nasyconego świeżymi warzywami, które świeżo co dostarczyła nam natura. Dania, nasyconego cała gamą smaków, ostrością sosu dającą kontrastu słodkości dojrzałym warzywom. Dla wegetarian/wegan polecam wersję bez polędwicy. Dla tych co jedzą wszystko z pyszną grilowaną poledwicą :D Danie: 2-3 osoby Przygotowanie: 20 minut Składniki sałatki: garść świeżej rukoli garść świeżych liści szpinaku baby(...)powstałe nacięcia powkładać nacięte na pół ząbki czosnku. Zamarynować minimum 30 min. Najlepiej na całą noc. Przygotowanie: Zaczniemy od wyłożenia polędwicy na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia lub folia alu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200-220 C i pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy
Lajtkraft food intolerancejogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dodaj pieprz i sól. Jeśli chcesz wzmocnić smak/zapach dodaj czosnku granulowanego. Wyjmij tortille z lodówki. Każdą kulkę rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu, potem zmniejsz na średni ogień. Wrzuć rozwałkowany placek na patelnie i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, wtedy zachowają swoją miękkość. Usmaż pozostałe placki(...)will be absorbed by the flour. When the dough will be slightly cooler knead it by hand until smooth. Divide the dough into 4 equal pieces and roll each piece into a ball. Cut chicken into cu bes and place in a bowl. Add oil and finely chopped chilli (watch out for the amount ;)). Stir and and set aside
Better Life By Auntie JuJedna bagietka zapakowana w folię próżniową oraz dodatkowo umieszczona w kartonowym pudełeczku z neonowym napisem. Przed spożyciem bułkę tę należy upiec w piekarniku, w 180*C przez 12 minut. Bez upieczenia bułka jest dosyć twarda. Po wyciągnięciu jej z opakowania i powąchaniu poczułam bardzo intensywny, jakby winny zapach, który całkowicie zniknął po upieczeniu. Następnie poczułam tylko przepiękny, silny zapach(...)bardzo dobre rozwiązanie, aniżeli miałyby być zapakowane razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu jedną sztukę możesz zjeść teraz, a kolejną za jakiś czas - dla mnie super ;) Bagietkę przez spożyciem należy piec w piekarniku w 200*C przez 10 minut. Po tym czasie staje staje się bardzo chrupiąca. I to właśnie jej chrupiąca skórka bardziej mnie zadowoliła niż środek. Wnętrze bagietki jest trochę
Zdrowie na języku :Ppierwszych minutach tak się wczułam, że nie wiem kiedy minęła godzina! Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność. Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi(...)połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami, gorzką czekoladą i zajadamy. Smacznego
Be Fit Be Strongkońcu udało się powrócić do świata "żywych". Wczoraj odebrałam komputer, ale przyznaję bez bicia, że z nowym windowsem będę się dopiero musieć zaprzyjaźnić, bo póki co mi z nim nie po drodze :) Udało mi się jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama. Przygotowany z mąki pszennej tortowej(...)powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C. Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem możecie
Kuchnia w czekoladziemożna, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi, aby zrobić różne podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko ziarnistego(...)zamieszać). Po przygotowaniu ryżu należy go od razu zużyć, gdyż pozostawiony w lodówce będzie miał twarde ziarenka i nie będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby
Kuchcik gotujeprzyszła pora dopiero teraz. Bez cukru, prawie bez ciasta, miszmasz bakaliowy w pomarańczowym wydaniu. Pyszna, mokra i świąteczna w gruncie rzeczy kombinacja rodem z Alzacji. Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka po 100 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonych suszonych fig i suszonych moreli, oraz rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 100 ml rumu(...)brzegi ciasta ponad bakaliami i na końcach. Kładziemy "chlebek" na blaszce szwem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na pół godziny. Jeszcze raz smarujemy. Wkładamy do pieca i włączamy grzanie na 200 st.C . Ciasto powinno być gotowe po 30-35 minutach. Po wyjęciu blachy 5 minut czekamy. Wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam wyruszać na poszukiwania inspiracji do ogrodu i wyciąć dorodną, jeszcze ciepłą od promieni słonecznych, cukinię. To wspaniałe warzywo, które towarzyszy mi od dzieciństwa!;) Chyba nie mogłabym bez niej żyć:) Poza tym cukinia ma mało kalorii, wybornie smakuje i jest idealna na letnie obiady lub kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne(...)Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy
Kuchnia Pani Wiosnypracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej dżemu... 4 szkl.mąki luksusowej (typ 500) 1 szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru(...)zagnieść i podzielić na równe porcje [ około 115g] .Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie.Drożdżówkom nadać dowolny kształt i układać na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na ok. 23 °C i wstawić drożdżówki do napuszenia na 30 minut. Drożdżówki wyjąć i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180° C. Bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym
Moje domowe kucharzenieLubimy ciasta drożdżowe. Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem. Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto: -ok. 5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli(...)rozcięciem do góry. Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut. Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyodstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest lepka, ale nie sprawiała kłopotu przy formowaniu ciasteczek, choć u mnie wyszły one i większe i bardziej wyrośnięte niż u poprzedniczki i w związku z tym wyszło ich mniej, bo 25 sztuk, a nie 30. Tu przygotowane do wstawienia do piekarnika: Piekłam ok. 15 minut do stanu lekkiego zbrązowienia. Studziłam(...)nasiona albo może nawet drobinki czekolady. sowa_nie_sowa 2012/06/13 13:03:22 Weryfany, ja zawsze do tego typu ciastek dodaję jakieś bakalie, bo właśnie wydaje mi się, że bez nich ciastka są takie małosmakowe;) Drobinki czekolady na pewno byłyby ok, tak samo orzechy albo daktyle czy żurawina. Ale, jak w cytacie, nieudany wypiek czegoś nas uczy;) Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki(...)troch ę przesadziłam z tym posypaniem;) , po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C. Trzymałam je tam 25 min (funkcja termoobieg), choć w przepisie było podane, żeby piec 10-15min, ale wydawało mi się to zdecydowanie za krótko. Dopiero po wyjęciu doczytałam, że owszem, 10-15 min, ale z każdej strony!:D Placuszki-podpłomyki wyszły bardzo
Zdrowa Kuchnia SowyMłode marchewki idealne są jako samodzielna przekąska, jako składnik dania makaronowego (kliknij TUTAJ ), czy jako dodatek do obiadu np. w postaci glazurowanej. Młode marchewki powoli zaczynają
Be Fit Be StrongMięciutkie ciasteczka owsiane z gruszką, czyli propozycja na zdrową przekąskę dla najmłodszych. Ciasteczka są delikatne, lekko słodkie i mięciutkie – w sam raz nawet dla tych
Natka PietruszkiPyszna jesienna pasta z dyni hokkaido i masła orzechowego. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, warzyw, itp. U nas jako dip do chrupkiego chlebka
Smaczne Zdrowe