bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2707/3453)

Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 113

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie

moj przepis na
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 104

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie

moj przepis na
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 108

się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest poezja klasyczna. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym(...)wyjątkowo kwaśne. Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby gołąbki się przyrumieniły. Artykuł Pieczone gołąbki z młodej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists 106

Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi ? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle

Be Fit Be Strong
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 133

A oto przepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a

Kuchnia po mojemu
Kuskus z pieczonego kalafiora 138

Kalafior jest w mojej opinii niesamowicie niedocenianym warzywem. Pysznym, ale przez wielu traktowanych, jako nudne i nieciekawe. Tymczasem można z niego wyczarować znacznie więcej niż tylko

okolicepalnika.pl
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 122

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie

moj przepis na
NAJLEPSZE, BEZGLUTENOWE CIASTO KAKAOWE Z BORÓWKAMI 180

Ależ mnie cieszy, że tak uwielbiacie tą bezglutenową serię na blogu! Mam głowę wypełnioną nowymi pomysłami po brzegi, także z całą pewnością pojawiać się tu będą

Ostra na Słodko
Karmelowe babeczki z migdałami po prostu pychota 123

W ubiegłym roku na naszym blogu prezentowałyśmy kilka przepisów na babeczki-cudeńka, które staną się dominantą dekoracyjną każdego stołu czy koszyka piknikowego. Dzisiaj także mamy coś

KulinarneImpresje.pl
Sernik ze śliwkami – owoce tutaj zawsze można zmieniać 282

ccccspód ciasta 1 kostka masła 3 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka sól wszystkie składniki połączyć razem, jeśli ciasto się nie łączy dodać śmietany

Moje Wyroby
Dietetyczne rogaliki z dżemem 161

Pozostając w temacie Tłustoczwartkowych wypieków, dziś przychodzę z przepisem na rogaliki. Choć rogaliki nie kojarzą się aż tak bardzo z Tłustym Czwartkiem, ale w często przygotowuje

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 128

garnkiem. Czekaj, aż soki z warzyw odciekną około 20 minut (w tym czasie też przemieszaj kilka razy warzywa). Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut (gotuj całe ziemniaki, bez przekrawania na pół. Ziemniaki mają pozostać lekko niedogotowane). Odcedź i zostaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Rybę pokrój na mniejsze kawałki szerokości(...)plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem i posyp 1 łyżką pozostałego startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 45 minut

Delicious Place
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 140

czeka mnie teraz kilka ciężkich miesięcy bez własnej kuchni (nie licząc Wsi i ognia oczywiście – jednak w centrum Krakowa trudno jest rozpalić ognisko). Remont naszej siedziby ruszył pełną parą, więc pozbawiona jestem wielu udogodnień. Ale najważniejsza jest głowa pełna pomysłów, a tych na szczęście nie brakuje. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, szybkie i proste w wykonaniu(...)dłoniach formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Kotleciki możemy również upiec w piekarniku: gotowe kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół. O kaszy jaglanej możecie poczytać w mojej recenzji książki „Jaglany detoks” . Bon apetit!     Artykuł Kotleciki z łososia

Kate's Kitchen
POMARAŃCZOWE, BEZCUKROWE, SŁODZONE MIODEM BABECZKI Z KRUSZONKĄ Z SUSZONYCH BANANÓW, POLANE POMARAŃCZOWYM KREMEM 163

Kolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki.  Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi 

Upiecz sobie babeczkę
Wyniki konkursu. Sprawdź kto wygrał BOX czekolad – Jakub Piątkowski Czekolada 213

20 kwietnia zaprosiłam Was do udziału w wyjątkowym konkursie. Dlaczego wyjątkowym? Bo nagroda nie była zwyczajna. Nagrodą była wyjątkowa czekolada pochodząca z niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba

Słodkie okruszki
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 199

Po ostatnim wyjeździe wróciłam o kilka godzin później niż planowałam i do tego w nocy, w związku z czym niemożliwe było zrobienie zakupów, by zapełnić lodówkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe truskawkowe bułki "chmurki" z pastą tahini, dżemem truskawkowym i ekspandowaną quinoą 211

Z takim drugim śniadaniem celebruje się każdą sekundę. To nic, że za oknem zima, jeśli macie na talerzu puszyste, mięciutkie bułeczki lżejsze niż chmurka z przypominającym

Quinoa Raz!
Kolumbijskie ceviche z krewetek z bezglutenowymi krakersami 221

przepis na fantastyczną przekąskę, który przywiozłam z Kolumbii. Tam nie mogłam go jeść w oryginalnej wersji, ponieważ nie byłam pewna składu ketchupu. Na szczęście w Polsce można kupić ketchup bez glutenu, ja wybrałam Ketchup pikantny premium z firmy Kotlin. Produkt ten nie zawiera również zbędnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Kolumbijczycy serwują swoje ceviche ze słonymi ciasteczkami przypominającymi nasze krakersy(...)wody, jeśli zbyt mokre. to podsypujemy trochę mąką z quinoy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut. Następnie rozwałkowujemy, najlepiej od razu na arkuszu papieru do pieczenia. najłatwiej to zrobić przez folię spożywczą, lub podsypując mąką, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do wałka. Gdy rozwałkujemy ciasto na grubość około 2 mm, wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie

Quinoa Raz!
Listopadowe zadziwienie i ciasto dyniowe z mandarynkowym syropem 182

ulec zmianie...?  Spojrzenie w kalendarz potwierdza moje obawy; mamy listopad. Mgliście pamiętam, że rok temu o tej porze nosiłam już czerwony, zimowy płaszcz. Cóż, jeszcze kilka dni wytrzymam bez niego; w końcu muszę się choć odrobinę z tą myślą oswoić... Dzisiaj mam dla Was obłędnie pyszne ciasto, które rozjaśni nawet najciemniejsze listopadowe popołudnie. Przepis znalazłam w magazynie Bage(...)masła 100 ml soku z mandarynek 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka zielonych nasion anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g orzechów włoskich dodatkowo: 15 g pestek dyni syrop:  20 g miodu 100 ml soku z mandarynek Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić jajka z cukrem trzicnowym i muscvado na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 147

roll again, and so on. The less convectional method – make a roll of a part of the dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while cooking. Boil water(...)lower depending on your calorie needs. Czas na najprzyjemniejszy moment gotowania – jedzenie! Nałóż pierogi na talerz prosto z garnka i jedz! Możesz dodać skwarek, ale ja wolę bez Smacznego! It’s time for the most pleasant moment in cooking – eating! Put the pierogi on a plate straight from the pot and eat! You can cover them

Martyna Cooks
ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI 321

Uwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego

Ostra na Słodko
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 223

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie

moj przepis na
Najlepsze zdrowe batony musli FIT 330

Witam Was po dość długiej przerwie! Z racji moich licznych wyjazdów w ostatnim czasie, miałam dość mało wolnego czasu i zaniedbałam Was. Lecz moim postanowieniem noworocznym

Be Fit Be Strong
Drożdżówki z jagodami i budyniem 153

poznańskiego szneki  z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi. 350 g mąki  pszennej typ 500 3 żółtka 2 dkg drożdży sól szczypta 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 szklanki(...)robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem,  dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią. Kruszonka: W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier

wesoła kuchnia
Pizza 214

świeżych drożdży 400 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy           Składniki sosu: puszka (400 g) pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli               Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki(...)kładę surowej cebuli na pizzę. Wolę taką zeszkloną.   Ciasto pięknie wyrosło. Podwoiło a może nawet potroiło swoją objętość.   Piekarnik włączyłam na 220 °C (termoobieg). Pizza musi piec się krótko w wysokiej temperaturze. Ciasto Przełożyłam na deskę, podsypałam mąką i lekko zagniotłam odpowietrzając. Podzieliłam na 4 równe części.   * Z tej ilości ciasta można zrobić 4 pizze z cienkimi

