bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2678/3453)

Sałatka Cezar 207

smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś(...)parmezanu Instructions Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy

Wędrówki po kuchni
Puree ziemniaczano-kalafiorowe 242

wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień . W sklepach znajdziemy również  piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior(...)będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go  w takiej postaci do  różnych  sałatek. Wartości   odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem serowo-kalafiorowa 215

wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień . W sklepach znajdziemy również  piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior(...)będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go  w takiej postaci do  różnych  sałatek. Wartości   odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowa kula -ciasto 187

jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy(...)Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko. Polewa 200 g mleka skondensowanego bez cukru 70 g glukozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 100 g czekolady gorzkiej Żelatynę zalać odrobiną wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać lekko w mikrofali. Mleko zagotować

O kuchni z uczuciem
Klasyczna zupa kalafiorowa 183

wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień . W sklepach znajdziemy również  piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior(...)będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go  w takiej postaci do różnych  sałatek. Wartości  odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal

Kulinarne przygody Gatity
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 185

pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)trochę cukru, w ciągu 30 sekund były zmiksowane na puree, potem ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 200

winegretu. Ta sałatka to połączenie idealne. Spróbujcie! Można zjeść ją samą, można użyć jej jako dodatku do grillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się(...)nich charakterystyczne brązowe przypieczone prążki, bo to one nadają smak. Ściągamy zgrillowane plastry cukinii i rozkładamy je na pomidorach. Na cukinie rozkładamy resztę pomidorów. Śliwki grillujemy najpierw na stronie bez skórki, potem na stronie skórki – do zmięknięcia i zbrązowienia. Nakładamy na półmisek. Między śliwki i pomidory rozkładamy jeżyny bądź borówki, kruszymy ser feta, całość polewamy sosem, rozkładamy świeże liście

Karo in the Kitchen
Granola 186

dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Takiego, które postawi na nogi, da zastrzyk pozytywnej energii na resztę dnia, dostarczy paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Co powiedzielibyście na domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi(...)Płatki, orzechy, migdały i ziarna mieszamy mieszamy z miodem i olejem. Wszystkie powinny być dobrze oblepione. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Granolę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce i po wystudzeniu przesypujemy do dużego słoika

Smakowity Blog Kulinarny
Kofta kebab z chlebkiem pita 232

przez co płaczemy. Sprawdza się za każdym razem! :) Szybkie obranie czosnku umożliwi Wam jego wcześniejsze brutalne potraktowanie nożem - uderzcie w ząbek bokiem noża miażdżąc go, skórka powinna już odejść bez najmniejszego problemu. Dodatkowo jeśli nie macie w swoich kuchennych zasobach praski do czosnku, to aby ułatwić sobie jego siekanie wystarczy podsypać go odrobiną soli i rozcierać o deskę ostrą(...)przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać. My z Dominikiem użyliśmy

Cooking Monster
Mini ptysie 179

się wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do  pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby(...)przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .    krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym

Bon appetit mon amie
Domowe ciasteczka dla psa 239

Domowe ciasteczka dla psa to zdrowa alternatywa dla sklepowych przysmaków bez dodatku chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne(...)miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C z termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką jeśli

maniapieczenia
Faszerowane małe kalmary 208

kalmary czyścić, co odciąć, co usunąć. Dotyczy co prawda dużych sztuk, ale z małymi jest dokładnie tak samo - tylko więcej pracy. Podawać z ryżem, jako danie główne, lub bez niczego, jako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg  oczyszczonych małych  kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka(...)łyżeczki  nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami . Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek.  Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie

Stare Gary
Level up w kwestii domowego pieczywa 206

Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up . Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Nie chcę pisać o nadchodzącej wiośnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 281

międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M Oddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy(...)NAKŁADANIE KREMU (3 min) W środku każdej wyrośniętej bułki wyciskamy okrągłe wgłębienie, najłatwiej jest to zrobić dnem kieliszka lub małej szklaneczki. Do powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu. 5. PIECZENIE (15 min) Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów. 5. LUKIER (5 min) Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy

Nerds Kitchen