzegi ciasta, nakładając je do środka miski. Za każdym razem wystarczą cztery takie ruchy. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Polać połową oliwy (z dodatków), uciskając rozciągnąć ciasto na całej blasze, robiąc w nim palcami charakterystyczne dla focacci dołki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy ciasto podwoi

Kuchnia w opałach
Bułeczki z suszonymi pomidorami 173

Mięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich Bułeczki z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego(...)wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Do masła (najlepiej

PatiGotuje
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 238

Jest maj,w końcu nadeszło upragnione ciepło na które również czekały bzy by rozkwitnąć w pełnej okazałości. Uwielbiam maj za te kwitnące i niesamowicie pachnące bzy,konwalie,azalie oraz piwonie. Dla mnie niech te chwile trwają wiecznie. Jak maj to i rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już(...)całej powierzchni ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1/5 cm plastry. Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować. Z tej porcji wyszło 17 drożdżówek o śred

Kolorowa kuchnia Elki
Przepis na idealną pizzę 221

równomierne pieczenie. Należy bacznie pilnować czy pizza nie jest z jednej strony prawidłowo wypieczona, a z drugiej czy nie jest wręcz spalona. Łatwiej uzyskać optymalny efekt przy piecach elektrycznych gdzie grzałka robi największa robotę, pilnując naszej właściwej temperatury. Rzecz jasna - tu też trzeba pilnować i doglądać aby równomiernie wypiekała się pizza. Zatem nie jest najważniejsze w jakim piecu - liczy(...)się efekt końcowy. Ale co nam po piecu jeśli nie wiemy co jest najważniejsze w pizzy? To jest właśnie moje ulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie

Right Behind The Kitchen
Pasztet szlachecki 258

męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) listonic(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć

moj przepis na
Karpatka po królewsku 302

ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki(...)połączenia składników. Krem odstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto

moj przepis na
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 172

ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł.  Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło(...)się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować je z góry glazurą - jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odstawić na chwilę (ok. 10-15minut) do ponownego wyrośnięcia

Mania Wypiekania
Samotność, dzieci i ślimaki. 224

palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem.  A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności(...)naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie

KUCHARNIA
Wuzetka z kremem serowym 231

zoltek maslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta mase dodac make wymieszana z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko) ,a na samym koncu polaczyc z ubita na sztywno piana piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.Studzic na kratce. Wykonanie kremu: ser utrzec z cukrem pudrem i dodac zapach zelatyne namoczyc w zimnej(...)prostu pominac nasaczanie.Jesli ciasta nie beda jadly dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu.Pol szklanki wody wymieszac z 4 lyzkami wodki lub rumu i lyzeczka cukru.Ja nie ponczowalam ,bez tego rozplywa sie w ustach. Dodatek cukru do kremu uzaleznic od smaku uzytego serka.Jesli serek jest kwaskowaty uzyj po prostu wiecej cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania