Synoptycy zapowiedzieli na tę jesień trzy huragany, które mnie zawsze przerażają i przypominają huragan sprzed kilkunastu lat, gdy wracając do domu, zobaczyłam na własne oczy
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zapraszam Was na kolejny szybki pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami i grzybami w sosie pomidorowym. Pysznie, prosto i szybko. Takie „jednogarnkowe” danie
Słodkie okruszkiłyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów (dałam 5 takich bez zalewy) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć(...)solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać startą mozzarellą lub innym serem (u mnie parmezan). Całość piec 20-25 minut w 180 stopniach do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwindow.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g szczypta soli 230g schłodzonego masła 120ml mleka Nadzienie: 120g gorzkiej czekolady o zawartości(...)jajkiem, na środek położyć sporą łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim serduszkiem i brzegi lekko docisnąć widelcem ( patrz FILM ), tak przygotować wszystkie ciasteczka. 5. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra-dół przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut i dopiero
Mała Cukierenkaszklanki wody szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki przesiewamy razem z solą wprost do garnka. Ja użyłam starego metalowego ( tak garnek jak i pokrywka bez plastikowych elementów) o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm. Do innego naczynia wlewamy ciepłą wodę ( temp. pokojowa), wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy aż się wszystko(...)posypujemy obficie makiem. Jeśli nam za bardzo wyrośnie, wybrzuszy się wtedy robimy patyczkiem dwie, trzy dziurki na środku. Wstawiamy przykryty garnek do nagrzanego ( 200 stopni) piekarnika i pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 20 minut. Ja miałam troszkę dłużej, dlatego że chciałam uzyskać lepszy kolor. Po około pięciu minutach wyjmujemy z piekarnika
Dieta moja pasjakażdym domu, gdzie są dzieci, zwłaszcza małe. Kubek sprawia, że kawa lub herbata dłużej są ciepłe, można pić w każdych warunkach (podczas karmienia - sprawdzone!, w czasie sprzątania, gotowania obiadu) bez obawy, że coś się z niego wyleje. Każdy kubek termiczny będzie świetnym prezentem! Ten kubek możecie zakupić tutaj KLIK , cena 26zł. 2. Deska kuchenna z grawerem Nic nie cieszy(...)która służy wyłącznie do tego. Nieprzywierająca powłoka to podstawa w takiej patelni. Mi wpadła w oko ta właśnie patelnia. Można ją kupić tutaj KLIK , cena 69zł. 5. Stojak do pieczenia kurczaka Bardzo lubię gadżety takie jak ten. Proste, ułatwiające pieczenie lub gotowanie. Ze stali nierdzewnej, z powodzeniem zastąpi butelkę, na której zwykle piekłam kurczaka. Fajny prosty pomysł :) Stojak
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych
vaniliowoczekoladowaBez pasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy(...)paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec w 200*C okolo 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak ja przedstawię Wam moją ulubioną opcję, czyli z cebulką i pieczarkami. Jeśli macie ochotę(...)roladę. Teraz rulon dzielimy na 8-10 cm kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe
Rozpustne gotowanieSernik Wiedeński - klasyczny sernik bez spodu - rewelacyjny deser idealny na każdą okazj e. Sernik z poniższego przepisu wychodzi niemal idealny i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka(...)ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa
Słodka StronaChyba każdy lubi jak coś samo się robi. Takie właśnie jest to ciasto. Wystarczy składniki ułożyć w misce w odpowiedniej kolejności, odczekać, upiec i ciasto gotowe
Cukiernia Pychotkiswoją cenę. Nawet czyste paznokcie (ani śladu czekolady; niesamowite! ). Dzisiaj mam dla Was naprawdę urocze ciasteczka. Guziczki zachwycały mnie od dawna; gdy więc znalazłam odpowiednią foremkę, kupiłam ją bez chwili wahania. Jeśli jednak takiej nie macie, nic straconego. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie nieduże, okrągłe foremki (lub szklanki); większą wycinać ciastka, mniejszą przyciskać delikatnie w środku, formując kant. Dziurki(...)trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać foremką ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Wystudzić. Smacznego! A już jutro, jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, pojedziemy na targ. To cała wyprawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać coś od siebie i zmieniać wg własnych upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych(...)pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość studzimy a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blaszkę z papierem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto ok 15 minut by lekko się zrumieniło. Robimy kruszonkę. Ja mikserem
Dzieje kuchennej Wiewióryrozmaryn. To pieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody(...)ponownie przekładamy na oprószoną mąka stolnicę. I wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, tak żeby po naciśnięciu szybko wracało do poprzedniego kształtu. Przekładamy je na blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm (lekko posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozciągamy i kształtujemy tak żeby się ładnie uformowało w kształt blachy. I znowu przykrywamy wilgotną
Marder&Marder ManufactureDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smak