zrobiłam dopiero wczoraj. Zrobiłam z połowy porcji, bo zapas płatków owsianych miałam zbyt mały na porcję jaką proponował autor. Zresztą z połowy wyszło jej bardzo dużo. Jest naprawdę świetna. Bez cukru, więc sam decydujesz ile dosłodzisz przy danym posiłku. Dodatek kawy pobudza, a forma proszku daje mnóstwo możliwości. W najbliższym czasie będę chciała Wam pokazać kilka moich pomysłów(...)pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Płatki, orzechy i nasiona wymieszałam razem i wyłożyłam do patelni głębokiej Woll, ale możesz wyłożyć na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko piekłam 15 minut, w połowie pieczenia przemieszałam wszystko łopatką. Po tym czasie wyciągnęłam patelnię z piekarnika, wsypałam suszone owoce, skórkę, kawę i karob i wszystko razem
Blondynka Gotujeilością suszonych owoców. W tym roku do tradycyjnej wersji ciasta świątecznego z dużą ilością aromatycznego alkoholu, na którą przepis możecie znaleźć tutaj , dołączy z całą pewnością świąteczne ciasto daktylowe bez glutenu, laktozy i cukru. Zapewniam, że mimo to ciasto jest pyszne i nadal słodkie. Przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson. Posłużył mi jednak za inspirację bo ciasto(...)Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy do dna garnka ale również przyspiesza rozklejanie się daktyli. Zdjąć garnek z palnika, pozostawić na około godzinę do ostygnięcia. Przygotować okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg o takich wymiarach jak dno formy. Następnie przyciąć z papieru prostokąt na tyle długi by objął cały
maniapieczeniaprzekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli(...)smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów
Nerds KitchenCzy też tak macie, że nie możecie zmusić się do nauki? Ja mam ostatnio z tym problem. Udało mi się do niej zabrać dopiero po godzinie
Be Fit Be Strongstałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g(...)miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest
Kuchenna KontrrewolucyaNadrabiam przepisy! Ostatnio lekki zastój, problemy zdrowotne - jadłam co mi dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w
Czarnawisienkajest wybredny. Nie jakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy(...)temat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach . Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam. Nie powiem - moje ego zostało mile połechtane. Dlatego w niedzielę przystąpiłam do kolejnej produkcji, ale o tym już jutro. Tymczasem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBakes . Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego. Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym(...)delikatnie ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 10 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze oprószonej maką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około 20 minut. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 °C. W tym czasie odkryj bułki, każdą z nich delikatnie nagnieć palcami
Grahamka, weka i kajzerkaszczegóły. Wierzę w niego. Kiedy zapytałam kolegę, mieszkającego w Davos, czym mógłby mnie wspomóc, odpowiedział, że Szwajcarzy są raczej kulinarnymi monogamistami. Wierni founde. I dumni z czekolady. Bez większego zastanawiania postawiłam na mocno czekoladowego Gizmo . Tym razem wersja mini. Z galaretkami. W barwach zachodzącego słońca skąpanego w lazurze Jeziora Genewskiego. Nieskromnie powiem: Czekoladowa ekstaza! Moje kubełki znowu(...)zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych
bastalenaJadalnia, to miejsce spotkań – tych codziennych i uroczystych. W jej centrum zawsze powinien stać odpowiednio dobrany stół i krzesła. To tu przecież jemy, spędzamy czas
Słodkie okruszkiLato, to idealny moment na szykowanie przetworów z owoców. Robimy dżemy, domowe soki owocowe i syropy. Sok z malin, z porzeczek, a może wieloowocowy? My uwielbiamy
Słodkie okruszkimasła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 8 dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto(...)pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około
moj przepis namasła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 8 dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto(...)pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około
moj przepis naprzełamane kwaśnym posmakiem konfitury z czarnej porzeczki (to połączenie odkryłam w jednej z ulubionych piekarni – “Rano”). Robi się je bajecznie prosto (przynajmniej w moim uproszczonym przepisie bez syropu cukrowego) i powiem Wam, że są świetne nie tylko na śniadanie, ale także jako deser. W tamtym roku, przygotowałam całą blachę z podwójnej porcji i podałam swoim gościom(...)bardzo krótko zamaczamy w soku pomarańczowym – wkładamy i od razu wyjmujemy. Świeżą chałkę – lepiej z jednej, czerstwą możemy z obu stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch cienko smarujemy kwaskową konfiturą. Następnie nakładamy po ok. 2 łyżki masy orzechowej. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Poezja smaku