Ciasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio Smaczniesztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada(...)ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód
Słodki sentymentzmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść. Zamiast mąki chlebowej używam czasami mąki pszennej uniwersalnej, wtedy żulik bardziej przypomina chałkę. Do chlebka staram się dodawać rodzynki bez środków konserwujących i przeciwutleniaczy - będąc w sklepie zwróćcie więc uwagę na skład, a jeśli macie taką możliwość to wybierzcie rodzynki korynckie. Chlebek turecki żulik - przepis Rozczyn drożdżowy: Świeże(...)minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smaruję jajem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i studzę na kratce. Z tego ciasta można też upiec bułeczki tureckie - czas pieczenia wynosi wówczas 20 minut. Ciekawostki o chlebku tureckim Żulik zyskał w Łodzi sławę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCoraz bliżej Święta… Ten rok dosłownie ucieka mi przez palce. Wiele się wydarzyło, wiele się zmieniło. Ale jedno jest pewne. Święta, to dla mnie zawsze
Słodkie okruszkisztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada(...)ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód
Słodki sentymentTe kotleciki to prawdziwy hit. Są świetną przekąską w ciągu dnia, lekką kolacją, przystawką i małym co nieco na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Są bardzo
Analiza SmakuOd kiedy w kuchni pojawiła się dobra gofrownica te chrupiące wafelki często pojawiają się w moim jadłospisie. Tym razem przygotowałam wersję gryczaną , która smakuje obłędnie pysznie
Zdrowie na języku :Pbędzie im miło pojadać ze wspólnego stołu raczej, niż z torby od mamy i poczuja się właczeni do grupy, a nie wyalienowani. A gdzie człowiek zdesperowany i bez bez-jajecznego doświadczenia zagl ą da w chwili potrzeby? Na bloga Trochę Inna Cukiernia oczywiście! Zrobiłam takie, które najbardziej wpadło mi w oko - coca-cola, czy inna pepsi , oraz czekolada(...)200ml coli (pepsi), w temperaturze pokojowej 50ml mleka (oryginalnie koziego, u mnie krowizna, ale podejrzewam, że każde roślinne się nada) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Suche składniki trzeba wymieszaj w misce, dolej płyne i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz ok. 25 minut. Przestudź przez kilka minut w foremce, a następnie wyjmij
Lejdi of the housedosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)wieś sprawić jakąś małą wagę kuchenną, bo wyjątkowo nie lubię jednostki miary w postaci „szklanki” Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną
Kate's KitchenJeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące
Ugotowaćkuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania, to nigdy tego nie robiłam. Myślę, że kluczowe jest tu cienkie pokrojenie kalafiora (lub podzielenie na małe różyczki). Własnie w takich małych kawałeczkach staje się on apetyczny(...)Zrób grzanki: Chleb porwij na kawałki i ułóż na blasze, Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wymieszaj dłońmi. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż chleb stanie się złoty i chrupiący (15-20 minut). Zrób dukkah: Na małej patelni na średnim ogniu podpraż orzechy i sezam, aż się lekko zezłocą (1-2 minuty). Przełóż
Chilli Czosnek i Oliwanajlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. • Piekarnik nastawić na 220 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut
To co kochamCiasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na
Kuchnia PokoleńKocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na
Quinoa Raz!