Ciasteczka miodowo-kokosowe 201Delikatny miodowo-kokosowy aromat, nieskomplikowane przygotowanie i łatwa dostępność produktów, to bez wątpienia najlepsze atuty tych ciasteczek. Przepis ten ucieszy wielbicieli tradycyjnych deserów do popołudniowej filiżanki herbaty. Małe skromne a efekt zaskakująco pyszny. Do ich przygotowania użyłam świetnego prawdziwego miodu lipowego z pasieki Wowka prosto z serca Warmii, moje ostatnie odkrycie, najlepsze miody pod słońcem. Co ich wyróżnia(...)mąki pszennej 1 jajko 1 duża pełna łyżka miodu lipowego lub gryczanego 5 dag miękkiego masła 5 dag cukru 2 łyżki wiórków kokosowych białych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie
Wanilia i Kardamon
Tort piernikowy z nutą grzańca i pomarańczy 147skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2) 10 suszonych śliwek 3) 100 g miękkiego masła 4) 270 g mascarpone(...)tylko do połączenia składników). 3) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia. 2. Orange curd
Na kulinarnym poligonie
Tort czekoladowo-gruszkowy 125Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty(...)masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję 2 łyżki wody, mieszam. Smaruję konfiturą ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Płatki
Słodki sentyment
Paluchy drożdżowe 163typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków. Najlepiej smakują lekko ciepłe. Będą idealne na śniadanie lub kolację do kubka mleka czy kakao. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka(...)10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy
Waniliowe Improwizacje
Tort czekoladowo-gruszkowy 142Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty(...)masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję 2 łyżki wody, mieszam. Smaruję konfiturą ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Płatki
Słodki sentyment
Kopytka bez jajek 434Tęsknicie za smakami dzieciństwa takimi jak kopytka? Można je przyrządzić także w wersji bez jajka! Wystarczy zastąpić je papką z nasion chia i wody. Nasiona chia nadadzą kopytkom doskonałej konsystencji nie wpływając na ich smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane(...)odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci
Dieta bez mleka
Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę 206antybiotykami. Pstrąg powinien więc jak najczęściej pojawiać się na naszym stole. Jego białe mięso jest niezwykle smaczne, najwięksi smakosze uwielbiają je zarówno w formie wędzonej, gotowanej, smażonej, jak i pieczonej. Jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe, ma naprawdę niezwykłe wartości odżywcze. Zawiera sporo witamin z grupy B, a także A i E, jest źródłem białka, selenu, cynku, wapnia oraz fosforu. Chociażby(...)sposób przechowywania. Sięgaj po ryby pakowane w technologii MAP, które w sklepach znajdują się w chłodniach i lodówkach. Pstrąg może być także mrożony. Podzielony na większe filety czy cały (bez głowy i płetw) – jest sprzedawany w różnej formie. Jak się przekonać, że ryba mrożona nadaje się do zjedzenia? Nie powinno być na niej zbyt wiele glazury, czyli zmarzniętego lodu
Codogara
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 253pasuje? Do sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami(...)sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana. Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 229bierając ziemniaki często, bez chwili zastanowienia, wyrzucamy skórki do kosza, wychodząc z założenia, że przecież nic już więcej z nimi zrobić się nie da. A to duży błąd! Obierki można wykorzystać do bulionu (podpieczone nadają wywarowi koloru i wędzonego smaku) oraz wykorzystać w formie chipsów. Nauczył mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję(...)dyni * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw. Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Część skórek przełóż do osobnego garnka, resztę zostaw jako garnisz. Marchew
Food Square
