jakoś z 3 miesiące temu dostałam domowej roboty kaszankę. Część zjadłam, część zamroziłam. I właśnie tę zamrożoną postanowiłam usmażyć, tak jak kiedyś smażyło się w moim rodzinnym domu. Bez udziwnień. Tylko z cebulą i ewentualnie z przyprawami. Czemu „ewentualnie”? Bo kaszanki są doprawiane różnie. Te moje były bardzo aromatyczne, pieprzne. Ktoś miał zdecydowaną rękę, robiąc je. Symbolicznie(...)naprawdę nie są moje kulinarne klimaty, jak tylko uda mi się znowu dostać dobrą kaszankę, ponownie ją usmażę. Może tym razem z kiszoną kapustą? No może. Jakiś czas temu piekłam i grillowałam kaszanki z kiszoną kapusta i to było naprawdę świetne połączenie. Jak macie ochotę zobaczyć jak je zrobiłam, pod dzisiejszym przepisem macie linki do nich. Raczcie się. Składniki
Kardamonovykoszyka Zobacz inne przepisy na pieczywo: bułeczki jogurtowe bułki do hamburgerów chleb z samych ziaren chlebek z pesto chlebek z cukinii cebularze Ekspresowe bułki bez wyrastania Bułki poznańskie Ciabatta Kajzerki Bagietki Rogaliki maślane Bajgle bez gotowania Przepis na bajgle BAJGLE PEŁNOZIARNISTE Ilość porcji: 6 bajgli Przygotowanie: 2 h 10 minut Składniki: 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ minimum(...)połowie czasu. Bajgle muszą mieć sporo przestrzeni bo rosną zatem rób to po 1-3 sztuki, w zależności od wielkości garnka. Wyjmij bajgle, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzla kuchennego i posyp ziarnami, sezamem i czarnuszką. Wstaw bajgle do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 15-20 minut aż nabiorą
nietylkopasta.plmarca. Jest to czas, kiedy na naszych polach nie ma praktycznie żadnych upraw. Natomiast w warzywniakach w zimie mamy warzyw i owoców do wyboru, do koloru! Dostaniemy bez problemu młodą kapustę, kalarepę, arbuzy, truskawki, maliny i inne letnie przysmaki. Nie są to bynajmniej produkty, które wyrosły w Polsce. Musiały pokonać do nas długą drogę. Jeśli zależy(...)Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka z brukselką Łazanki z brukselką JARMUŻ Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, o którym nie można zapominać zimą. To nasz polski “super food”, bogaty w składniki odżywcze
Wiszniówkaspotkanie z przyjaciółmi, urodziny, imieniny czy domówka. Warto oprócz tradycyjnej sałatki przygotować różnego rodzaju przekąski, które najszybciej znikają z talerzy. Do najbardziej popularnych przekąsek należą oczywiście roladki z tortilli , bez których nie wyobrażam sobie żadne imprezy. Serowe paluchy pizzowe to także idealny pomysł na smaczną przekąskę, która posmakuje każdemu. Ciasto drożdżowe z ulubionymi dodatkami, podawane w formie zawijanych paluchów(...)posypujemy serem, mozzarellą. Ciasto z farszem nakrywamy pozostałą częścią ciasta. Nacinamy na około 2-3 cm, tworząc paluchy. Każdy paluch odkręcamy dwa razy. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zawijane Paluchy Pizzowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plponiższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta Serowy Okruszek możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też warstwę serową, która powinna być całkowicie wystudzona przed pokruszeniem jej na ciasto. Aby czekoladowy krem budyniowy udał się idealnie, należy pamiętać(...)biszkopt: (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty lub soku brzoskwiniowego na sernik: 500 g sera zmielonego trzykrotnie, duża szczypta wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 250 g mascarpone, 3 duże jajka
Lekcje w kuchniśliwkami Składniki na kruche ciasto kakaowe ze śliwkami. Kruche ciasto kakaowe: 35 dkg mąki pszennej 5 dkg ciemnego kakao szczypta soli 5 dkg smalcu lub margaryny 15 dkg masła bez soli 15 dkg cukru pudru 4 żółtka (duże) 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Piana z białek: 4 białka (duże) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 15 dkg cukru pudru szczypta soli(...)białka wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi partiami dodawać cukier puder, nie przerywając ubijania. Pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód oraz boki blachy wyłożyć startym na tarce o dużych oczkach ciastem kakaowym (4 kulki). Na ciasto wylać zimne śliwki, które przykryć pianą z białek. Na wierzch piany
MeCooksdzień. Doskonale prezentuje się na zastawie marki Ambition , w tym wypadku talerzach z kolekcji Palette. Jeśli zaś lubicie eksperymentować w kuchni, możecie pokusić się o swoją wersję ciasta, np bez przyprawy korzennej jeśli nie lubicie lub z waniliowym kremem budyniowym. Do przygotowania kremu śmietanowego możecie także pominąć śmietanfix, ale wtedy użyjcie śmietanki 36%, by mieć pewność, że masa będzie(...)minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 22x32 cm Biszkopt: 7 jajek 1½ szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej) 1 łyżka kakao ¾ szklanki oleju rzepakowego 1½ szklanki mielonych orzechów włoskich Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu Krem: 300ml słodkiej
Kuchnia w czekoladzierobi gigantyczną furorę. Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową to jeden z najlepszych słodkich wypieków. Wykwintne połączenie goryczkowej skórki pomarańczowej z kruchym ciastem i czekoladą. Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Wielkanocy Ciasto (spód): 250 g mąki Basi Tortowej Extra 1 łyżka mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru(...)wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ja wykładam 2/3 ciasta na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywam folią spożywczą i wałkuję małym wałkiem, tak aby rozprowadzić ciasto równomiernie na całej blasze. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż brzegi ciasta. Piecz
kuron.com.plPierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą(...)kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami
Kulinarne przygody Gatitykażdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia – są świetnym materiałem na ragù. A ten sos – prosty i pyszny – jeszcze smaczniejszy jest na drugi dzień. Schłodzone, pokrojone w kostkę indycze mięso przepuszczamy przez maszynkę(...)puszki (całe rozgniećcie w dłoni lub podzielcie widelcem na mniejsze kawałki)razem z sokiem pomidorowym, wlewamy 2/3 puszki wody albo (jeśli macie) dodatkowego soku pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, i zajmujemy się mięsem i grzybami. Na dużej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i na bardzo gorący, prawie dymiący tłuszcz wrzucamy garść mięsa – szybko mieszamy
Karo in the Kitchenroladę obwiązujemy jeszcze nitką albo dratwą (sznurkiem). Tak przygotowaną roladę możemy przykryć folią i odłożyć do lodówki do następnego dnia lub od razu przejść do kolejnych kroków. Jeśli zostawiacie pieczenie na następny dzień, pamiętajcie, żeby wyjąć roladę z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym odpowiednio wcześniej z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać(...)sosem jabłkowym można podawać na ciepło i zimno. Na zdjęciach pokazuję Wam, jak wyglądają Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym z sosem i bez :) Post Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniPierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą(...)kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami
Kulinarne przygody Gatitydzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam! Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą Składniki : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 200g chorizo 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorow (400g) puszka bialej fasoli suszone oregano, bazylia, pietruszka(...)naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem, lub bez żadnych dodatków, ponieważ, jak już pisałam, danie jest bardzo sycące. Smacznego
Codzienne GotowaniePrzepis zrealizowany w ramach "wyzwania gotowania" z okazji III Targów książki kulinarnej. Ciasto przygotowane naprędce mając więc niewiele czasu sięgnęłam bez wchłania po "Plenty More", czując, że i tym razem mnie nie zawiedzie. Zachęcam was do przygotowania tego ciasta, nie tylko dlatego, że sezon na morele trwa, ale również dlatego, że połączenie moreli, lawendy i orzechów to jedno(...)zmielone orzechy włoskie, mąkę, ekstrakt, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy 6. Formę do ciasta o śr ok 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno 7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia 8. Przygotowujemy
Słodki Kompromismoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Cordon Bleu … inaczej zwany kotletem szwajcarskim, ,można zrobić ze schabu, piersi kurczaka, filetów indyczych lub delikatnej cielęciny. Ale kwintesencją smaku jest(...)każdy kawał cienkiego rozbitego mięsa nakładamy plaster szynki i 2 plastry sera pokrojonego (lub grubszy z kawałka ) S znycle składamy na pół. W rondlu lub blaszce rozsyp frytki i piecz na złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem . Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz
Pysznosci Babci Basi