bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2706/3453)

Pieczone topinambury 182

  Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy

My Chcemy Jeść
Kokosanki - najlepsze! 266

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Odtłuszczone frytki z batatów 230

Wczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się

Be Fit Be Strong
Fasolka szparagowa do obiadu 339

Łatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 731

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska

wyzwania kuchenne
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 162

stać się gorzkie. Mąka . Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480. Masło . Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują też(...)zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta

Na-talerzu.pl
Drożdżówki z domową masą makową 152

makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie go dwukrotnie(...)stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości około 5-6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z domową masą makową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Lody kokosowe 278

bez opamiętania zajadać się lodami. Na rynku mamy ogromny wybór różnorodnych smaków. Wybór jest na prawdę ogromny. Jednak najlepsze lody to te, które przygotujemy sami w domu. Mamy wtedy całkowitą pewność w jaki sposób są przygotowywane i jakich składników używamy. Lody w domowej kuchni możemy przygotować na dwa sposoby. Z użyciem maszynki do lodów, bądź bez maszynki(...)kokosowy. Następnie całość powoli i ostrożnie mieszamy łyżką. Gotową masę kokosową przekładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić nasze lody. Do tego wystarczy zwykła keksówka, bądź szklany pojemnik do pieczenia. Lody kokosowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeżeli używacie natomiast maszynki do lodów, gotową masę kokosową przekładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kopiec kreta 194

olej oraz mleko i łączymy wszystko razem. Na koniec dosypujemy suche składniki i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy kakaowej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto następnie dobrze studzimy. Po wystudzeniu z ciasta wydrążamy wgłębienie o grubości około(...)następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wydrążony spód ciasta kładziemy na tacy/talerzu/desce (czyli na czymś, na czym bez trudu możemy później nasz kopiec przenosić, kroić i co zmieści się do lodówki). Wnętrze wykopanego „dołka” smarujemy cienką warstwą kremu, a na niej następnie układamy ciasno banany. Na banany wykładamy

Analiza Smaku
Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb) 255

truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe(...)koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia. Krem limonkowy W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem

Modern Cave Girl
Keto truskawki w polewie (Paleo, LowCarb) 309

proponuję część truskawek pokryć ciemną, a część białą czekoladą. Można je wtedy posypać siekanymi pistacjami. Mi się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu , który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam(...)kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Każdą truskawkę zamocz w rozpuszczonej czekoladzie do 3/4 wysokości. Obtocz w posiekanych nerkowcach. Połóż na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby czekolada zastygła. Truskawki w jasnej polewie Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać

Modern Cave Girl
Galart / zimne nóżki i małe podsumowanie 232

Cześć I znowu czas mi uciekł przez palce. Dni mijały jeden za drugim. I kolejne tygodnie minęły bez żadnego posta. Nawet na komentarze odpowiedziałam z opóźnieniem, za które przepraszam. Upały też jakoś mnie nie motywowały do pracy i do gotowania. Trochę czytałam (i oczywiście żadna recenzja jeszcze się nie pojawiła). Natomiast na stronie pojawiło się kilka nowych przepisów(...)kuchni raczej wszystko mi wychodziło. Nawet udało mi się zaplanować (i o dziwo ten plan też wykonać) wszystkie niedzielne obiady. Nie kombinowałam jednak z tymi obiadami - były gołąbki, żeberka pieczone, kotlety schabowe i z karkówki. Czyli wszystko co już było na blogu. Do rzeczy, które zdecydowanie mi w czerwcu "wyszły", mogę zaliczyć także galart / zimne nóżki. Galart / Zimne nóżki Przygotuj

blog.moje-pasje.info
Bezglutenowa pizza sycylijska 229

razie skutecznie udaje mi się realizować. Do rzeczy, od połowy stycznia jestem na programie oczyszczającym prof. Siergieja Batieczko, nie wdając się w szczegóły jestem na diecie bezglutenowej, bez laktozowej i lekkostrawnej. Razem z mamą testujemy w naszej kuchni dania bezglutenowe, oto jedno z nich, sycylijska pizza bezglutenowa na mące  z ciecierzycy.  Sycylijska pizza bezglutenowa  Składniki: Ciasto(...)przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę pozostawiamy w ciepłym miejscu  pod przykryciem do wyrośnięcia. Sos pomidorowy

Moja Mama Gotuje
Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe 237

Dzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo.  Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl   - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona(...)następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C

Cynamonowe szczęście
Babka drożdżowa z rodzynkami 226

Uwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą(...)wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Lukier: wsypać cukier puder do miseczki, dolać łyżkę soku z cytryny. Energicznie mieszając sprawdzać, czy gęstość lukru nam odpowiada - jeśli lukier jest zbyt gęsty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie