Połączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i
UgotowaćNiedziela... Sąsiedzi przygotowywali obiady i słychać było zewsząd tłuczenie pewnie schabowych lub innych sznycli. Pomyślałam, że nie będę odstawać od reszty i też trochę potłukę ;) Niedzielna
Weekendy w domu i ogrodziemnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis namnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis naNiestety nie jest to propozycja dla osób będących na diecie :) - brownie z kremem malinowym są bardzo słodkie w smaku. Składniki: 80 g masła 90 g gorzkiej czekolady (do pieczenia) 1½ szklanki drobnego cukru 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka kawy instant w proszku 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ¼ łyżeczki soli ¾ szklanki(...)cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: cukier puder (do posypania) Piekarnik nagrzać do temp.180°C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka z grubym dnem przełożyć pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Całość rozpuścić na małym ogniu (ciągle mieszając). Zdjąć z palnika. Do czekoladowej masy dodać cukier (stopniowo
Świat Ciastapszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie(...)mleko. Krem należy rozrzedzać stopniowo, żeby nie zrobił się za rzadki. Wyjmujemy petit fours z lodówki i pokrywamy je cieniutką warstwą kremu maślanego z każdej strony (fot.6) (bez spodu). Warstwa powinna być możliwie jak najcieńsza, nie przekraczająca około 0,5 mm. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby krem dobrze stężał. Czekoladę (razem z oliwą) roztopić
Świat CiastaDrożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka. W miedzy czasie
W garach u Gosimnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis naryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi na przeszkodzie. Moje sushi nadaje się dla ciężarówek – a wiadomo, że w ciąży różne miewa się smaki, a potem(...)rozłożyć połowę kalafiora, pozostawiając z jednej strony około 1cm arkusza. Na przeciwległym brzegu ułożyć pokrojone w paski warzywa i łososia. Zawinąć farsz do środka i zwinąć rolkę, a pozostawiony bez farszu brzeg arkusza zwilżyć wodą przed zwinięciem do końca. Rolkę pokroić na 8 kawałków. W ten sam sposób przygotować drugi arkusz nori – ułożyć na nim pozostały ryż
DietologCiasteczka dyniowe na słono - tylko 3 składniki! Bez mąki i tłuszczów. Jest to zdrowsza alternatywa dla chipsów, paluszków, krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate w tłuszcze i węglowodany. Najczęściej sięgamy po nie razem z piwem 🍺 Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają(...)Dodajemy zmielone pestki dyni i dalej miksujemy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni z dodatkiem soli himalajskiej i całość mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyDrożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka. W miedzy czasie
W garach u Gosipojawia się dopiero teraz? Tę lotaryńską tartę przygotowuję już dobre 10 lat (jak nie więcej) i to kilka razy do roku. Uwielbiam ją za prostotę i ulubioną kuchenną trójcę, bez której nie wyobrażam sobie życia: masło, boczek i śmietanę! Quiche lorraine , zanim jeszcze nauczyłem się gotować, było moim popisowym daniem. Bo co można popsuć w kruchym spodzie z jajeczną(...)minut. Formę na tartę o średnicy 30 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim spód oraz boki formy. Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz przez kolejne 15 minut. Odstaw
Food SquareTarty już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są. Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie. Zapraszam(...)drobno kroję. Mozzarelle drobno rwę. Mieszam z warzywami i doprawiam. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie Patkizakończenie sezonu porzeczkowego krucha tarta z porzeczkami, bardzo prosta i bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche. Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie! Przepis(...)średnicy 23-24 cm wysmarować masłem ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć paski na spód wyłożyć porzeczki wymieszane z cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka dyniowe na słono - tylko 3 składniki! Bez mąki i tłuszczów. Jest to zdrowsza alternatywa dla chipsów, paluszków, krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate w tłuszcze i węglowodany. Najczęściej sięgamy po nie razem z piwem 🍺 Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają(...)Dodajemy zmielone pestki dyni i dalej miksujemy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni z dodatkiem soli himalajskiej i całość mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLeny