pory o rokitniku nie słyszałam, ale że uwielbiam nowości wiedziałam, że dowiedzieć się o nim czegoś muszę. Tak zwana skandynawska cytryna ; małe, pomarańczowe kuleczki o kwaśnym smaku. Bez trudu zgadniecie, że mnie zachwyciły; w końcu mam słabość do wszelkich kwaskowatości. Jako pierwszy wypróbowałam przepis na konfiturę, która jest bazą do wielu innych receptur (sok czeka w kolejce(...)czasie dodać pektynę wymieszaną z resztą cukru, gotować kilka minut, aż dżem zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Skórki rozłożyć cieniutką wartwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 40-50 st. C. przez 4-5 godzin, aż skóki będą zupełnie suche (jeśli zostało więcej miąższu, może to zabrać nawet do 12 godzin). Zmielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzefirmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz(...)wymieszać dodając bulionu który nam został z gotowania mięsa tak około 2 szklanek.Masa ma być luźniejsza nie zbita. Pasztet możecie upiec w foremce keksówce, ja jednak piekę w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu pasztet dzielę na kilka części i zamrażam . Potem wyciągam sobie jak potrzebuję
Sama słodycz i szczypta chiliWilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę(...)wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić
Wanilia i KardamonZapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :). Przepis podaję na dwie sztuki. Ciasto: - 85 dag mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml - 15 dag masła - 10 dag ksylitolu(...)tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można polać lukrem
Apetyczna babeczkaMój pierwszy, bezglutenowy pasztet. Wyszedł przepyszny. Lubię wege-pasztety dlatego ten też mi zasmakował. Do tego żurawina, która nadaje słodyczy pasztetowi. Pasztet sam w sobie jest
CookYourselfDużo koleżanek prosi mnie o proste przepisy, które one również mogą zrobić. To właśnie taki przepis. To ciasteczka idealne i bardzo, bardzo proste. Bez problemu zrobi je nawet małe dziecko. Dlatego polecam je szczególnie, każdemu kto dopiero uczy się gotować. Dodatkowo są pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny(...)resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. SMACZNEGO
Lili w kuchniSolidna porcja smakowitości.. Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła(...)sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie do 3/4 formy. Piekarnik nagrzać do 220'C ,Wstawić blachę z ciastem i zmniejszyć temperaturę do 190'C Piec ok 50 min . sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Wystudzić Udekorować wg uznania . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99
maniapieczeniadługo, że aż stała się uciążliwa, gdyż zjeżdżały tu całe rzesze młodzieży, nazwijmy je antysystemowej, z niezbyt zasobnymi portfelami, które korzystały z dogodnej infrastruktury, umożliwiającej spanie pod dachem bez opłaty. Niestety gmina zlikwidowała miejsca tego typu, gdyż były biznesowo nieuzasadnione, a samo WRB przestało istnieć nawet w głowach z chwilą, gdy jeden z jej najsłynniejszych założycieli znacząco zmienił poglądy(...)protestów były dopiero po II Wojnie Światowej. Makieta miasta w Lutowiskach w formie domków dla owadów. Niedaleko jest plenerowe Muzeum Wypału Węgla Drzewnego. Można sobie zrobić zdjęcie w piecu niczym bohaterowie serialu Wataha. W miejscowości Baligród, albo jak, z uwagi na wydarzenia, które tam nastąpiły, niektórzy nazywają Diabligród, stoi pomnik ofiar zabitych przez UPA. Pomnik nie ma już tablicy
Kryzysowa Książka KucharskaChlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na
Be Fit Be StrongChlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na
Be Fit Be StrongZauważyłam, że wzbudziłam w Was ogromną ciekawość dotyczącą sera wegańskiego. Niestety muszę Was zmartwić, że zrobiłam go o tak późnej porze, że nie zdołałam zrobić mu
Be Fit Be Strongkurki, przygotujemy z nich sos z dodatkiem bardzo aromatycznej szałwii. Szałwia powinna być świeża, niestety suszona nie będzie miała takiego samego aromatu. Warto postarać się o garść świeżych liści, bez problemu dostaniecie ją w sklepie i możecie hodować ją na parapecie. Sos kurkowy z szałwią jest bardzo pyszny, już same kurki dają niesamowity aromat, a z odrobiną świeżej szałwii(...)kilkanaście minut. Ziemniaki powinny być "prawie ugotowane", czyli jędrne, wtedy należy je odcedzić, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym, które wkładany do nagrzanego piekarnika do 180 st C, ziemniaki pieczemy przez kilka minut tak, aby zrobiły się rumiane ( opcja grill będzie idealna) Można zrobić to również na patelni przypiekając ziemniaki z każdej strony. Grzyby obrać i umyć, osuszyć większe grzyby
SprawdzonaKuchnia.plmiesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku. Składniki(...)minut, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na placek wielkości blaszki (30x40 cm). Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i delikatnie obsypujemy cukrem. Przygotowujemy kruszonkę: w rondelku roztapiamy 100 g masła, w misce mieszamy cukier, cukier waniliowy i mąkę. Roztopione masło wlewamy
Smakowity Blog KulinarnyChociaż pogoda nas nie rozpieszcza i tak uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli(...)ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem. Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1,5 cm plastry. Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować. Z tej porcji wyszło 18 drożdżówek
Kolorowa kuchnia Elki