bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2692/3453)

Schab duszony w sosie własnym 96

wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 2 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki Vegety 1 łyżeczka papryki szczypta pieprzu szczypta soli 3 sztuki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki kminku 1 duża cebula 1 łyżka oleju(...)mięso 2. Ugotować mięso 3. Pokroić w plasterki 4. Przełożyć schab z powrotem do garnka 5. Dodać wody i podgrzać mięso 6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni 7. Wymieszać 8. Doprawić do smaku Pobierz wersję do druku: Pobierz Schab duszony w sosie własnym Artykuł Schab duszony w sosie własnym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 173

Czerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też(...)doprawić jeszcze solą i pieprzem Na każdy liść nałożyć porcję farszu i delikatnie zawijać ciasneroladki jak na gołąbki (tylko dużo mniejsze). Roladki ciasno ułożyć w brytfance, zalać je bulionem . Piec pod przykryciem w 180 st C przez 35/40 minut. Podawać gorące z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Pizza grecka 138

Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 100 g sera feta(...)dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pizza grecka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Keto parówki w cieście (Paleo, LowCarb) 156

cieście zawiera zaledwie 0,9 węglowodanów, więc nie trzeba się wcale z nimi ograniczać! Oczywiście należy zadbać o dobrą jakość parówek. Wybierajcie takie z największą zawartością mięsa i bez żadnych dziwactw typu hydrolizat białka sojowego. Jeśli chodzi o ciasto, w którym znalazły się parówki, to składa się ono z mąki kokosowej , siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Ci, którzy(...)Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na płaski prostokąt. Owiń każdą parówkę ciastem tak, aby powstał rulonik. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia wierzch każdej parówki w cieście można posmarować odrobiną rozpuszczonego klarowanego masła. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna

Modern Cave Girl
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 169

Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne wspaniałe potrawy. Paweł nazywa to "wyciskaniem smaków" - maksimum efektu, przy minimalnych kosztach.  Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami(...)ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone  ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki w stylu zero waste 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła resztki wędlin, mogą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z białą czekoladą na białkach. 553

pomyślałam, że warto spróbować. Dodałam też białą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać(...)łyżce dodawać przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę serowa wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 2-3 godziny do przestudzenia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 195

wyszło z nadzieniem. W końcu jednak wszystko zgrało i wyszły idealne batoniki.  Moje Fig Bar są bez glutenu (dlatego warto się upewnić czy mąka owsiana jest bezglutenowa), bez mleka oraz cukru - oprócz tego pochodzącego z owoców (przy wyborze suszonych owoców zwróć uwagę by nie miały dodanego cukru). Choć oryginalne Fig Bar mają w składzie figi jak pominęłam(...)około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane rulony przekładamy na formę

Health-Fit-Life
Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 233

kopiasta łyżka kapary, 10 g startego sera grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw . W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół. Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki. Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na niewielką kostkę. Rada : wielkość jest dowolna(...)wyrazista, ale niezbyt słona. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy sera pokrojonego w plastry. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika, zapiekamy kilka

Moniki Smakołyki
Schab duszony w sosie własnym 219

wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 2 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki Vegety 1 łyżeczka papryki szczypta pieprzu szczypta soli 3 sztuki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki kminku 1 duża cebula 1 łyżka(...)plasterki 4. Przełożyć schab z powrotem do garnka 5. Dodać wody i podgrzać mięso 6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni 7. Wymieszać 8. Doprawić do smaku Pobierz wersję do druku Pobierz Schab duszony w sosie własnym Artykuł Schab duszony w sosie własnym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 305

ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 garści świeżych ziół (np. tymianku, rozmarynu, szałwii, szczypiorku) lub 2 łyżeczki suszonych (np. tymianku, ziół(...)oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem i szybko zamykamy drzwiczki – ważne, żeby piekarnik nie wychłodził się

Poezja smaku
Pierniczki "prawie jak alpejskie" cytrusowe z pomelo 154

pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g(...)zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania

Gotowanie i blogowanie
Kruche różyczki z marmoladą 207

poprawia mi humoru bardziej niż upieczenie ciasteczek, no może tylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja linia jest dość gruba i wyraźna :D Kruche różyczki z marmoladą Zapraszam na poczęstunek, smacznego :) Kruche różyczki z marmoladą Składniki: 40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa 25 dag masła 4 żółtka 1 białko(...)marmolady. Począwszy od kółka znajdującego się na spodzie, zwinęłam ruloniki i przekroiłam je w poprzek na pół. Tak powstałe różyczki ułożyłam przecięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wywinęłam i ukształtowałam płatki. Wstawiłam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni z termo obiegiem i piekłam 15-20 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Naleśniki biszkoptowe z serem 179

chłodne dni z chęcią sięgamy po dania rozgrzewające, a w cieplejsze – lekkie i raczej bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego(...)naleśników jest to, że możemy je przygotować i podać na bardzo wiele sposobów. Zrolowane, złożone w książkę, czy chusteczkę, w formie tortu , sakiewek, rożków, na słodko, czy wytrawnie, smażone, pieczone , zapiekane… i nie tylko. Potrawa tak bardzo pospolita i dająca tak wiele możliwości. Nic innego mi nie pozostaje, jak tylko życzyć smacznego. Wydrukuj przepis The post Naleśniki biszkoptowe

mojewypiekiinietylko
Lody z pieczonym rabarbarem 164

trzydzieści stopni i wytrzymać nie idzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach.  My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem.  Dziwicie się, że zaczynam mieć(...)Lody z pieczonymi w winie truskawkami i rabarbarem Składniki: (na 1,2 l lodów) 350 g truskawek 350 g rabarbaru 55 g cukru 50 ml wina dodatkowo: 4 żółtka 300 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) Truskawki pokroić w ćwiartki, rabarbar w plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 178

było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru ok. 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki miękkiego masła(...)przesadziłam z grubością ;) Złożyć ciasto na 3, jak pokazuje zdjęcie. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 6 cm. Przekręcić w połowie i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C. ok. pół godziny. Bułki dodaję do kwietniowej listy wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Bakaliowe jabłka z parowaru 256

późne śniadanie była dziś jajecznica z papryki , także obiadu nie robiłem :) Nie dałbym rady nic zjeść, ale wieczorem czemu nie :) Każdy na pewno pamięta z dzieciństwa smak pieczonych jabłek, te z parowaru smakują bardzo podobnie oraz przywołują miłe wspomnienia. Mógłbym skończyć na jabłku, miodzie i cynamonie, ale oczywiście byłoby za prosto :) Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję na różnorodne(...)parowaru, zdejmujemy czapeczki i posypujemy cynamonem. Na koniec dajemy po łyżce żurawiny, czy jakiegoś dżemiku :) i można wcinać :) Jabłko najlepsze jest wtedy, gdy delikatnie odchodzi od skórki i można bez wysiłku zjeść łyżeczką. Ale jak ktoś lubi twardsze, też jest dobre :) Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało

Parowar Faceta
czekoladowe ślimaki w wersji light 163

chciałam napisać. Zaczęłam pisać o sezonie wakacyjnym gdyż w tedy odsłaniamy trochę więcej ciała i niestety niekiedy pojawia się problem. W tym roku jakoś chyba obejdzie się bez przerażenia, że nie mogę się wcisnąć w szorty z zeszłego roku. Mimo próbowania różnego rodzaju wypieków przez całą zimę starałam się ćwiczyć systematycznie.  Nie wiem czy to już nie rodzaj uzależnienia(...)rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na  przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną będą gotowe do zjedzenia, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłkowe pancakes z miodem 205

łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych (o) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * trochę proszku do pieczenia (sn) - chociaż nie wiem czy potrzebny * 1/2 startego kwaśnego jabłka (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) Po kolei dodawałam składniki, mieszając masę po dodaniu każdego. Zostawiłam(...)wynalazki śniadaniowe, więc wcinam sama:) dusiowaa 2011/12/07 20:45:07 zdrowsza wersja placuszkow, super. sowa_nie_sowa 2011/12/08 14:18:16 Dusiowaa - zdrowie ważne, ale najważniejsze, żeby smakowało, bo bez tego to co to za życie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami 194

Nie ma to jak cieplutkie, świeżutkie ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka… idealne na śniadanie, czy deser, a nawet posiłek do pracy, szkoły. Oczywiście, najlepiej

Be Fit Be Strong
Sezamkowy sernik z jeżynami na przywitanie babiego lata 147

krzaczkach. Kiedy widzę je mieniące się od słońca na krzaczkach lub w osiedlowym warzywniaku, nie mogę się oprzeć! Najczęściej zajadam się nimi na surowo, rozpływając się w ich smaku bez końca, dodając do deserów i słodkich śniadań. Tym razem jednak schowałam pokaźną ich ilość w serniku poprzetykanym złocistymi kawałkami sezamków, których słodycz i orzechowy posmak idealnie komponuje się(...)świeże jeżyny listki mięty kwiaty bratka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Na spód 1. Herbatniki rozkrusz lub zmiksuj na mąkę i połącz dokładnie z roztopionym masłem. 2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. 3. Wysyp ciasteczkową mieszankę do formy i dokładnie ugnieć - włóż do lodówki na 30 min. Masa serowa 1. Sezamki pokrusz na niewielkie kawałki ale nie na proszek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Najlepszy z tortów z cytryną w tle 100

Przyznaję się już na wstępie i ostrzegam. Zaraz przeczytacie, że wykorzystuję gotową mieszankę do pieczenia biszkopta. Wykorzystałam ją kiedyś, działając w pośpiechu i pod presją. Efekt miał być bowiem szybki i pewny. Był. Dokładnie taki, na jakim mi zależało. Subtelny smak, delikatna struktura. Idealna do naponczowania sokiem cytrynowym. Paczuszkę z proszkiem Delecty wykorzystuję zatem w tym przepisie. Biszkopt(...)niedzielę piekę go ponownie. Wczoraj małą tortowniczkę opróżniliśmy w 6 osób - całą. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji - Gotowa mieszanka do wypieku biszkopta firmy Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do ciasta pieczonego w  tortownicy o średnicy 18 cm wystarczy ta ilość. Pieczemy około pół

Kronika Piekarnika
Sernik malinowy ombre na zimno 108

Sernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam

zdrowo i aktywnie
Sernik malinowy ombre na zimno 116

Sernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Falafel 123

jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a podobno najlepsze można zjeść w Jerozolimie . Przepis dopracowano tam do perfekcji! Knajpek i smażalni można znaleźć w Jerozolimie bez liku, serwują one falafele z przeróżnymi dodatkami. Można zjeść je z sałatkami i różnego rodzaju sosami lub hummusem . Bardzo popularnym daniem z dodatkiem falafeli jest „mana falafel(...)minutes Servings 34 Author Anna Ingredients 250 g suszonej ciecierzycy 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 1 garść posiekanej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka wody

SprawdzonaKuchnia.pl
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 102

  Ciasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku

Szybko Tanio Smacznie
Ryżowe pole 113

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada(...)ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód

Słodki sentyment
Chlebek turecki żulik 146

zmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść. Zamiast mąki chlebowej używam czasami mąki pszennej uniwersalnej, wtedy żulik bardziej przypomina chałkę. Do chlebka staram się dodawać rodzynki bez środków konserwujących i przeciwutleniaczy - będąc w sklepie zwróćcie więc uwagę na skład, a jeśli macie taką możliwość to wybierzcie  rodzynki korynckie. Chlebek turecki żulik - przepis Rozczyn drożdżowy: Świeże(...)minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smaruję jajem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i studzę na kratce. Z tego ciasta można też upiec bułeczki tureckie - czas pieczenia wynosi wówczas 20 minut. Ciekawostki o chlebku tureckim Żulik zyskał w Łodzi sławę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najpiękniejsze prezenty – ekskluzywa biżuteria ZALAR + kod rabatowy 171

Coraz bliżej Święta… Ten rok dosłownie ucieka mi przez palce. Wiele się wydarzyło, wiele się zmieniło. Ale jedno jest pewne. Święta, to dla mnie zawsze

Słodkie okruszki
Ryżowe pole 110

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada(...)ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód

Słodki sentyment
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 225

Te kotleciki to prawdziwy hit. Są świetną przekąską w ciągu dnia, lekką kolacją, przystawką i małym co nieco na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Są bardzo

Analiza Smaku
Bezglutenowe gofry gryczane :) 184

Od kiedy w kuchni pojawiła się dobra gofrownica te chrupiące wafelki często pojawiają się w moim jadłospisie. Tym razem przygotowałam wersję gryczaną , która smakuje obłędnie pysznie

Zdrowie na języku :P
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 182

będzie im miło pojadać ze wspólnego stołu raczej, niż z torby od mamy i poczuja się właczeni do grupy, a nie wyalienowani. A gdzie człowiek zdesperowany i bez bez-jajecznego doświadczenia zagl ą da w chwili potrzeby? Na bloga Trochę Inna Cukiernia oczywiście! Zrobiłam takie, które najbardziej wpadło mi w oko - coca-cola, czy inna pepsi , oraz czekolada(...)200ml coli (pepsi), w temperaturze pokojowej 50ml mleka (oryginalnie koziego, u mnie krowizna, ale podejrzewam, że każde roślinne się nada) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Suche składniki trzeba wymieszaj w misce, dolej płyne i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz ok. 25 minut. Przestudź przez kilka minut w foremce, a następnie wyjmij

Lejdi of the house
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 132

dosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)wieś sprawić jakąś małą wagę kuchenną, bo wyjątkowo nie lubię jednostki miary w postaci „szklanki” Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną

Kate's Kitchen
Zielone szparagi w panierce z mąki kukurydzianej 149

Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące

Ugotować
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 235

kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem .  Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania, to nigdy tego nie robiłam. Myślę, że kluczowe jest tu cienkie pokrojenie kalafiora (lub podzielenie na małe różyczki). Własnie w takich małych kawałeczkach staje się on apetyczny(...)Zrób grzanki: Chleb porwij na kawałki i ułóż na blasze, Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i wymieszaj dłońmi. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż chleb stanie się złoty i chrupiący (15-20 minut). Zrób dukkah: Na małej patelni na średnim ogniu podpraż orzechy i sezam, aż się lekko zezłocą (1-2 minuty). Przełóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 178

najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. • Piekarnik nastawić na 220 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut

To co kocham
Ciasto drożdżowe bez jajek z gruszkami 144

Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe podpłomyki z mąką z quinoy 129

Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na

Quinoa Raz!
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 337

pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach (np. w woku ), piec. Nadaje się zarówno na grill elektryczny, grillową patelnię czy na tradycyjny grill opalany węglem. Dobrze jej robi krótkie marynowanie. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z octem balsamicznym, musztardą(...)małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś czas

Karo in the Kitchen
Ciasteczka musli 170

Ciasteczka? W sumie to chyba bardziej małe batoniki, ale co by to nie było, są po prostu pyszne :-) Do ich przygotowania możecie użyć dowolnych bakalii, ale

Czary - gary w kuchni
Bagietki korzenne 197

pieczywa-  długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki mnożą się bez końca. Trudno się zdecydować, a jeszcze trudniej oprzeć temu chrupiącemu pieczywu. Dlatego w piekarniach nikogo nie dziwi natychmiastowa degustacja właśnie zakupionego pieczywa. Raz w roku Merostwo Paryża organizuje konkurs(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Przed włożeniem do piekarnika bagietki nacinamy ostrym nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 121

  Ciasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku

Szybko Tanio Smacznie
Tort śmietanowo - truskawkowy. 176

ubić na sztywno. Dodac cukier i nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C.   Mus truskawkowy i smietanowy - składniki;   1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki(...)niego wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwy należy układac w tortownicy albo kominie cukierniczym. Ponieważ składniki są płynne nie ma możliwości zrobić tego bez formy. Ciasto nieco przewyższa tortownice, więc ja obręcz tortownicy umocowałm na górnym brzegu dolnego biszkoptu i układałam kolejne warstwy. Nastepnego dnia tort dekorujemy zostawioną masą i świeżymi

Radość kipiąca uśmiechem.
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 163

pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki(...)chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny, ale zwykle czeka na włożenie do piekarnika 2,5 godz. Piec ok. 1 godz

Weekendy w domu i ogrodzie
Dolnośląska Skandynawia 175

Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła(...)góry, starając się, żeby z co najmniej jednej strony ciasto wyszło na bok (będzie widoczny ślimak z nadzienia). Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. UWAGA! Bułeczki pieczemy tylko z góry , bo lubią się przypalać od spodu. Długość pieczenia zależy oczywiście od pieca- potrzeba

les mirabelles
Ślimaczki w język szczypiące 132

pozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która ten ostry smak równoważy(...)folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać ślimaki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Cukier wymieszać z cynamonem i pieprzem, posypać mieszanką ciasteczka. Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dzisiaj, dla równowagi, post krótki, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe pieczone w kąpieli wodnej 332

magią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :) Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :) A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne(...)większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i/lub gorzkim kakao. Smacznego

W kuchni Katie
Rodzaje mąk bezglutenowych 180

muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu.... Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy jak i produkty będę mogła bezpiecznie używać nadal...a z niektórymi ostatecznie się pożegnałam ;( Ale wracając do tematu...w mojej(...)Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu. Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym

NaKońcuJęzyka