BABECZKI SEROWE ZE ŚLIWKAMI DLA DIABETYKÓW 353przez dolegliwości gastryczne) lub zwyczajnie nie chce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo. Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila! Składniki na 16 serowych babeczek : Ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 spore łyżki płynnego miodu 100g masła jajko szczypta soli Masa serowa(...)całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować. 1 babeczka to ok. 170kcal , węglowodany: 17g, białko: 8g, tłuszcz: 8g Informacja
Dietolog
Kaczka z jabłkami inaczej 224wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami „inaczej” - smażona, podana z musem jabłkowo-ziemniaczanym i syropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku 1 średnie słodkie jabłko 1 średnie kwaśne jabłko 2 średnie ziemniaki kilka dorodnych szalotek(...)takiej postaci blendujemy je na gładką masę z dodatkiem łyżki zakwaszanej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Syrop przygotowujemy rozpuszczając w soku jabłkowym miód i podgrzewając go niezbyt gwałtownie bez przykrycia aż pozostanie ok. 1/3 objętości. Miód powinien delikatnie skarmelizować. Z filetów z kaczki usuwamy ew. łykowate części, a skórę nacinamy w kratkę. Lekko solimy i posypujemy pieprzem
Kulinarna Pokusa
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 200również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat. Nie ma klimatu stołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt. Quiche ze szpinakiem i serem camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było(...)żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą (lub można uczyć tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć do formy i mocno docisnąć do dna i boków formy. Ciasto włożyć do lodówki na 15 minut. Nagrzać
Pink Envelope
Chleb superfood na zakwasie i miodzie 254się nawinie, to w chlebie) i dzięki temu zużyłam różne resztki, które w chlebie idealnie się spisują. Dodatek płatków powoduje, że chleb długo pozostaje świeży i pulchny, choć jest bez chemicznych spulchniaczy. Pamiętajcie, że dodatek siemienia lnianego i nasion szałwii hiszpańskiej (chia) wymaga dostarczenia do organizmu dużej ilości wody. Są to nasiona, które wchłaniają sporo płynów, więc musimy(...)nakrywając je wilgotną ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia
Weekendy w domu i ogrodzie
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 214dziś nie wyobrażam sobie imprezy bez tego dipu :) Mamy środek Karnawału, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu przepisu na imprezową przekąskę. I to banalnie prostą w przygotowaniu. Bo kto ma czas przed imprezą na długie przygotowania w kuchni? Na pewno nie ja :) Pikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest(...)wypróbowania wersji oryginalnej. Dip serowy bardzo dobrze skomponuje się z piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki chlebkiem pita pokrojonym w trójkąty paluszkami grissini pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Ja zdecydowałam się podać go z domowymi chipsami z warzyw korzeniowych. Uwielbiam takie chipsy za ich lekko słodki smak skontrastowany z słoną solą morską (ach te kulinarne kontrasty ;)). Dotąd jednak
Chilli Czosnek i Oliwa
Ekologiczne płatki śniadaniowe Symbio 199przygotowanie śniadania trwało mniej niż 5 minut? Gdyby było tak pyszne, że znikałoby równie szybko? Wystarczyłoby zaledwie 10 minut, aby rozpocząć dzień pożywnym posiłkiem dajacym mnóstwo energii i bez burczenia w brzuchu. Świetną opcją na takie szybkie śniadanie są różnego rodzaju granole (np. ta lub ta ) i płatki. Wystarczy dodać trochę jogurtu lub mleka, ulubione owoce, garść orzechów(...)szczypty cynamonu Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10-12 minut bardzo często mieszajac, aż płatki ładnie się przyrumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i gdy wystygną zupełnie-przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika. Możemy jesć
Zawsze głodna!
Biszkopt z owocami 248też. Jak mi ktoś mówi, że ładna jestem to patrzę jak na debila i się zastanawiam czy leki spożył, czy źle dawkę dobrał? Tę walkę powoli wygrywam. Najcierpliwszy nie bez powodu jest Najcierpliwszym. Nikt inny tylko on kopie mnie w dupę w chwilach zwątpienia, nazywa zrytą banią i każe się chwalić tym, co zrobiłam. Tak, najzwyczajniej chwalić. Więc(...)fajne, że ktoś wyśle SMS-a, zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę
ladykitchen
Domowa pizza najpyszniejsza 297wrocławskiej 50 g swieżych drożdzy 2-3 łyżki oliwy 1 żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody płaska łyżeczka soli odrobina cukru Sos do pizzy: 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku(...)cebulką , porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym zółtym serem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a ser się rozpuści. Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego
Gosia gotuje
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 204Jarmuż w Krainie Gratin. Zapiekanka z cieniutkich ziemniaczanych plasterków - sprawdzona klasyka i zapomniane liście, które szczęśliwie wracają na stoły. Ciepłe, sycące danie. Rozgrzewa i otula poczuciem szczęścia. Bez wymyślnych dodatków i zaskakujących połączeń. W powrotach najważniejszy jest spokój. Pewność, że tam, gdzie wracamy, czeka na nas ciepło i stary, dobry porządek. GRATIN Z JARMUŻEM /przepis własny(...)przez ok. 25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a całość nabierze ładnego, złotego koloru. Polecam Wam także moją wariację na temat ribollity z dodatkiem jarmużu i pieczonej dynii - cudowna, sycąca zupa. Przepis znajdziecie na stronach KUKBUK -a - klik W imieniu niezwykłego miejsca, jakim jest Pracownia Manualna i swoim zapraszam na warsztaty kulinarne, które poprowadzę w pięknych wnętrzach
KUCHARNIA
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 264lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by Jamie Oliver Bardzo dobre! składniki: (na 6 osób) 1 kg łopatki jagnięcej bez kości 2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana 2 łodygi selera naciowego , obrane(...)zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać
Stare Gary
Pasztet z zająca 285naszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku(...)wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej. Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy po przestudzeniu
Moje Kuchenne Rewelacje
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1448średnia czerwona cebula · około 8 średniej wielkości pieczarek · 400 g pomidorów bez skórki · 2 łyżki koncentratu pomidorowego · sos worhestershire · ½ puszki kukurydzy · ½ puszki(...)cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz
Mania Gotowania
Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 406Każdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be Strong
Cukinia panierowana 125jedną bidną cukinię. My wrócił po pracy do domu i oczywiście zjadł „obiad” z wielką przyjemnością. I fakt, tak przyrządzoną cukinię mogłabym jeść dużo częściej. Bez dodatków, sosów, zupełnie bez niczego. Na ciepło i na zimno. Chrupiącą i taką zupełnie już nie. To jedna z niewielu potraw, która świetnie smakuje w każdej formie. Właśnie zapisałam sobie(...)następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podobne przepisy: Pieczona cukinia z parmezanem Panierowane bakłażany z mozzarellą Artykuł Cukinia panierowana pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Pieczarki nadziewane soczewicą 137Niedawno udało mi się kupić wielkie pieczarki, które chciałam nadziać jakimś ciekawym farszem. Przeglądając szafki kuchenne znalazłam puszkę soczewicy kupionej w czasie wiosennego lockdownu. I to
Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik Baileys 178Sernik pod wpływem. Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto i kolejne w mojej – Sernikowej kolekcji – . Uwielbiam ten proces myślowy i twórczy podczas powstania przepisu na sernik, kiedy to godzinę przed zrobieniem potrzebnych zakupów, powstaje przepis. Prawdopodobnie każdy mój sernik jest wyjątkowy, bo drugiego takiego się nie znajdzie 😉 Na zakończenie mojej wypowiedzi życzę Ci smacznego(...)dobrze wymieszaj. Teraz dodaj olejek miętowy, jajka i mąkę, ponownie bardzo dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, na spód piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Włóż sernik i piecz je dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcie. Schowaj najlepiej na noc do lodówki. Podgrzej mleko w rondelku i wsyp, żelatynę. Grzej, ciągle mieszając
RafalCook
Schab duszony w kiszonej kapuście 1316obiad, ale jeżeli pominiemy ziemniaki to sprawdzi się on również na kolację czy przyjęcie imieninowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście: około 800 g schabu bez kości 700 g kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku sól, pieprz 2 łyżki(...)obrać, umyć, pokroić w niegrube plastry. Poukładać na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki przykryć wiórkami masła i posypać resztą majeranku. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 15 minut, aby ziemniaki się zarumieniły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Schab duszony w kiszonej kapuście pochodzi z serwisu
Danka Pichci
Foodbook 1600 kcal II 139odrobiną oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej odrobiną oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż(...)podprażyć) lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera, dodaj łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować
Niedzielny kucharz
Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil 152zrobisz je w kilka chwil. Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym, albo(...)Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( w miejsce ciepłe, bez przeciągów). Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Artykuł Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Bułki z ziarnami 238Bułki z ziarnami Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren. Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty ze strony żródło Składniki : 150 g mąka - pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)trójkąty. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.C przez około 30 minut. Bułek wyszło 12 szt. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusi
Owsiane ciasteczka z czekoladą bez cukru (Biscotti senza zucchero con fiocchi d'avena e cioccolato) 191Gdy mamy ochotę na coś mega czekoladowego, przygotowujemy ciasteczka z du ż ą ilością płatków owsianych i jeszcze większą
La grande e la piccola cuoca
Biszkopt czekoladowy – przepis i test 131również mnie nie zawiódł. Reasumując, biszkopt „ucierany” nie wyrósł, tak dobrze jak biszkopt „na bezie”. Jest też mniej puszysty, za to, bardziej zwarty i bardziej podatny na formowanie. W smaku oba biszkopty były identyczne. Jedynie biszkopt „na bezie”, miał konsystencję, delikatniejszą dla podniebienia. Biszkopt „ucierany” jest często wykorzystywany, do tworzenia blatów tortowych(...)hour 20 minutes Servings 20 cm (średnica formy) Calories 174 kcal Ingredients 150 g cukru do wypieków 5 szt jaj średnich 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g czekolady deserowej Instructions Przygotuj składniki. Nagrzej piekarnik do 170*C. Przygotuj foremkę. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Rozpuść czekoladę
SmartBake.pl
Fasolowy burger w chałce 173Pierwszego burgera w chałce jadłam w małym lokalu Kafebe w Gdańsku. Bardzo lubię wytrawne kanapki na chałce. Nic dziwnego więc, że fasolowego kotleta schowałam w grillowanej
Kucharzyca
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 191mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok. 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki studzimy i przechowujemy w blaszanej puszce lub szklanym słoju
Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczny piernik pomarańczowy 212Wilgotny, pachnący pomarańczami, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju
Cynamonowe szczęście
3 pyszne propozycje na rodzinne, zbożowe śniadanie | Dzień Zdrowego Śniadania 160śniadania nie wyobrażam sobie dnia. Nie dość, że lubię dodać sobie energii z rana, to jeszcze jest to jedyna chwila w ciągu dnia, gdy mamy czas zjeść bez pośpiechu wspólny, rodzinny posiłek. Dziś obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania, który świętujemy z Lubellą. Można powiedzieć, że to święto celebrujemy każdego dnia, nie tylko 8 listopada. Jeśli u Was jest inaczej(...)naturalny borówki Wykonanie: Patelnię, w której można piec (np. żeliwną), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 200 stopni. Składniki na masę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowy naleśnik podajemy
Mienta blog
Keto tarta borówkowa (Paleo, LowCarb) 326przygotowania jest misa malaksera. Takie przepisy lubię najbardziej… Keto tarta borówkowa dla prawdziwych miłośników borówek Keto tartę borówkową można podać z bitą śmietaną, jogurtem kokosowym albo po prostu samą, bez dodatków. I tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Niczym keto jagodzianka. Smak borówek jest bowiem bardzo intensywny, a kruche kokosowe ciasto jeszcze bardziej uwydatnia ich smak. Jest to keto ciasto zdecydowanie(...)kruszonka Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto miksując wszystko w malakserze. 3/4 porcji wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy ok 18-20 cm. Ponakłuwać widelcem. Ciasto przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 15 minut. Pozostałą część włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podpiec spód przez ok 10 minut. Nadzienie Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wyłożyć
