Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z
Kuchnia PokoleńLemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej
Upiecz sobie babeczkęZaskakująco smaczne ciasto z połówkami jabłek. Zamiast serka waniliowego można dodać naturalny i zwiększyć nieco ilość cukru pudru. Tym razem spód posypałam mielonymi orzechami włoskimi, ale
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia
Ola la LCHFKolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym
Smaczne Zdrowejako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne o potężnych skutkach zdrowotnych. Czereśnie nie tylko mają właściwości przeciwzapalne ale także mają niższy indeks glikemiczny niż(...)wody – szczypta soli – 80 g erytrytolu – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 80 g mąki orkiszowej – 20 g kakao – 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 500 ml soku z czereśni – 1 szklanka czereśni ze słoika – 35 g mąki ziemniaczanej – 2 łyżeczki żelatyny – ½ szklanki wrzącej wody
Zdrowy Styl Joannyjuż w pierwszych latach życia, póki jeszcze mam na to jakiś wpływ. Dobra, wracając do kokosanek… Jakiś czas temu dostałam od brata książkę ze zdrowymi słodyczami (zdrowymi, tzn. bez cukru). Pogrzebałam w niej trochę i wpadł mi w oko przepis na kokosanki z orzechami nerkowca. Ostatecznie nie zrobiłam ich według tego przepisu, ale niedługo zrobię na pewno. Uparłam(...)szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę cukru. Do ubitej piany dodajemy, znowu stopniowo, wiórki kokosowe, roztopione masło, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy niewielkiej wielkości ciastka (ja formowałam je w placach, a później na blasze lekko je spłaszczałam) i wykładamy je na blachę. Właściwie jeżeli chodzi o kształt
Kardamonovyniedojrzałe owoce są bez smaku, nie da się wyjąć miąższu, a obieranie ich nożem kompletnie mija się z celem. Kupując twarde owoce, można pozostawić je, aby dojrzały w temperaturze pokojowej, najlepiej umieścić je wśród innych owoców (jak np jabłka, banany), ponieważ etylen przyśpiesza dojrzewanie. Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na skórkę - powinna być równomiernie zielona, bez ciemnych plam(...)pasty lub sałatki można włożyć pestkę z awokado, dzięki czemu miąższ owocu nie ściemnieje tak szybko. Ja przygotowałam pastę z awokado z dodatkiem serka śmietankowego i podałam z chlebkami pieczonymi na patelni. W przygotowaniu pasty pomogło mi urządzenie do awokado firmy Fackelmann . Pasta z awokado z serkiem Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli szalotki
Obiad gotowydelikatnie słodkie i ma śmietankową lekko aksamitną konsystencję. Gotowe mleczko po jakimś czasie zaczyna się rozwarstwiać, jest to naturalna rzecz, przed podaniem należy je wymieszać. Mleczko można również przygotować bez użycia wyciskarki ślimakowej. Można wycisnąć je ręcznie, używając do tego gazy, ale ten sposób jest pewnie już Wam znany. Print Mleczko kokosowe-domowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)czasie miąższ wraz z wodą przepuszczamy przez wyciskarkę ślimakową. Gotowe mleko przechowujemy z lodówce do kilku dni. Produkt "uboczny" w postaci wiórków kokosowych, rozkładamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st C, suszymy przez około 20 - 30 minut, co 10 minut przemieszajcie wiórki, sprawdzając, czy są już wysuszone. Piekarnik wyłączyć, pozostawić
SprawdzonaKuchnia.plSzybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej(...)Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki możemy dobrać dowolne, jakie tylko lubimy. Pizza: Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce (wymiary 41 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej możemy posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę
Kuchnia MagdaLenyDomowe bułki są najlepsze, bez zbędnych “polepszaczy”, wypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją niż kupne, możemy je do suszyć i zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam(...)chwilę wyrabiamy. Ciasto możemy podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułki lub zrolować w wałek i pokroić nożem na dowolne kształty. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Wyrośnięte bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około
Tajemnice SmakuZrobiłam jedną porcję ciasteczek i tak naprawdę na drugi dzień musiałam robić ponownie, bo tych z poprzedniego już prawie nie było. Ciasteczka zrobiłam z pistacjami solonymi i takimi bez soli. Szczerze, to te z tymi solonymi pistacjami smakowały dużo lepiej. Polecam są rewelacyjne i uzależniające to ich jedyny minus :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 30-35 sztuk(...)czasie wyjmujemy, odwijamy, ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 8mm lub jak wolicie po prostu. 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja termoobieg) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy około 12 minut. Do zarumienienia się brzegów ciasteczek. Studzimy i wcinamy, bo są tak pyszne :-) Smacznego
kruche babeczkidrobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka bez laktozy – 2 duże jajka Nadzienie jagodowe – 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej – 135 g serka śmietankowego naturalnego – 200 g świeżych jagód Polewa – 1/3 szklanki cukru pudru(...)pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec
I LOVE LIFEmaleńkie płatki chabra bławatka i zielenią się radośnie liście młodej nasturcji i fiołka wonnego. Oczywiście, to tylko kilku kwiecistych bohaterów, których można użyć przy ozdabianiu ciastek. Kwiaty mniszka, czarnego bzu, nagietki, lawenda, płatki goździków czy akacji i wszystkie inne jadalne kwiaty również świetnie się sprawdzą. Ach! Tyle możliwości i w każdym sezonie inne :) Letnie obrazki na kruchych maślanych ciasteczkach(...)Utrzyj masło z cukrem i solą. 2. Dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii - wymieszaj dokładnie. 3. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. 4. Ułóż ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 2-3mm. 5. Wycinaj ciastka przy pomocy foremek lub szklanki i na każdym ułóż wybrane kwiaty jadalne. 6. Włóż przygotowane ciasteczka
Kuchnia w Słońcu Skąpana