Kuchnia u Krysi
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 181

roll again, and so on. The less convectional method – make a roll of a part of the dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while cooking. Boil water(...)lower depending on your calorie needs. Czas na najprzyjemniejszy moment gotowania – jedzenie! Nałóż pierogi na talerz prosto z garnka i jedz! Możesz dodać skwarek, ale ja wolę bez Smacznego! It’s time for the most pleasant moment in cooking – eating! Put the pierogi on a plate straight from the pot and eat! You can cover them

Martyna Cooks
Pełnoziarniste fit jagodzianki 232

drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki,  postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej pracują)  i dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham(...)sobie dosłodzić to proponuję wymieszać jagody z 1-2 łyżkami miodu). Bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Zostawiamy je na 10 minut by podrosły, a następnie pieczemy przez ok 25 minut w 170 st. C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną 212

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam

Moja Delicja
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 228

S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań)   masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej

SzczyptaSmaQ
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 181

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej(...)warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone

KasiekGotuje
Słodkie bułeczki z rodzynkami 263

bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same, jak i z dżemem lub w towarzystwie szklanki mleka. Delikatne i puszyste, ale nie przesadnie nadmuchane. Bez wrażenia pustego środka. Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Przepis powstał na bazie mojego starego i wielokrotnie modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego(...)swoją objętość. Wtedy wyjmujemy je jeszcze raz na blat/stolnicę, chwilę przerabiamy, a następnie formujemy 5 mniej więcej tej samej wielkości bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na spód piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki

Ratunku obiad
Jak catering dietetyczny pomaga kontrolować kalorie? Wyjaśniamy 87

podstawowych układów, a co za tym idzie – zachowania wszystkich funkcji życiowych, takich jak oddychanie, praca serca czy praca nerek. BMR określa, jaka ilość kalorii jest spalana w ciągu doby bez uwzględniania jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Na podstawie wartości BMR można obliczyć pełne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, w którym uwzględniane są wszelkie aktywności, takie jak treningi, praca, a także jedzenie(...)przebiegnięcie kilkunastu kilometrów jest codzienną rutyną. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? Zapotrzebowanie kaloryczne można wyliczyć na wiele sposobów. Istnieją do tego specjalne wzory, jednak znacznie chętniej wykorzystywane są internetowe kalkulatory. Bez wątpienia najlepszym wsparciem w określeniu odpowiedniej kaloryczności jest dietetyk. Dobre firmy oferujące diety pudełkowe proponują swoim klientom również możliwość konsultacji ze specjalistą, czego przykładem jest catering dietetyczny WygodnaDieta.pl

Oryginalny smak
Surówka z kiszonej kapusty 131

które są tylko kwaśne i na dodatek kapusta nie chrupie, tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy i jest genialna. Surówka z kiszonej kapusty zyskuje(...)minut. Wiecie, magiczny proces zwany przegryzaniem musi zajść. Do czego podawać taką surówkę? Ja ją jem jak chipsy, ale idealnie będzie pasowała do pierogów (odsmażanych zwłaszcza), do poczciwego schabowego, pieczonej bądź smażonej ryby, do wszelkich grillowanych mięs i kiełbasek. Do wszystkiego, może oprócz deserów, ale umówmy się, jak ktoś ma ochotę na biszkopt z kiszoną kapustą, to kimże jestem, żeby

ladykitchen
Chlebek bananowo – marchewkowy 91

zrobić z dwóch dojrzałych bananów i dorodnej marchewki? Oczywiście chlebek bananowo – marchewkowy bez dodatku cukru, a i tak będzie słodki. Jeśli mamy akurat jakieś bakalie, to również warto je dodać. Ten chlebek jest genialny. Idealny dla małych i dla dużych łakomczuchów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Może posłużyć nam jako słodkie co nieco do kawy, albo dodatek do śniadania(...)dorzucamy także startą marchewkę i bakalie. Całość mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Tak wygląda gotowe ciasto na chlebek Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego! Spróbuj także: brownie z fasoli, ciasto kefirowe ze śliwkami. Jeśli chcesz

Natka Pietruszki
Sernik kawowy z musem malinowym 131

biszkoptów 1/2 szkl. espresso 1-2 łyżki likieru amaretto Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Herbatniki mielimy na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22-24 cm) i dociskamy. Odstawiamy. Kawę mieloną zalewamy około 4 łyżkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, śmietankę, cukier, jajka oraz proszek(...)malinowy. Miksujemy do połączenia. Piankę malinową wykładamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi i/lub roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, aczkolwiek sernik bez tych dodatków zdecydowanie łatwiej będzie się kroił. Źródło inspiracji

Smaki Na Talerzu
Pasztet z królika 146

Czas czytania: 3 min Pasztet z królika Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu , ten dodatek uwielbiany jest przez większość smakoszy, choć nie zawsze w wersji mięsnej ;). Dla wegetarian mam kilka smacznych propozycji na przygotowanie pasztetu. Na stronie możecie znaleźć przepis na pasztet jaglany lub pasztet z warzywny . Polecam również pasztet do smarowania przygotowany z soczewicy, pieczarek i fasoli(...)dowolny tłuszcz. Pasztet z królika, jak i inne pasztety najlepiej piec w kąpieli wodnej , dzięki temu pasztet po upieczeniu będzie wilgotny . Można zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy to, sposób podany poniżej, czyli należy wlać gorącą wodę do żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie na półkę niżej, aby woda parowała podczas pieczenia . Można również wykorzystać duże naczynie i również wypełnić

SprawdzonaKuchnia.pl
Focaccia 224

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz(...)tylko na 40 minut i też było dobrze. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy) lub wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą). Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczywo chrupkie domowe. Parathy z patelni. 199

Pieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut.  Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników.  Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się(...)pokrywamy masłem. Powtarzamy czynność ze wszystkimi kawałkami. 3. Patelnie z grubym dnem rozgrzewamy na małym ogniu. Układamy gotowe trójkąty na patelni. Obracamy co jakiś czas, pilnujemy alby wolno się piekły i zrobiły rumiane. Nie spieszymy się aby dokładnie dopiec ciasto. Ma być rumiane i mają być widoczne pęcherzyki powietrza. Podajemy z sosami, warzywami lub chrupiemy same

Apetyczna babeczka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 400

ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki. Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły wyśmienicie, choć przyznaję nie bez wstydu – zapomniałam o jednej dosyć istotnej kwestii – dojrzała, dorodna cukinia ma dość twardą skórkę – pamiętajcie więc, by cukinię obrać przed przystąpieniem do dalszych prac;) Takie danie(...)Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Tak przygotowane cukinie napełniamy mięsnym farszem. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Krążki cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25 minut (lub do miękkości cukinii). Źródło

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowa pizza 198

Bezglutenowa pizza Niemożliwe? Oczywiście, że możliwe! Dieta bez glutenu też może być ciekawa i przyjemna! Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych(...)przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce), - na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach, - po wyjęciu posypujemy pizzę świeżą rukolą i drobnym parmezanem. SMACZNEGO

MintTaste
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 163

jarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą(...)hummusu na kolejny dzień, warto wierzch polać oliwą, którą kolejnego dnia wmieszacie w pastę. Dzięki temu pasta z ciecierzycy nam nie wyschnie. I jeszcze zwracam uwagę na jeden składniki, bez którego hummusu nie ma. Pasta tahini. Oczywiście, możecie zrobić ją sami w domu. Ja, przyznam się bez bicia, zwykle jednak ją kupuję w sklepie. I tutaj uczulę

Mieszam w Garnku
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 161

ryby, czego nie można powiedzieć o wielu innych rybach. Dzisiaj występuje w mojej kuchni w postaci smażonej. Ale zapewniam, ze jest dobra również z parowaru, jak i duszona czy pieczona w folii. Po prostu ryba uniwersalna ☺  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)czasie, w dwóch osobnych rondlach przygotowałam jarmuż i paprykę. Do jarmużu najpierw lekko podsmażamy cebulę na maśle, pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy wypłukany i posiekany bez łodyg jarmuż, podlewamy bardzo niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec wciskamy ząbek czosnku, delikatnie solimy i po zdjęciu z ognia dodajemy jogurt