Modern Cave Girl
Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) 192sposobem powstało to nieco dziwaczne, ale bardzo smaczne ciasto inspirowane włoskim tiramisu. Zapraszam do wypróbowania, bo naprawdę warto! 🙂 Tiramisu z kremem z kalafiora Marzy Ci się tiramisu bez nabiału, ale nie wiesz czym zastąpić niedozwolone składniki? Rozwiązaniem jest... kalafior! Tak, keto tiramisu z kremem z kalafiora to przepyszna wariacja na temat tego włoskiego deseru, która skradnie serca wszystkich będących(...)puszystą masę z solą dosypując pod koniec erytrytol. Dodać ekstrakt z wanilii, rozpuszczone masło klarowane oraz mąkę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez ok. 25 minut do zrumienienia. Ostudzić. Przekroić na 2 równe blaty. W międzyczasie przygotować krem. Krem z kalafiora Kalafiora ugotować na miękko i dobrze odcedzić
Modern Cave Girl
Chipsy z pomidora 198Chipsy z pomidora, zdrowe, naturalne = suszone pomidory. Suszycie owoce, warzywa? Jakie? Suszone warzywa: jarmuż Suszone owoce: banany, truskawki , śliwki, jabłka, mango są super przekąską jako chipsy
Dorota Smakuje
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 213przyśpieszają gojenie się ran i owrzodzeń (napar z gruszek) Uwaga! osoby o wrażliwych jelitach lub cierpiące na schorzenia dróg żółciowych nie powinny spożywać surowych gruszek, a jedynie gotowane lub pieczone spożywanie gruszek może powodować wzdęcia i bóle brzucha, które są związane z procesami fermentacyjnymi zachodzącymi w organizmie - należy wtedy ograniczyć ilość spożywanych owoców zbyt duża ilość spożytych gruszek może wywołać(...)owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ
Kuchnia MagdaLeny
BRIOCHE LEOPARD 930każdym razie Briocha leopard robi wrażenie trudnej do zrobienia, ale naprawdę to "bułka z masłem" 😂 J eśli macie tylko trochę więcej czasu, jestem przekonana, że poradzicie sobie bez problemów. Składniki są również tanie i warto pokusić się o zrobienie takiej słodkiej bułeczki, bo po przekrojeniu naprawdę robi niezłe wrażenie. Brioche leopard z czekoladowymi cętkami smakuje jak typowa(...)niż w oryginalnym przepisie. Chodzi tu tylko o sposób dzielenia i "farbowania" ciasta na ciemniejsze kolory. Keksówkę o wymiarach 22 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj masłem (sam spód). W rondelku wymieszaj trzepaczką skrobię kukurydzianą i mleko. Doprowadź całość do wrzenia, stale mieszając. Uważaj, bo masa dość szybko zgęstnieje . Zdejmij
Słodko-Słony Świat Ilony
Owsiane ciasto czekoladowo-pomarańczowe z migdałami 255Grudzień jest dla mnie wyjątkowym miesiącem. W domu pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą
Fabryka pomysłów
Prosty chlebek bananowy z borówkami 230Na pożegnanie wakacji dzielę się przepisem na pyszny chlebek bananowy z mnóstwem borówek oraz wiórkami kokosowymi, bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest wilgotne, słodkie
Healthy food explorer
Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką | wegańska, bez cukru, bez laktozy | 219Przepyszna, krucha i kwaśna tarta z porzeczkami. Dla przełamania smaku warto podać ją z lodami lub po prostu dodać więcej erytrolu do owoców. 5 składników
Czarnawisienka
Domowy chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami 220Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem, niezwykle aromatycznymi oliwkami i dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki. Składniki: 240g mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 60g masła masło do wysmarowania keksówki Pasta(...)czosnkową i posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec
Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa pieczarkowa na maśle 249wymysłem szalonych ekologów, lecz realnym zagrożeniem dla naszej mniej lub bardziej odległej przyszłości. Zanim jednak porozmawiamy o środowisku, zapraszam na pyszną zupę pieczarkową. Ugotowałam ją dość szybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny(...)mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką. Czy wyrzucając plastikową torebkę zastanawiacie się ile lat będzie się ona rozkładać? Czy kupując mięso na pieczeń (zapakowane w folię) myślicie nad tym jak "wyprodukowano" ten kawałek mięsa i folię do jego zapakowania? Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak wygląda przygotowanie i transport np. egzotycznych owoców
Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą 198owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić(...)Mieszamy ,aby się nie przypaliło. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.Nie więcej. Doprawiamy według uznania, dodajemy chrzan i miksujemy. W oryginale zupa podawana jest z pieczonym grochem, u mnie z kukurydzą. Zupa wspaniale rozgrzewa. Jest smaczna i fajna nawet na wynos. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 180wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula - nikt w naszym kraju nie wyobraża sobie pizzy bez cebuli. Złośliwi twierdzą, że nikt w naszym kraju nie wyobraża sobie niczego bez cebuli :) - ziemniaki - typowy składnik dla tej części świata, właściwie niespotykany tutaj na pizzach. Zupełnie inaczej niż bardziej na zachód gdzie jest uznawany jako warzywo, a nie dodatek węglowodanowy. - zielenina(...)wszystkie. Z zieleniną czekamy na koniec, albo dajemy ją tuż przed wyjęciem z piekarnika, albo nawet po wyjęciu. W innym przypadku zmieni radykalnie swój wygląd na nieciekawy :) Właściwie nie pieczemy jakoś specjalnie tej pizzy z dodatkami. Chodzi raczej o to, żeby się w miarę podgrzały. Z pozostałego makaronu robimy sos majonezowy. Gotujemy go tak długo aż zacznie się rozgotowywać. Miksujemy
Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb gryczany bez mąki 229Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z
Bajeczna Kuchnia
Pytt i panna 408Pytt i panna drobne kawałeczki na patelni czyli jedno ze Szwedzkich dań. Można je podsmażyć na patelni albo tak jak ja upiec w piekarniku. Najlepsze do
Mohiella
Pieczarki zapiekane z warzywami 232Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono lub dodatek do obiadu. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do
Ugotować
Rokitnik - z czym to się je...? 255pory o rokitniku nie słyszałam, ale że uwielbiam nowości wiedziałam, że dowiedzieć się o nim czegoś muszę. Tak zwana skandynawska cytryna ; małe, pomarańczowe kuleczki o kwaśnym smaku. Bez trudu zgadniecie, że mnie zachwyciły; w końcu mam słabość do wszelkich kwaskowatości. Jako pierwszy wypróbowałam przepis na konfiturę, która jest bazą do wielu innych receptur (sok czeka w kolejce(...)czasie dodać pektynę wymieszaną z resztą cukru, gotować kilka minut, aż dżem zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Skórki rozłożyć cieniutką wartwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 40-50 st. C. przez 4-5 godzin, aż skóki będą zupełnie suche (jeśli zostało więcej miąższu, może to zabrać nawet do 12 godzin). Zmielić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 286firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz(...)wymieszać dodając bulionu który nam został z gotowania mięsa tak około 2 szklanek.Masa ma być luźniejsza nie zbita. Pasztet możecie upiec w foremce keksówce, ja jednak piekę w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu pasztet dzielę na kilka części i zamrażam . Potem wyciągam sobie jak potrzebuję
Sama słodycz i szczypta chili
Piernik Karmi 197Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę(...)wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić
Wanilia i Kardamon
Odchudzona strucla orzechowo - cynamonowa 197Zapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :). Przepis podaję na dwie sztuki. Ciasto: - 85 dag mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml - 15 dag masła - 10 dag ksylitolu(...)tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można polać lukrem
Apetyczna babeczka
Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną 199Mój pierwszy, bezglutenowy pasztet. Wyszedł przepyszny. Lubię wege-pasztety dlatego ten też mi zasmakował. Do tego żurawina, która nadaje słodyczy pasztetowi. Pasztet sam w sobie jest
CookYourself
Francuskie kuferki z jabłkami 194Dużo koleżanek prosi mnie o proste przepisy, które one również mogą zrobić. To właśnie taki przepis. To ciasteczka idealne i bardzo, bardzo proste. Bez problemu zrobi je nawet małe dziecko. Dlatego polecam je szczególnie, każdemu kto dopiero uczy się gotować. Dodatkowo są pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny(...)resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. SMACZNEGO
Lili w kuchni
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 235Solidna porcja smakowitości.. Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła(...)sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie do 3/4 formy. Piekarnik nagrzać do 220'C ,Wstawić blachę z ciastem i zmniejszyć temperaturę do 190'C Piec ok 50 min . sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Wystudzić Udekorować wg uznania . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka
Brownie bez glutenu 203/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99
maniapieczenia