bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2706/3453)

Barszcz czerwony przepis i świąteczne dekoracje z filcu 213

Coraz bliżej święta… Dlatego jak co roku w grudniu będę dzieliła się z Wami najróżniejszymi świątecznymi inspiracjami i przepisami. Dziś mam dla Was przepis na

Słodkie okruszki
KOTLETY BURACZANE 195

I oto one, powstały  z miłości ... do jedzenia. Tradycyjne mielone śmiało mogą iść na wojnę z moimi buraczanymi kotletami. Przekonałam się na własnej skórze, że

pieprzny smaczek
Truskawkowa tarta z mąki konopnej 181

Ciąg dalszy siedzenia w domu, zamówiłam zdrową mąkę konopną...to będzie pierwsze z niej ciasto.   Jako jedyna mąka jest zdrowa, co prawda nie ma właściwości

Wypieki Rene
Wtorek: Spaghetti warzywne z awokado i krewetkami 208

Kolorowo, zdrowo, szybko i bardzo łatwo. Spaghetti warzywne w cytrynowym dresingu, skropione olejem sezamowym. To chyba najszybsze z naszych dań w tym tygodniu. Przygotujecie je w

Niedzielny kucharz
Proteinowe myszki cytrynowe na serowych ciasteczkach (bez glutenu, cukru białego) 186

Oj zrobiło się ciepło! Dlatego teraz w cenie są wszelkie lekkie desery. U nas zagościły białe myszki 🐭 i to nie byle jakie! Myszki są proteinowe 💪 a

Candy Pandas
Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną 239

Kolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania

To co kocham
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 243

Niedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 292

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych

Maminek kulinarny
Pieczone topinambury 182

  Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy

My Chcemy Jeść
Kokosanki - najlepsze! 267

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Odtłuszczone frytki z batatów 230

Wczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się

Be Fit Be Strong
Fasolka szparagowa do obiadu 340

Łatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 732

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska

wyzwania kuchenne
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 163

stać się gorzkie. Mąka . Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480. Masło . Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują też(...)zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta

Na-talerzu.pl
Drożdżówki z domową masą makową 153

makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie go dwukrotnie(...)stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości około 5-6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z domową masą makową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Lody kokosowe 279

bez opamiętania zajadać się lodami. Na rynku mamy ogromny wybór różnorodnych smaków. Wybór jest na prawdę ogromny. Jednak najlepsze lody to te, które przygotujemy sami w domu. Mamy wtedy całkowitą pewność w jaki sposób są przygotowywane i jakich składników używamy. Lody w domowej kuchni możemy przygotować na dwa sposoby. Z użyciem maszynki do lodów, bądź bez maszynki(...)kokosowy. Następnie całość powoli i ostrożnie mieszamy łyżką. Gotową masę kokosową przekładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić nasze lody. Do tego wystarczy zwykła keksówka, bądź szklany pojemnik do pieczenia. Lody kokosowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeżeli używacie natomiast maszynki do lodów, gotową masę kokosową przekładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kopiec kreta 195

olej oraz mleko i łączymy wszystko razem. Na koniec dosypujemy suche składniki i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy kakaowej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto następnie dobrze studzimy. Po wystudzeniu z ciasta wydrążamy wgłębienie o grubości około(...)następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wydrążony spód ciasta kładziemy na tacy/talerzu/desce (czyli na czymś, na czym bez trudu możemy później nasz kopiec przenosić, kroić i co zmieści się do lodówki). Wnętrze wykopanego „dołka” smarujemy cienką warstwą kremu, a na niej następnie układamy ciasno banany. Na banany wykładamy

Analiza Smaku
Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb) 255

truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe(...)koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia. Krem limonkowy W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem

Modern Cave Girl
Keto truskawki w polewie (Paleo, LowCarb) 311

proponuję część truskawek pokryć ciemną, a część białą czekoladą. Można je wtedy posypać siekanymi pistacjami. Mi się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu , który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam(...)kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Każdą truskawkę zamocz w rozpuszczonej czekoladzie do 3/4 wysokości. Obtocz w posiekanych nerkowcach. Połóż na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby czekolada zastygła. Truskawki w jasnej polewie Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać

Modern Cave Girl
Galart / zimne nóżki i małe podsumowanie 234

Cześć I znowu czas mi uciekł przez palce. Dni mijały jeden za drugim. I kolejne tygodnie minęły bez żadnego posta. Nawet na komentarze odpowiedziałam z opóźnieniem, za które przepraszam. Upały też jakoś mnie nie motywowały do pracy i do gotowania. Trochę czytałam (i oczywiście żadna recenzja jeszcze się nie pojawiła). Natomiast na stronie pojawiło się kilka nowych przepisów(...)kuchni raczej wszystko mi wychodziło. Nawet udało mi się zaplanować (i o dziwo ten plan też wykonać) wszystkie niedzielne obiady. Nie kombinowałam jednak z tymi obiadami - były gołąbki, żeberka pieczone, kotlety schabowe i z karkówki. Czyli wszystko co już było na blogu. Do rzeczy, które zdecydowanie mi w czerwcu "wyszły", mogę zaliczyć także galart / zimne nóżki. Galart / Zimne nóżki Przygotuj

blog.moje-pasje.info
Bezglutenowa pizza sycylijska 229

razie skutecznie udaje mi się realizować. Do rzeczy, od połowy stycznia jestem na programie oczyszczającym prof. Siergieja Batieczko, nie wdając się w szczegóły jestem na diecie bezglutenowej, bez laktozowej i lekkostrawnej. Razem z mamą testujemy w naszej kuchni dania bezglutenowe, oto jedno z nich, sycylijska pizza bezglutenowa na mące  z ciecierzycy.  Sycylijska pizza bezglutenowa  Składniki: Ciasto(...)przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę pozostawiamy w ciepłym miejscu  pod przykryciem do wyrośnięcia. Sos pomidorowy

Moja Mama Gotuje
Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe 237

Dzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo.  Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl   - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona(...)następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C

Cynamonowe szczęście
Babka drożdżowa z rodzynkami 226

Uwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą(...)wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Lukier: wsypać cukier puder do miseczki, dolać łyżkę soku z cytryny. Energicznie mieszając sprawdzać, czy gęstość lukru nam odpowiada - jeśli lukier jest zbyt gęsty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 303

ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem, bo zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek):  na 8 sztuk 300 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej maślanki 50 g roztopionego masła(...)przepisie na  Tureckie bułeczki z serem  (masło zastępujemy dżemem), zwijamy i formujemy zgodnie z instrukcją w tamtym przepisie. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na sam środek bułki wciskamy truskawkę. Tak przygotowane drożdżówki zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C). Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym

Rozpustne gotowanie
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 411

zdrowym profilem tłuszczów nienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka masło klarowane (albo zwykłe, albo oliwa z oliwek(...)wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe! Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Najważniejsze, żeby dobrze odsączyć warzywa z soku, zadbaj też, by wszystkie składniki (poza roztopionym masłem

PaleoSMAK
Wiosenna sałatka na krakersach 637

urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla dorosłych niż dla dzieci, dla większej ilości osób, bez dań ciepłych i bardziej przekąskowe niż ciężkie. Po opublikowaniu zdjęcia fragmentu urodzinowego stołu Franka na FB, otrzymałam kilka wiadomości z pytaniem co tam było :) Spisałam więc wszystko(...)sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g )  6 ugotowanych na twardo jajek  200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania  Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy: 12 sztuk krakersów (3x4). Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu. 12 sztuk

bistro mama
Babka drożdżowa Alzacka 370

miękkiego masła 20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło) 80 g cukru 2 średnie jajka 1 łyżeczka soli kilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam) ew. cukier puder do posypania babki Rodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować i odstawić do ostudzenia(...)miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 15 minut po czym wyjmujemy

UgotujmyTo.pl