bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2690/3453)

Ryżowe pole 141

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada(...)ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód

Słodki sentyment
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 273

Te kotleciki to prawdziwy hit. Są świetną przekąską w ciągu dnia, lekką kolacją, przystawką i małym co nieco na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Są bardzo

Analiza Smaku
Bezglutenowe gofry gryczane :) 236

Od kiedy w kuchni pojawiła się dobra gofrownica te chrupiące wafelki często pojawiają się w moim jadłospisie. Tym razem przygotowałam wersję gryczaną , która smakuje obłędnie pysznie

Zdrowie na języku :P
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 212

będzie im miło pojadać ze wspólnego stołu raczej, niż z torby od mamy i poczuja się właczeni do grupy, a nie wyalienowani. A gdzie człowiek zdesperowany i bez bez-jajecznego doświadczenia zagl ą da w chwili potrzeby? Na bloga Trochę Inna Cukiernia oczywiście! Zrobiłam takie, które najbardziej wpadło mi w oko - coca-cola, czy inna pepsi , oraz czekolada(...)200ml coli (pepsi), w temperaturze pokojowej 50ml mleka (oryginalnie koziego, u mnie krowizna, ale podejrzewam, że każde roślinne się nada) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Suche składniki trzeba wymieszaj w misce, dolej płyne i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz ok. 25 minut. Przestudź przez kilka minut w foremce, a następnie wyjmij

Lejdi of the house
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 170

dosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)wieś sprawić jakąś małą wagę kuchenną, bo wyjątkowo nie lubię jednostki miary w postaci „szklanki” Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną

Kate's Kitchen
Zielone szparagi w panierce z mąki kukurydzianej 181

Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące

Ugotować
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 289

kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem .  Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania, to nigdy tego nie robiłam. Myślę, że kluczowe jest tu cienkie pokrojenie kalafiora (lub podzielenie na małe różyczki). Własnie w takich małych kawałeczkach staje się on apetyczny(...)Zrób grzanki: Chleb porwij na kawałki i ułóż na blasze, Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wymieszaj dłońmi. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż chleb stanie się złoty i chrupiący (15-20 minut). Zrób dukkah: Na małej patelni na średnim ogniu podpraż orzechy i sezam, aż się lekko zezłocą (1-2 minuty). Przełóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 208

najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. • Piekarnik nastawić na 220 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut

To co kocham
Ciasto drożdżowe bez jajek z gruszkami 186

Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe podpłomyki z mąką z quinoy 159

Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na

Quinoa Raz!
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 368

pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach (np. w woku ), piec. Nadaje się zarówno na grill elektryczny, grillową patelnię czy na tradycyjny grill opalany węglem. Dobrze jej robi krótkie marynowanie. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z octem balsamicznym, musztardą(...)małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś czas

Karo in the Kitchen
Ciasteczka musli 204

Ciasteczka? W sumie to chyba bardziej małe batoniki, ale co by to nie było, są po prostu pyszne :-) Do ich przygotowania możecie użyć dowolnych bakalii, ale

Czary - gary w kuchni
Bagietki korzenne 227

pieczywa-  długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki mnożą się bez końca. Trudno się zdecydować, a jeszcze trudniej oprzeć temu chrupiącemu pieczywu. Dlatego w piekarniach nikogo nie dziwi natychmiastowa degustacja właśnie zakupionego pieczywa. Raz w roku Merostwo Paryża organizuje konkurs(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Przed włożeniem do piekarnika bagietki nacinamy ostrym nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 157

  Ciasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku

Szybko Tanio Smacznie