bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2676/3453)

Frittata z fetą i suszonymi pomidorami 160

Znudziły się Wam kanapki na śniadanie? Jajecznica i omlet też już wyszły z mody? No to może frittata ? Niby to omlet, a jednak inny. W dodatku

Analiza Smaku
Torcik czekoladowy z kremem i wiśniami 141

Dziś zapraszam na pyszny, a przy tym prosty do wykonania torcik z kremem i wiśniami z nutą amaretto. Naprawdę to jeden z lepszych tortów jakie zrobiłam

Healthy food explorer
Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym 112

Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym to świetne ciastka z nadzieniem, które zachwycą wszystkich. Są super proste i super smaczne. Przepis znalazłam w zeszycie „z sentymentem

Słodki sentyment
Bezy z wody po ciecierzycy (wegańskie) 160

Beziki z wody po ciecierzycy...hmmm przyznam szczerze, że zabierałam się do nich chyba od roku. W końcu wykorzystałam ciecierzycę, a że ostatnio bliska mi jest

Mania Wypiekania
Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 214

SKŁADNIKI 200 g m ą ki gryczanej    100 g m ą ki  ryżowej 100 g m ą ki ziemniaczanej  350 ml letniej

La grande e la piccola cuoca
Mocno śliwkowy placek 213

Nastał weekend, także czas na ciacho do kawki🍰 Tym razem w delikatnej i małej porcji przy okazji również fit. Tak się składa, że szykuje mi się

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy) 262

Kupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej

Fabryka pomysłów
CZOSNKOWA WĘDLINA Z INDYKA 308

Uwielbiam robić i jeść domowe wędliny. Wiem wtedy , że nie posiadają zbędnych i nie zdrowych dodatków czy konserwantów. Dziś proponuję Wam , nie jednokrotnie sprawdzony i wypróbowany

Gotowanie Patki
Pieczona cieciorka 203

Zdrowa przegryzka z cieciorki na słodko lub ostro, jak kto lubi. Mnie zdecydowanie bardziej smakuje z miodem i cynamonem, ale ta

To co kocham
Sałatka z dyni 325

Lubię słoneczną jesień, różnokolorowe liście spadające z drzew i dynie o niezwykle pomarańczowym wnętrzu. Za ich smak i wygląd, i za to, że są bardziej pyzate

Pełny talerz
Jak zorganizować uroczysty rodzinny obiad bez gotowania? 155

skorzystanie z platformy Ulalachef do zamawiania takiej usługi w dowolnym miejscu w Polsce, sytuacja diametralnie się zmieniła! Radość z rodzinnego spotkania zamiast gotowania! Godziny na zakupach, planowanie obiadu, deserów, pieczenie ciasta, gotowanie – tak najczęściej wyglądały kiedyś przyjęcia rodzinne i choć z jednej strony miały one w sobie wiele magii, to z drugiej dla pani domu stanowiły prawdziwą mękę(...)żywo posiłku. Każdy rodzaj przyjęcia nabiera dzięki temu podejściu szczególnego charakteru i staje się nierzadko powodem do późniejszych, inspirujących rozmów w rodzinie. Prywatny szef kuchni, którego można dzisiaj bez problemu zatrudnić czy poprzez platformę Ulalachef, czy z ogłoszeń znajdujących się w internecie, nie tylko przyjedzie do domu czy ogrodu, ale i przywiezie potrzebne składniki do posiłków, przyrządzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami 158

Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami Składniki: 1)       4 płaty lasagne 2)       60 g pistacji bez łupinek 3)       70 g szynki parmeńskiej 4)       kilka pomidorków koktajlowych 5)       ok. 70 g gorgonzoli(...)powtarzamy czynności. Ostatni płat lasagne polewamy sosem i posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch posypujemy pistacjami. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Lebkuchen-pierniczki 142

największą rolę ma tutaj miód . Pierniczki przygotowane są tylko na miodzie! Użyłam bardzo smacznego i aromatycznego miodu lipowego , który niebywałe podkręcił ich smak. Zapach , jaki wydobywa się podczas pieczenia z piekarnika, doprowadza do przepychanek w drzwiach kuchni. Towarzystwo czekające na pierniczki trzeba przepędzać ścierką, bo w przeciwnym razie pierniczki mogłyby zostać pożarte, zanim wystygną. Choć powiem szczerze, że warto(...)temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół. Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru 202

przepis na wieprzowe policzki. Zrobione w wolnowarze. Danie jest bardzo aromatyczne i pożywne. Policzki wyszły niezwykle miękkie, a sosu z warzywami powstało na tyle dużo, że kończyliśmy go już bez mięsa. Przed włożeniem do wolnowaru, policzki obsmażyłam, ale sądzę, że ten etap można pominąć. Bardzo polecam! policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru - przepis składniki 600 g policzków wieprzowych(...)ustawieniu low ok 8  godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z  kluskami, pieczonymi ziemniakami  lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Pierniczki z ziemniakami 169

Tymczasem przyszedł grudzień. Kocham grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza". Krystyna Siesicka Co roku staram się wypróbować nowy przepis na pierniczki. Te z ziemniakami robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Wychodzą pyszne! Aromatyczne i mięciutkie - to zasługa dodania ziemniaków :) Na pewno nie skończy(...)podsypywać mąką - tylko tyle, aby wygodnie je rozwałkować. Nabierać porcje ciasta i rozwałkować je na grubość 5-7 mm. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować

My simple kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 241

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama tłuszczu i pyszny sos. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Pięknie będą się prezentować na świątecznym stole. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym z dodatkiem tuńczyka można traktować zarówno jako przystawkę, jak i główne danie(...)wieprzowe w sosie kaparowym Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na ciemno złoty kolor i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos. Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOŚLIWKĄ! 236

czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ  (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży(...)bułki urosną.  Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika.  Temp. 160- 170 stopni C, czas w zależności od tego, jak piecze Twój piekarnik znasz go lepiej niż ja, u mnie to 25-30 minut. Bułeczki pieczemy na złoty kolor. Studzimy i jemy! ;-))) Wypróbuj też drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką! - PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 326

uwielbiam testować nowe produkty wchodzące na rynek. Ostatnio w moje ręce trafił koncentrat grzybowej marki Krakus. W małej butelce kryje się cały ogrom smaku, bo powstaje z suszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny(...)lubczyk oraz sól do smaku – gotujemy kolejne 10 minut, Blendujemy, zaprawiamy słodką śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekaną natka pietruszki. W tym czasie w piekarniku pieczemy „grzanki-listki” z ciasta francuskiego ( ok. 10 minut / 200C ). Podajemy wszystko bardzo gorące! Smacznego! Wpis powstał w wyniku współpracy z marką KRAKUS

Ostra na Słodko
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 238

też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki: na 4-5 porcji 350 g gotowanego kurczaka bez kości 150 g wędzonego boczku w plastrach 200 g mozzarella 100 g jarmużu 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne Sos pomidorowy 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 duża cebula(...)jarmużu. Posyp mozzarellą i polej sosem. Ułóż kolejną warstwę lasagne, kurczaka, boczek i jarmuż. Polej resztą sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem.   Spara Spara

codojedzenia
Chaczapuri adżarskie 1809

nazwiemy gruzińska pizzą – ciasto drożdżowe uformowane w charakterystyczny kształt wrzeciona, masa przepysznego, serowego nadzienia i zapieczone do perfekcji jajko. To smak i połączenie, które spiszą na straty każdą dietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie (tylko trochę się upaćkacie). Wlewamy ciepłą (nie gorącą(...)różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni’ i w większych sklepach. FORMOWANIE I PIECZENIE Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C. Ciasto wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego krawędzie do środka, jak sakiewkę

Karo in the Kitchen
Ciasto na wiosnę. Różowe 229

czekolada się rozpuści.  Mąkę przesiać z proszkiem. Do ubitego żółtka dodać czekoladę, połączyć. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Przygotować masę serową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 ml kremówki zagotować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać.  Gorącą kremówką zalać posiekaną(...)obręcz ostrym nożem. Ułożyć ciasto na kratce. Polać polewą uważając, żeby dokładnie oblać boki. Zostawić na kilka minut do zastygnięcia, przełożyć na paterę. Udekorować malinami świeżymi i liofilizowanymi oraz bezami. Smacznego! A czy ciasto przypadnie do gustu nauczycielom , dowiem się już jutro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 270

teraz przypomnieć jeden z tych żelaznych klasyków, bo wyszło właśnie mocno odświeżone wydanie książki Carolin Mueller-Pawlak. Pamiętam tę książkę z późnych lat ‘90. Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły(...)Naturalnej kuchni wegetariańskiej”.   Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor: Carolin Mueller-Pawlak Wydawnictwo

Ugotowane pozamiatane
Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis 271

Pojawiły się jagody! Część zjadłam bez żadnych dodatków, a pozostałe postanowiłam zapiec w cieście. No dobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą(...)mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wylać masę na jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - na wykałaczce nie powinno być śladu mokrego ciasta

Stare Gary
Placuszki z borówkami na jogurcie wg Aleex 229

się to na mnie. A więc od teraz przez jakiś czas nie piszę o pracy, nie myślę o niej i zajmuję się tym, co lubię (poza pracą)– domem, gotowaniem, pieczeniem i książkami. Tak za nimi tęsknię! To nie jest tak, że nie czytam, czytam cały czas, namiętnie i nieustająco, chwytając ulotne, wolne chwile. Ale brakuje mi takiego powolnego delektowania(...)gęstą masę. 5. Ciasto przelać do misy, dodać borówki, delikatnie wymieszać. 6. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. 7. Na patelnię wylewać porcje ciasta. Smażyć bez tłuszczu z obu stron na rumiano. 8. Placuszki podawać z kleksem serka, posypane borówkami. Smacznego

W mojej kuchni
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 237

miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone(...)kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być

kulinarnyswiatdomi