Czekoladowe ciasto dyniowe to klasyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem purée z dyni, które sprawia, że wnętrze ciasta jest wyjątkowo wilgotne i miękkie. Smak dyni nie jest
Smakołyki Berenikiodpychający zapach. W innym artykule przeczytałyśmy, że po otwarciu staje się szara i niesmaczna. Wydawało nam się to dziwne, ponieważ jest to mąka, która ma wiele zalet (np. bez glutenu, bogata w białko, nadaje kruchości i miękkości ciastu) a do tego ma delikatny strączkowy zapach oraz jasny, żółciutki kolor gdy przechowuje się ją w szczelnym np. słoiku. Warto jednak podkreślić(...)najmniej 30min do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać odpowiednie kształty tworząc pandki. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 150’C ok 5 minut w zależności od grubości i wielkości ciasteczek (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione). Ciasteczka zajadać maczając w napoju kokosowym
Candy PandasŚwietny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem. Moja babka jest z
Ze smakiem bez glutenuzakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka(...)kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami
Kulinarne przygody Gatitysię nad smakiem włoskiej prosciutto di Parma, hiszpańskiej jaman Serrano, czy niemieckiej szynki szwarcwaldzkiej. Na modłę tych wspaniałości przygotujesz w domu samodzielnie rewelacyjną surową, suszoną wędlinę. Bez chemikaliów, bez wędzenia. Wkład pracy minimalny, a efekt powala. Sprawdzony przepis pochodzi stąd . Przyznam, że dość sceptycznie podchodziłam do wędliny " z pończochy", nie wierzyłam, że w tak prosty sposób przygotuję(...)folią do lodówki na następne 36 godzin mięso przełożyć do pończochy i zawiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Moja wędlina wisiała w piwnicy przy piecu uwolnić mięso z pończochy. Konsumo wać pokrojone w cieniukie plasterki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść obok nich obojętnie. Wizja pysznego sernika malinowego prześladowała nas od dłuższego czasu, aż wreszcie po kilku próbach i łączeniach różnych przepisów, osiągnęliśmy sukces ;) Sernik malinowy ze względu na konieczność schłodzenia warstwy musu, warto(...)najlepiej okrągłym, wyskrobać ziarna wanilii). Przygotowaną masę serową wylać do tortownicy. Składniki miksujcie krótko, tylko do ich połączenia (inaczej sernik za bardzo się napowietrzy i opadnie po upieczeniu). Sernik piec przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni (powierzchnia, jak przy serniku New Yorker powinna być ścięta i lekko sprężysta). Studzić przez 10 minut przy otwartych drzwiach piekarnika, potem wyjąć
Pociąg Do Kuchniszpinakiem w cieście francuskim . Przepis został zaczerpnięty z ostatnich warsztatów kulinarnych, gdzie światowe dania były przygotowywane w tańszej, domowej wersji. My często przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki(...)plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 20-25 minut w 185 stopniach. Przed podanie kroimy piersi z kurczaka w dosyć grube plastry. The post Kurczak w cieście francuskim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKasię Bosacką i jej "Wiem co jem", nasłuchałam się o sklepowych pasztetach tyle, że szerokim łukiem będę omijać te wyroby w sklepach. Domowy najlepszy, ze składników jakie lubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej(...)mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości masą mięsną. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia 60 minut
Apetyczna babeczkadelikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się rozpisywać. Sami wypróbujcie. :) Składniki dla 2 osób: 1 średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka(...)patelni) z obu stron. Rybę ułożyć na cebuli, przykryć podsmażonymi plasterkami cytryn. Wstawić do piekarnika na 10 minut.* Przed podaniem posypać natką pietruszki Smacznego! * Rybę można także doprawić i bez obsmażania ułożyć na cebuli z oliwkami, a następnie upiec
Pełny talerzdotarły. Tymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe(...)część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok. 15 minut. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Nadal tkwię
Dzieje kuchennej WiewióryWprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkizwolenniczką wykładów, ale na te pójdę. Jestem ciekawa tego co mnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio(...)minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 7-9 minut, do zarumienienia. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmiskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Na Fb wywiązała się dyskusja na temat takich misek..jedni mieli pozytywne zdanie, byli zadowoleni i zachwalali produkty Tupperware..inni zaś mieli negatywne opinie na taki produkt.Niektórzy twierdzili(...)zamykamy pokrywę . Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski z ciepła wodą ..i po 15 minutach podskoczyłam wraz z "pyknięciem"pokrywki
Moje domowe kucharzeniezawsze byłam fanką amerykańskich babeczek, tzw. cupcakes. Miękkie rozpływające się w ustach ciastka, niezwykle proste w przygotowaniu, które można przyrządzić na bez mała tysiąc sposobów: na słodko, słono, z warzywami, owocami, czekoladą czy innymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych rodzajów cupcakes są Cookie Dough Cupcakes z mega słodkim ciasteczkowym środkiem. Przygotowanie tych super efektownie wyglądających babeczek, jest może czasochłonne(...)zamrażarki. Krok 2. Przygotowujemy masę na cupcakes. Potrzebujemy (na 12 babeczek): - 125 g miękkiego masła (niesolonego) - 125 g jasnego cukru trzcinowego - 125 g mąki - łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej - 2 jajka o temperaturze pokojowej Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Wykładamy formę do babeczek papilotkami. Do sporej miski wkładamy pokrojone w kosteczkę masło. Miksujemy
W mojej holenderskiej kuchniWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy
Smaczne Zdrowe