bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2714/3453)

Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami. 159

zabieram się za realizację jakiegoś kulinarnego pomysłu, zaczynam od sprawdzenia -jak robią to inni. Czytam przepisy, modyfikuję je, łączę. Tym razem, od początku do końca, zrobiłem wszystko po swojemu. Bez oglądania się na świat. Co prawda i tak wiem, że tu i ówdzie ktoś na pewno robi to identycznie. W końcu świat jest wielki. I dobrze. Moja żona zasiadając(...)stron. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto farszem i ułożyć w nim pieczarki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni

zadanie-gotowanie
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 240

mleko musi mieć trochę białka i tłuszczu. Zastąpiłam ocet jabłkowy (no co wy macie do octu, nie rozumiem). Banana dodaję aby użyć możliwie najmniej cukru (następna wersja będzie bez banana i cukru, ale dajcie mi chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku(...)Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż całość do formy lekko wysmarowanej olejem. Piecz około godziny (50-60) w temp. 170-180 C, ale sprawdź dla pewności patyczkiem, czy jest suche, tj. nie będzie suche na wiór, ale czy nie pływa. Po wystudzeniu przechowuj

greenscarf
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 205

ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto do formy nadając mu pożądany kształt. Oprószyć mąką. Odstawić jeszcze raz ciasto do wyrośnięcia. O tej porze roku wystarczy kwadrans. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°. Wstawić ciasto do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 190° C i piec 30 minut. Po upieczeniu ciasto posmarować z wierzchu(...)siebie, wymyślając kolejne kłamstwa, które przychodzą jej coraz łatwiej. W pewnym momencie wyjawia swój sekret nowej przyjaciółce mającej za sobą kilka nieudanych związków. Ta radzi jej zerwanie tego związku bez przyszłości bazującego jedynie na pożądaniu i wzajemnej fascynacji. Przyznaję, że bohaterka od początku do końca nie budziła mojej sympatii. Podejrzewam, że podobnych do Marzeny kobiet jest wiele. Nie rozumiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne bolognese 188

rozpuść w garnku i dodaj mąkę cały czas mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewaj "partiami" mleko i mieszaj do momentu uzyskania odpowiedniej - lekko gęstej konsystencji (bez gródek). Przypraw pieprzem i gałką - odstaw do ostygnięcia. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę - podsmaż ok. 8 min. W tym czasie kroimy(...)układaj kolejno: makaron - sos beszamelowy - sos bolognese - ser mozarella. Najlepiej podzielić wszystko na 3 części - bo tyle będzie warstw naszego pysznego dania. Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 35-40 min.   Uwaga: Lasagne smakuje równie dobrze następnego dnia

Alutka-Gotuje
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z suszonych grzybów 240

Kolejny bezmięsny pomysł na pasztet. Wyjątkowo smakowity i aromatyczny, znakomity na wigilijny stół, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla dzieci raczej się nie nadaje, także radzę go pożreć, jak młodzież pójdzie już spać, a w czasie wspólnej kolacji serwować poprzednią propozycję, czyli pasztet z soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka(...)smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano opcjonalnie gałkę muszkatołową. Dodajemy świeżo zmielone siemię lniane oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki z papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. 323

jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru) 50 g cukru 1,5 łyżki  cukru waniliowego 200 g kwaśnej śmietany 18% 400 g wydrylowanych wiśni KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki(...)kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, na nim rozsmarowujemy budyń z wiśniami, wierzch posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Wyrośnięte ciasto wkładamy

Rozpustne gotowanie
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 148

razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko(...)objętości. Następnie wbijamy w ciasto owoce, posypujemy kruszonką i   pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około 15 minut. Po upieczeniu muffiny pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin

Smakowy Raj
Sycylia naszym okiem 204

bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba(...)róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy

les mirabelles
A to było tak... 139

realne. Dziękuję Aniu za myśl, którą do mnie wysłałaś i za zaproszenie do Pracowni Manualnej . To miejsce wyjątkowe, pełne pozytywnej energii i magii krążącej pośród garnków, kafli prawdziwego chlebowego pieca i okruchów strzepywanych z rąk niezwykłych Gości. Gotowanie w takim miejscu to dla mnie prawdziwy zaszczyt. Pracownia Manualna daje moim myślom przestrzeń i wolność, pozwala realizować plany i pomysły, które(...)nowe pomysły, śmiałe deklaracje. Kruszą się maski poważnych i zapracowanych Osób. Na ich miejscu malują się uśmiechnięte, pełne radości twarze. To najważniejszy element i główny składnik każdego z warsztatów. Bez niego to wszystko byłoby po prostu użytkowym gotowaniem. Nie jest i mam nadzieję, nigdy nie będzie.  A czym jest?  Spotkaniem ludzi gotowych na pokonanie przeróżnych barier - smaku

KUCHARNIA
Lazania 377

makaron przygotowany do wyłożenia w gęsiarce ;p było to i śmieszne i traumatyczne zarazem. Niemniej jednak wszystko potem się już udało i wyszło pysznie :) Tym razem już obeszło się bez obecności czworonogów i na spokojnie mogłam się pobawić w przygotowywanie tak fajnego obiadu. Po załączonym zdjęciu widać że danie to rozpływa się nie tylko w ustach(...)Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwowo kolejno makaron, sos pomidorowy, makaron oraz sos beszamelowy, posypujemy serem żółtym lub mozarellą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp ok 200* C, pieczemy ok 30min

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb bez drożdży i zakwasu 238

Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam(...)drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25 cm) 75 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 40 g parmezanu 5 cebulek dymek 2 jajka 400 ml mleka 55 g masła dodatkowo: 15 g parmezanu Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik wegański 185

Sernik wegański. Czy w ogóle można powiedzieć, że coś takiego istnieje? Kiedyś bym powiedziała, że nie. Dziś, gdy nie mogę jeść nabiału serniki wegańskie to moja

365 dni dookoła kuchni
Zapiekane szparagi w cieście francuskim 206

Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub

MarcinChef
Ciasto ucierane z rabarbarem 184

Ciasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to

Relaxtime