Sernik wegański 218Sernik wegański. Czy w ogóle można powiedzieć, że coś takiego istnieje? Kiedyś bym powiedziała, że nie. Dziś, gdy nie mogę jeść nabiału serniki wegańskie to moja
365 dni dookoła kuchni
Zapiekane szparagi w cieście francuskim 250Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub
MarcinChef
Ciasto ucierane z rabarbarem 217Ciasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to
Relaxtime
Owocowe Muffinki Śniadaniowe / Bezglutenowe, Bez Mleka 220Przepis na te ciekawe muffinki znalazłam w nowej książce Sarah Rainey "Trzyskładnikowe Wypieki" i jak sam tytuł wskazuje jest to właśnie, taki trzyskładnikowy wypiek. Babeczki wychodzą
Gotowanie...to proste !
Najlepsze wegańskie muffinki - z samych zdrowych produktów! :) 222Wiecie, że gdy wyciągnęłam je z piekarnika, zobaczyłam jak wyglądają, a ponad to sprawdziłam ich środek to postanowiłam, że je wyrzucę, bo byłam pewna, że po
Zdrowie na języku :P
Pierniczki bezglutenowe 212P ierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu
Pyry na Gaz
Kasztanowo-owsiane muffinki na Walentynki (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 170Po dość wymagającym torcie na Walentynki przyszła pora na nieco łatwiejszy wypiek dla ukochanej osoby 😜 Kiedy zobaczyłyśmy ten przepis u Ani z bloga "Naturalna kuchnia wegetariańska
Candy Pandas
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 252Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać kupne słodycze to zachęcam do upieczenia ciasteczek owsianych przygotowanych na bazie masła orzechowego. Poniższe ciasteczka są
Ugotować
Śniadanie idealne – domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym 278Hej! Witam Was po dość długiej przerwie, za którą chciałabym również przeprosić.. Niestety przez ogrom obowiązków w pracy, multum egzaminów na obu kierunkach, pisanie pracy
Be Fit Be Strong
Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką 415Dziś zapraszam Was na pyszny domowy fast-food – pizzę z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką. Przepis na chrupiące polędwiczki, które posłużyły mi do farszu
Słodkie okruszki
Warzywno-Grzybowa Frittata 148Frittata pełna warzyw, czyli doskonały sposób na leniwe śniadania po zabieganym tygodniu. Ale jeżeli planujecie posiłki wcześniej i przygotowujecie je np. dzień przed to również świetnie
rabarbarowo
Ryby są super, czyli nowa książka Lidla 223Mogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym
Marder&Marder Manufacture
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 774Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał
Smaczne Zdrowe
Pieczarki faszerowane szynką 135wersji bezmięsnej , poniżej kilka propozycji. pieczarki nadziewane szpinakiem pieczarki nadziewane kaszą pieczarki faszerowane fetą Za każdym razem kiedy robię faszerowane pieczarki cieszą się one sporym zainteresowaniem wśród moich gości, bez znaczenia jest fakt czy akurat podaję te w wersji wegetariańskiej czy też te w wersji mięsnej. Dla mnie liczy się także czas, jaki muszę włożyć w przygotowanie moich przystawek(...)pieczarki, pokrojoną na paseczki szynkę, panko, sól, pieprz, drobno-krojoną natkę pietruszki i parmezan. Każdy kapelusz grzybowy dokładnie wypełnić farszem, lekko go dociskając. Faszerowane grzyby ułożyć na blaszce do pieczenia , którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Faszerowane pieczarki Warto wiedzieć robiąc pieczarki faszerowane szynką. Grzybów nie obierałam , oczyściłam je tylko wilgotnym ręcznikiem
MeCooks
Najlepsze przepisy 2020 163był dziwny rok. Cały rok przesiedziałam w domu bez możliwości podróżowania. To jednak zrodziło pomysł podróży kulinarnych #w80przepisowdookolaswiata, które zamierzam kontynuować w tym roku. W ubiegłym roku przemierzyłam Europę i przygotowałam kilka świetnych dań najbardziej charakterystycznych dla niektórych krajów europejskich. Przed Świętami dotarłam do Turcji i tu przerwałam, aby dodać kilka świątecznych przepisów, które bardzo przypadły Wam do gustu(...)marnować jedzenia. Innym niezwykle popularnym daniem na wykorzystanie mięsa są tortille z mięsem rosołowym . Czytelnicy bloga uwielbiają mięso, a nie ma nic lepszego niż porządny udziec z indyka pieczony w dużej ilości aromatycznych przypraw . Duża popularnością cieszyły się również przepisy świąteczne a wśród nich krokiety z kapustą i grzybami (pychotka), ryba po japońsku , która stanowi spora konkurencje
Codzienne Gotowanie
Ciasto Madagaskar 162Ciasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy(...)Dodaj Crème French, wymieszaj. Dodaj pojedynczo jajka, oczywiście po każdym, wymieszaj mieszankę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wlej mieszankę do naczynia i wstaw ja do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz Ciasto Madagaskar tak długo, aż góra się zarumieni i będzie dość sztywna. Podawaj na ciepło, najlepiej od razu z naczynia. U mnie były dodatkowo truskawki maczane w Crème French. Jeśli
RafalCook
Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem 150Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem i polane słodkim lukrem. Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Bez wątpienia idealne na wigilijny deser oraz zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na cos słodkiego. Z pewnością zasmakują każdemu. Szybki przepis na Grecka tortilla z sosem tzatziki Składniki: 500 g mąki pszennej 80 g białego cukru 7 g drożdży instant 1 duże jajko(...)pomocą pędzelka posmaruj ciasto z wierzchu, równomiernie posyp cukrem i cynamonem. Ciasto zawiń w ścisły rulon, po czym podziel je na równe bułeczki (ok. 4 cm). Formę do pieczenia (ok. 25 cm) wyłóż pergaminem. Układaj w niej bułeczki, następnie odstaw przykryte na kolejne pół godziny, ponieważ chcemy, by znowu nieco wyrosły. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki z suszonymi pomidorami 178pyszne. Mają chrupiącą skórkę i puszysty środek. Do tego suszone pomidory dodają charakteru i fajnego posmaku. Takie bułeczki idealnie nadają się do kanapek, lub nawet do zjedzenia na sucho bez żadnych dodatków. Sprawdzą się również jako dodatek do zup czy gulaszu. Do ich przygotowania użyłam pysznych, bardzo dobrej jakości pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti. Oto przepis: (adsbygoogle(...)stolnicę podsypaną mąką. Podzieliłam je na sześć mniej więcej równych części. Każdą część skręciłam wokół siebie, tworząc taki świderek. Tak uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je ściereczką i odstawiłam jeszcze na pół godziny do napuszenia. Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 stopni i wstawiłam bułki. Piekłam je około 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam bułki
Waniliowe Improwizacje
Domowe kokosanki, czyli jak wykorzystać resztki ciasta 228Myślę, że w każdym domu pozostają czasami resztki ciasta, którego nikt już nie chce jeść. Babki, murzynki czy inne "suche" ciasta bez kremów, można wykorzystać od przygotowania kokosanek. Kiedyś były bardzo popularne, teraz znowu wracają do łask. Pewnie z dwóch powodów: są pyszne i proste do zrobienia oraz dlatego, że coraz więcej osób stara się żyć zgodnie z ideą(...)kratce do studzenia ciasta. Przepisy na ciasto Ciasto czekoladowe Składniki: 5 jajek 200 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 170 ml oleju 170 ml mleka 40 g gorzkiego kakao Całe jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem razem z cukrem, wlać mleko i olej - całość połączyć. Mąkę przesianą przez sitko razem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem 158Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem i niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe i domowe wypieki. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 280g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 jajka 200ml mleka 70g masła extra olej do wysmarowania keksówki Pasta czosnkowa: 50ml oliwy z oliwek extra(...)prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem. 5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego
Szalona Kuchnia Eweliny
Szczodraki na święto 3 króli 262święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko w kształcie bułeczek, odrywanych..mniam...pyszne, polecam..przepis(...)odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć nadzienie, a następnie zlepić formując kulę. Przygotowane bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka, posypać cukrem lub migdałami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut
Moje domowe kucharzenie
Bułeczkowe miseczki 238rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał(...)Każdą część delikatnie rozpłaszczamy na kształt koła i zbieramy brzegi do środka na kształt sakiewki - taką czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Tak ukształtowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 15-25 minut aż bułeczki dobrze się zarumienią - sprawdzamy przed wyjęciem
sierotka maRysia w kuchni
razowa szarlotka z kratką II (lubelski kociołek IX) 263nią najlepsze? Szarlotka! :) Szarlotka to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z tą porą roku. Właściwie nie ma innego. Gdyby ktoś zapytał "Jakie danie kojarzy ci się z jesienią?", bez namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby, które wolą odwrotną wersję :) Ale moja miłość do jabłek(...)nieco większą od drugiej. Większą część rozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta można też lekko wyłożyć ciasto na bokach formy). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy jabłka. ~1,5 kg ulubionego rodzaju jabłek ~łyżeczka cynamonu ew. cukier, jeśli macie kwaśne jabłka Jabłka obieramy
chili & sugar