Oj zrobiło się ciepło! Dlatego teraz w cenie są wszelkie lekkie desery. U nas zagościły białe myszki 🐭 i to nie byle jakie! Myszki są proteinowe 💪 a
Candy PandasKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania
To co kochamNiedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie
Weekendy w domu i ogrodzieKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych
Maminek kulinarnyTopinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy
My Chcemy JeśćKokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone
maniapieczeniaWczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się
Be Fit Be StrongŁatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska
wyzwania kuchennestać się gorzkie. Mąka . Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480. Masło . Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują też(...)zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta
Na-talerzu.plmakiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie go dwukrotnie(...)stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości około 5-6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z domową masą makową pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbez opamiętania zajadać się lodami. Na rynku mamy ogromny wybór różnorodnych smaków. Wybór jest na prawdę ogromny. Jednak najlepsze lody to te, które przygotujemy sami w domu. Mamy wtedy całkowitą pewność w jaki sposób są przygotowywane i jakich składników używamy. Lody w domowej kuchni możemy przygotować na dwa sposoby. Z użyciem maszynki do lodów, bądź bez maszynki(...)kokosowy. Następnie całość powoli i ostrożnie mieszamy łyżką. Gotową masę kokosową przekładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić nasze lody. Do tego wystarczy zwykła keksówka, bądź szklany pojemnik do pieczenia. Lody kokosowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeżeli używacie natomiast maszynki do lodów, gotową masę kokosową przekładamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneolej oraz mleko i łączymy wszystko razem. Na koniec dosypujemy suche składniki i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy kakaowej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto następnie dobrze studzimy. Po wystudzeniu z ciasta wydrążamy wgłębienie o grubości około(...)następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wydrążony spód ciasta kładziemy na tacy/talerzu/desce (czyli na czymś, na czym bez trudu możemy później nasz kopiec przenosić, kroić i co zmieści się do lodówki). Wnętrze wykopanego „dołka” smarujemy cienką warstwą kremu, a na niej następnie układamy ciasno banany. Na banany wykładamy
Analiza Smakutruskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe(...)koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia. Krem limonkowy W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem
Modern Cave Girlproponuję część truskawek pokryć ciemną, a część białą czekoladą. Można je wtedy posypać siekanymi pistacjami. Mi się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu , który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam(...)kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Każdą truskawkę zamocz w rozpuszczonej czekoladzie do 3/4 wysokości. Obtocz w posiekanych nerkowcach. Połóż na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby czekolada zastygła. Truskawki w jasnej polewie Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać
Modern Cave Girl