Kulinarne przemyslenia
SERNIK CHAŁWOWY 210

Sernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową. Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków. Sernik(...)skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka, w kąpieli wodnej tj. pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Gdy sernik ostygnie wylać rozpuszczoną z olejem czekoladę. Wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes
Crumble orzechowe z gruszką i czekoladą 215

już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na kanapie. Tymczasem sytuacja wieczorem okazuje się zupełnie inna: owoce, w tym przypadku u mnie gruszki, są wodniste i zupełnie bez smaku. No i ochota na nie przechodzi. Leżą sobie później kilka dni na stole, ale oczywiście nikt ich nie chce ich zjeść, a wyrzucić szkoda. Patrze tak na te gruszki(...)macie) wrzucamy pokrojoną gruszkę – na wysokość około 3/4 foremki. Do każdej wsypujemy odrobinę czekolady i kakao. Na wierzch sypiemy kruszonkę – ile się da, ja nam nie żałowałam Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Uważając, żeby tak jak ja, nie przypalić wierzchu kruszonki. Chociaż bardzo nam to nie przeszkadzało Jemy na ciepło lub po ostudzeniu. Obie wersje są przepyszne

Relaxtime
Babeczki a'la pizza 197

gustu, np. mój mąż woli zjeść normalna, klasyczną pizze niż babeczki a to dlatego, że tu jest sporo ciasta [nie ukrywam ciasta chrupiącego, jak dla mnie przepysznego :-) ] Ale bez przesady, oprócz ciasta jest również wyrazisty, pachnący oregano sos, ciągnący się ser oraz przypieczone salami u mnie pepperoni. To jest moja wersja, Ty możesz dokładać sobie tyle składników il przyjdzie(...)można dodać składniki jakie lubisz np. pieczarki, paprykę cebulę, pierś z kurczaka itp. Na koniec układam plasterki salami.  Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 220 st i piekę ok 15 minut. Nie zapomnij o pysznym sosie czosnkowym ! Dla mnie to podstawa. :) Smacznego

Kuchnia Viki
Perliczka marynowana 195

Bardzo dobry i wygodny sposób na perliczką. Robiłam  ptaka w garnku rzymskim. Udało się. Dodatek kiszonej cytryny przyjemny, ale moim zdaniem i bez niej będzie smaczne. Nie każdy lubi kiszone cytryny. Przepis na szybką, kiszoną cytrynę  tutaj . Ptaszydło wyszło aromatyczne, wilgotne i smaczne. Trochę inna perliczka - polecam.  Inspiracją był przepis  z   tej   strony składniki(...)marynaty. Marynaty nie wylewać -   odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a  na górze umieść perliczkę.  Wlać około 400 ml wody.  Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie

Stare Gary
Z mchu i paproci 186

dowolny)  proszek do pieczenia  szklanka oleju/rozpuszczonej margaryny  Przygotowanie ciasta Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy szpinak. Wymieszać ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyka". Sprawdzić(...)opakowania świeżego jarmużu, myjemy i pozbawiamy łodyg. Najlepiej rozdrobnić mechanicznie jeśli mamy do tego urządzenie. Jeśli nie posiadamy takowego, to należy jarmuż poszatkować jak najdrobniej. I taki, bez obróbki termicznej dodać do pozostałych składników na ciasto. Próbujcie i eksperymentujcie - nie ma się co bać

Karczma Honorietty
Pizza na średnim cieście 156

zagniatanie ciasta warto zrobić go więcej - skróci to czas przygotowania pizzy następnym razem :) a mrozić możemy zarówno przed, jak i po upieczeniu (ale najlepiej przed). A nawet sam spód bez dodatków! Dodatki to zawsze kwestia naszych upodobań i zasobów :) ja zrobiłam dość prostą, wykorzystując to, co chciałam zużyć z lodówki, w tym ser, którego na pizzy lubię duuużo(...)tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki (wedle upodobania, nie muszą być jak w przepisie) oprócz sera. Pizzę

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania