Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 251chcielibyście wykorzystywać jak najmniej składników. Nie zawsze mało znaczy smacznie – dlatego przetestowaliśmy dużo przepisów, zanim wybraliśmy te właściwe. Dania z tego menu jedliśmy przez cały ubiegły tydzień. Wszystkie (bez wyjątku) bardzo nam smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy(...)niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie – po 15 minutach są gotowe do jedzenia. Tak krótki czas jest możliwy do osiągnięcia dzięki pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku rozgrzanym na maksa. Wiadomo, że przy tak intensywnym grzaniu zużywa się więcej energii, co kosztuje, dlatego szukaliśmy jakiegoś dania, które również wymaga wysokiej
Niedzielny kucharz
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 269mycia naczyń tym lepiej. Tu bardzo, ale to bardzo pomocna okazuje się patelnia żeliwna STAUB , bo w przypadku tego obiadu zaczęłam działać na palnikach gazowych, a skończyłam w piekarniku, bez potrzeby zmiany naczynia, bo żeliwo nie ogranicza mnie pod kątem temperatury. A co na obiad? W sklepie kupiłam kilka kawałków mięsa z indyka, pisało "na gulasz(...)syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszyć. Następnie kroję w ósemki. W małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy
Blondynka Gotuje
Rogale Marcińskie 935wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na prostokąt, 2/3 jego powierzchni smarujemy miękkim masłem (rozsmarowujemy całą kostkę na raz). Składamy na 3 części, najpierw zaginamy tę część bez masła, a potem koniec z masłem, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt takiej wielkości jak poprzednio (jeśli masło wam gdzieś wychodzi, to podsypcie odrobiną mąki i wałkujcie dalej(...)więc moje rogale są cieńsze, grubsze, większe i mniejsze. Tradycyjne rogale są ogromne, ja specjalnie zrobiłam mniejsze, by było podzielniej :). Tak przygotowane rogale odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia, pieczemy 20 minut w 200 st. C. Gdy ostygną polewamy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza
Cynamonowe szczęście
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 264lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym(...)najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene
Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 267lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym(...)najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene
Cooking Monster
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 203macie wrażenie, że ostatnio życie nabiera coraz większego tempa? Pojawiają się nowe szanse, nowe wyzwania, nowi ludzie! Wykorzystajmy to, co zsyła nam Wszechświat, bowiem nic nie dzieje się bez powodu. Otwórzcie się zatem na Nowe. Zaakceptujcie to. Powiedzcie życiu TAK! "Mówić TAK To znaczy działać w przekonaniu, że cokolwiek los Ci przyniesie, odnajdziesz w tym sens(...)naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego
Kuchnia smaków
Panacotta z kruszonką, syropem malinowym i miętowym cukrem 234Panacotta to cudowny deser, który jeśli ma się dobry i sprawdzony przepis, robi się szybko i bez większego problemu. Do tego deser jest bardzo uniwersalny, pasuje właściwie do każdego owocu czy syropu. Idealny dla dzieci jak i dorosłych jako wykwintny deser, wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni kulinarnej i użytych do niego dodatków. Proponuję Wam panacottę w wersji(...)całą noc. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp
Garniec Magalie
Polędwiczka w sosie cydrowym 416można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu(...)mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie (jeśli sos jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki. Post Polędwiczka w sosie cydrowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Podchmielone śliwki w czekoladzie 257Kiedy byłam mała, pyszne śliwki w czekoladzie można było kupić bez problemu w większości sklepów. Teraz choć nadal można je kupić, niestety nie jest to już w smaku ta sama śliwka i czekolada jakby też mniej czekoladowa... Postanowiłam więc zrobić śliwkę w czekoladzie sama podkręcając ją dodatkowo aromatycznym rumem i słodkim marcepanem. Efekt zachwyci każdego wielbiciela śliwek w czekoladzie(...)rozpuści się całkowicie. Dodać pozostałą czekoladę, mieszać aż powstanie jednolita masa. Śliwki maczać w rozpuszczonej czekoladzie np. przy pomocy patyczka do szaszłyków i układać na kratce lub papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
maniapieczenia
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 226mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis na
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 221Lazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej(...)znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 260moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa, które zachowuje się podczas pieczenia w sposób zgoła odmienny, niż ten do którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe. Generalnie w przyrządzaniu(...)trzy minuty i przewracamy na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne trzy minuty, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na 12-15 minut. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso. Do jabłek dodajemy masło
Miód i pieprz
Placek z botwinką 194smak i zapach powaliły mnie na kolana! Pycha. Mam nadzieję, że wreszcie pojawi się więcej słońca i nie będzie trzeba poprawiać sobie humoru jedzeniem. Składniki: Nadzienie: • 700 g botwinki bez buraczków • 350 g sera ricotta • 1 duże jajko • 3 łyżki tartego Parmezanu • około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Ciasto: • 200 g mąki(...)formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pl
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii 339Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii. U mnie w domu uwielbia się pizze. Ale nie taką na telefon czy w restauracji (choć i
Słodkie okruszki
Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi 207Czas biegnie nieubłaganie szybko, a termin oddania pracy dyplomowej, jej obrony i egzamin zawodowy zbliżają się wielkimi krokami. Czasem już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić
Be Fit Be Strong