bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2685/3453)

Jesienne bułeczki dyniowe, czyli niespieszne wypieki 104

Drożdżowe wypieki wymagają sporo ciepła, spokoju i braku pośpiechu. Zupełnie jak my. Zwłaszcza jesienią, gdy wszystko wokół jeszcze niezauważalnie, ale jednak zwalnia, zmienia rytm, przestawia się

KulinarneImpresje.pl
Jak wspomóc metabolizm i pracę jelit? 153

Wiele osób zastanawia się jak wspomóc metabolizm i pracę jelit. Oczywiście podstawą zawsze jest dobrze zbilansowana dieta. Bardzo ważne by w takiej diecie pojawił się błonnik

Słodkie okruszki
Duszone pieczarki 149

    …szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem

Kulinarne S.O.S.
Duszone pieczarki 149

    …szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem

Kulinarny S.O.S.
Rolaki z łososia z piekarnika 177

Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z

Kuchnia Pokoleń
BEZCUKROWE SERNICZKI NA ZIMNO Z LEMON CURDEM 148

Lemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej

Upiecz sobie babeczkę
Szarlotka na serku homogenizowanym - bez jajek 311

Zaskakująco smaczne ciasto z połówkami jabłek. Zamiast serka waniliowego można dodać naturalny i zwiększyć nieco ilość cukru pudru. Tym razem spód posypałam mielonymi orzechami włoskimi, ale

Kuchenne zapiski Edyty
ŁOSOŚ ZAPIEKANY W MAŚLE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 328

Uwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia

Ola la LCHF
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 220

    Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym

Smaczne Zdrowe
Kopiec kreta z czereśniami. 111

jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne o potężnych skutkach zdrowotnych. Czereśnie nie tylko mają właściwości przeciwzapalne ale także mają niższy indeks glikemiczny niż(...)wody – szczypta soli – 80 g erytrytolu – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 80 g mąki orkiszowej – 20 g kakao – 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 500 ml soku z czereśni – 1 szklanka czereśni ze słoika – 35 g mąki ziemniaczanej – 2 łyżeczki żelatyny – ½ szklanki wrzącej wody

Zdrowy Styl Joanny
Kokosanki 89

już w pierwszych latach życia, póki jeszcze mam na to jakiś wpływ. Dobra, wracając do kokosanek… Jakiś czas temu dostałam od brata książkę ze zdrowymi słodyczami (zdrowymi, tzn. bez cukru). Pogrzebałam w niej trochę i wpadł mi w oko przepis na kokosanki z orzechami nerkowca. Ostatecznie nie zrobiłam ich według tego przepisu, ale niedługo zrobię na pewno. Uparłam(...)szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę cukru. Do ubitej piany dodajemy, znowu stopniowo, wiórki kokosowe, roztopione masło, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy niewielkiej wielkości ciastka (ja formowałam je w placach, a później na blasze lekko je spłaszczałam) i wykładamy je na blachę. Właściwie jeżeli chodzi o kształt

Kardamonovy
Pasta z awokado z serkiem 111

niedojrzałe owoce są bez smaku, nie da się wyjąć miąższu, a obieranie ich nożem kompletnie mija się z celem. Kupując twarde owoce, można pozostawić je, aby dojrzały w temperaturze pokojowej, najlepiej umieścić je wśród innych owoców (jak np jabłka, banany), ponieważ etylen przyśpiesza dojrzewanie. Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na skórkę - powinna być równomiernie zielona, bez ciemnych plam(...)pasty lub sałatki można włożyć pestkę z awokado, dzięki czemu miąższ owocu nie ściemnieje tak szybko. Ja przygotowałam pastę z awokado z dodatkiem serka śmietankowego i podałam z chlebkami pieczonymi na patelni. W przygotowaniu pasty pomogło mi urządzenie do awokado firmy Fackelmann .  Pasta z awokado z serkiem Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli szalotki

Obiad gotowy
Mleczko kokosowe-domowe 112

delikatnie słodkie i ma śmietankową lekko aksamitną konsystencję. Gotowe mleczko po jakimś czasie zaczyna się rozwarstwiać, jest to naturalna rzecz, przed podaniem należy je wymieszać. Mleczko można również przygotować bez użycia wyciskarki ślimakowej. Można wycisnąć je ręcznie, używając do tego gazy, ale ten sposób jest pewnie już Wam znany. Print Mleczko kokosowe-domowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)czasie miąższ wraz z wodą przepuszczamy przez wyciskarkę ślimakową. Gotowe mleko przechowujemy z lodówce do kilku dni. Produkt "uboczny" w postaci wiórków kokosowych, rozkładamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st C, suszymy przez około 20 - 30 minut, co 10 minut przemieszajcie wiórki, sprawdzając, czy są już wysuszone. Piekarnik wyłączyć, pozostawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza bez drożdży 150

Szybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej(...)Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki możemy dobrać dowolne, jakie tylko lubimy. Pizza: Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce (wymiary 41 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej możemy posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami  prowansalskimi. Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę

Kuchnia MagdaLeny
Bułki pszenno gryczane na mleku 104

Domowe bułki są najlepsze, bez zbędnych “polepszaczy”, wypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją niż kupne, możemy je do suszyć i zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam(...)chwilę wyrabiamy. Ciasto możemy podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułki lub zrolować w wałek i pokroić nożem na dowolne kształty. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Wyrośnięte bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około

Tajemnice Smaku
Ciasteczka z pistacjami 157

Zrobiłam jedną porcję ciasteczek i tak naprawdę na drugi dzień musiałam robić ponownie, bo tych z poprzedniego już prawie nie było. Ciasteczka zrobiłam z pistacjami solonymi i takimi bez soli. Szczerze, to te z tymi solonymi pistacjami smakowały dużo lepiej. Polecam są rewelacyjne i uzależniające to ich jedyny minus :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 30-35 sztuk(...)czasie wyjmujemy, odwijamy, ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 8mm lub jak wolicie po prostu. 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja termoobieg) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy około 12 minut. Do zarumienienia się brzegów ciasteczek. Studzimy i wcinamy, bo są tak pyszne :-) Smacznego

kruche babeczki
Drożdżówki z jagodami 136

drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka bez laktozy – 2 duże jajka Nadzienie jagodowe – 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej – 135 g serka śmietankowego naturalnego – 200 g świeżych jagód Polewa – 1/3 szklanki cukru pudru(...)pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec

I LOVE LIFE
Z ŁĄKI NA TALERZ: Maślane ciasteczka z kwiatami 205

maleńkie płatki chabra bławatka i zielenią się radośnie liście młodej nasturcji i fiołka wonnego. Oczywiście, to tylko kilku kwiecistych bohaterów, których można użyć przy ozdabianiu ciastek. Kwiaty mniszka, czarnego bzu, nagietki, lawenda, płatki goździków czy akacji i wszystkie inne jadalne kwiaty również świetnie się sprawdzą. Ach! Tyle możliwości i w każdym sezonie inne :) Letnie obrazki na kruchych maślanych ciasteczkach(...)Utrzyj masło z cukrem i solą. 2. Dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii - wymieszaj dokładnie. 3. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. 4. Ułóż ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 2-3mm. 5. Wycinaj ciastka przy pomocy foremek lub szklanki i na każdym ułóż wybrane kwiaty jadalne. 6. Włóż przygotowane ciasteczka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską 158

Porcje 4 Bardzo lubię weekendowe poranki. I wcale nie dlatego, że mogę dłużej poleniuchować w łóżku. Lubię je za to, że mogę przygotować coś specjalnego na śniadanie, leniwie i bez pośpiechu. Możemy celebrować tę wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem(...)każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 15-20 minut. *można zastąpić włoską pancettą By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 182

Lubisz smak czosnku jednak czasami z niego rezygnujesz, gdyż jest zbyt intensywny? Chleb z czosnkiem niedźwiedzim Zastąp czosnek pospolity czosnkiem niedźwiedzim i ciesz się bez obaw jego smakiem. Czosnek niedźwiedzi to roślina, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Ja swój dostałam w sklepie spożywczym, możecie go również zebrać w wilgotnych lasach gdzie ta roślina rośnie dziko. Czosnek niedźwiedzi występuje(...)drobno krojony czosnek. Wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać około 5 minut, następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Formę ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Po upieczeniu chleb wystudzić. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

mecooks
Drożdżowy chlebek do odrywania z bananami i cynamonem! 187

przyznać, zresztą pewnie to już wiecie, że lubię proste rzeczy, szybkie działanie w kuchni i maximum efektu. Czasami ktoś mnie pyta czy mam czas to wszystko gotować czy piec ;-))  i muszę Wam powiedzieć, że mam ubaw po pachy hhehe. Każdy z Nas, mam taką nadzieję, je śniadanie, obiad i kolację, ja też. Wielkie mi odkrycie nie? Tyle(...)zrób to w rondelku na kuchni, jak wolisz. Przestudź płyn, nie może być gorący ani zbyt ciepły, bo zaparzy mąkę. Powinien być ciepły, tak jak byś miał się go bez problemu napić. ;-) Do miski z mąką dodaj cukier puder, przemieszaj, dodaj roztrzepane rózgą jajka i mleko z masłem. Zagniataj ciasto początkowo łyżką potem ręką. Jeśli ciasto będzie za luźne

SMYKWKUCHNI
Bananowe muffinki owsiane (wegańskie) 156

Ciąg dalszy wegańskich eksperymentów. Tym razem upiekłam muffinki z lokalnych europejskich bananów, bez cukru, jajek i generalnie z małą ilością składników. Wychodzę z założenia, że im krótsza lista składników, tym lepiej! Zwracacie uwagę na oznaczenia egzotycznych owoców, które wrzucacie do koszyka? Ja przyznam szczerze, że do tej pory nie przywiązywałam większej uwagi do małych naklejek na skórkach owoców. Jednak(...)całej kampanii dotyczącej europejskich znaków jakości pożywienia znajdziecie na stronie internetowej EXOTIC TASTE OF EUROPE . Zapraszam Was do zgłębienia tematu i mądrego wybierania produktów na zakupach, a później do pieczenia takich oto pięknych babeczek z naszych europejskich, lokalnych bananów. Wracając do babeczek – to jest to jeden z moich sposobów na wykorzystanie bananów, które za długo leżały na kuchennym

Dietolog
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny) 234

Dodaj mąkę(którą należy wcześniej przesiać. Miksuj. 6. Dodaj ubitą pianę z białek. NIE MIKSUJ tylko delikatnie wymieszaj jakąś łyżką. 7. Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie(...)Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu! 4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?! 1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik % zawsze lepszy niż bez takowego dodatku)W końcu to tort na studenckie urodziny 2. Znajdź duży talerz. Połóż pierwszy nasączony blat. 3. Przełóż masą wiśniową kisielkową 4. Po kiselkowej masie czas na masę

U Fiolki
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 236

pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło(...)ciasto chlebowe gładką stroną do dołu).  Przykryj i odstaw na około 45 minut, aż urośnie około 1i1/2 razy. Rozgrzej piekarnik z kamieniem ( jeśli nie macie kamienia do pieczenia chleba, możecie użyć foremek, lub rozgrzejcie blachę, następnie przed wyłożeniem chleba posypcie otrębami, lub płatkami owsianymi. ) Wyrośnięty bochenek przełóżcie na kamień, natnijcie ostrym nożem i pieczcie w maksymalnej temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zupa krem z dyni z parmezanem 243

Jesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość.  Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego  1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki(...)Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także daje nieograniczone możliwości w gotowaniu, duszeniu, smażeniu i pieczeniu

Obiad gotowy
Paszteciki z łososiem i jarmużem 333

gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 250 gram filetu z łososia (bez ości) 200 gram jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju do smażenia sok z połowy cytryny szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania gotowych pasztecików(...)rozwałkowanego ciasta nakładam farsz: duszony jarmuż oraz łososia. Zwijam w rulonik paszteciki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie piekę paszteciki w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Studzę

Mango Papaja
Pure z tykwy 359

Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je w cienkie plasterki lub paski. 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. 3. Upieczoną lekko(...)chorobach układu moczowego, schorzeniach układu pokarmowego a także w diecie przeciwnowotworowej. Usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii jak również trucizny. 10. Jeżeli wasze organizmy potrzebują regeneracji bez namysłu sięgnijcie po tykwę zamiast łykać suplementy. Smacznego!   Kategoria: Porady kulinarne , Przepisy , Przetwory Tagged: fit , Przetwory , pure , tykwa , warzywa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasteczka z melasą i cynamonem 248

Pyszne, aromatyczne ciastka z melasą i cynamonem. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W ich przygotowaniu pomagała mi urocza młoda osóbka – Lila ( patrz FILM ). Nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła :). Ciastka w smaku przypominają trochę angielskie pierniczki. Zimą upiekę je z większą ilością przypraw korzennych. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)mąki około 1/4 szklanki. Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze i układać je na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczać ( patrz film ). Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia. 6. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około

Mała Cukierenka
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 188

więcej czasu niż zazwyczaj. W tym przypadku trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości ;) Ale zapewniam, że warto, bo na koniec smakują i prezentują się obłędnie. :) Na dodatek są poręczne, więc bez większych problemów można je zawinąć jak wrapa  i zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati(...)sól i pieprz Filety z łososia wcześniej rozmrozić i upiec w folii, oprószając je przedtem z obu stron solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.  Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i zawinąć w rulonik.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Rasowa drożdżówa 159

dokładnie powiedziała mama, kiedy zawołałam ją, żeby powąchała świeżo wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pachnące rabarbarem, wanilią i cynamonem przykryłam wczoraj czystą ściereczką i bez skrupułów zjadłam dziś na po-śniadanie. I przed-obiad. I podwieczorek. To totalny klasyk- puszyste i wilgotne, nie za słodkie, rozsypujące dookoła okruchy kruszonki. Jeśli macie ochotę na rabarbarową tradycję, to zapraszam do dalszego czytania(...)urósł wielki jak zwykle. Ogromne liście trzeba przetrzebić, bo pomimo podlewania, doniczka to za mało i największy egzemplarz regularnie więdnie. A skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe

les mirabelles