chcecie upiec pierwsze w życiu ciasteczka, z pewnością nie polecę Wam makaroników. Ale... Bez przesady. Wszystko jest dla ludzi. Przygotowanie idealnych wymaga praktyki, kilku prób, wypracowania najlepszego dla siebie sposobu. Nie jest to jednak aż tak trudne. Da się zrobić. Tylko trzeba w siebie uwierzyć.Właśnie dlatego u mnie nie wywołały ekstazy. Bo po tym wszystkim, co o nich przeczytałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezresztą do niej zajrzyjcie - nie można mu się oprzeć. Miałam jeszcze trochę jabłek, więc czym prędzej przystąpiłam do działania.Pozmieniałam proporcje, dostosowując je do zawartości lodówki i szafek. Tym sposobem wyszła mi warstwa biszkoptów mocno nasączonych alkoholem, które nadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcję)2 łyżeczki syropu piernikowego150 ml mocnej kawy100 ml mlekaszczypta przyprawy do piernikaDo szklanki lub kubka wlać syrop, zalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko do 60 st. C. Przelać do wysokiego naczynia, miksować kilka minut aż do otrzymania piany.Mleko wlać do kawy, wierzch posypać przyprawą do piernika.Podawać natychmiast.Smacznego!My dzisiaj jedziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię zbędne - do Świąt nie będzie już po nich śladu...Przepis na lukier królewski wzięłam z niezawodnego bloga Moje wypieki. Wyszedł idealny - śliczny, biały, a kiedy zastygł, nie sposób było go zepsuć. Wszystkie ozdoby znakomicie się go trzymają. Z pewnością jest lepszy od tradycyjnego lukru na wodzie.Ja już więcej pierniczków dekorować nie będę - przy tych spędziliśmy z C. jakieś
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdarza. Została jednak odrobina lasagne - za mało na porządny posiłek dla dwóch osób, za dobra, żeby wyrzucić. Stwierdziłam więc, że zupa na pierwsze danie będzie w sam raz. Tym sposobem została mi odpowiednia ilość, żeby następnego poranka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna.Miałam marchewki, i zastanawiałam się, jak się do nich zabrać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyszłe lato, może się komuś przydadzą (a wyszły naprawdę dobre, nie chwaląc się). Mamy jednak aktualnie czas na morele, i to na ich zagospodarowanie chcę Wam pokazać sposób. Dżemy oczywiście są pyszne, szczególnie z dodatkiem lawendy lub rozmarynu - morele, same w sobie lekko mdławe w większych ilościach, nabierają zupełnie nowego charakteru w ich towarzystwie. Tym razem jednak zrobiłam coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzesorbet, ale zadowalająco), z lekką nutą rozmarynu w tle. Gdybym dodała posiekany rozmaryn, pewnie jego smak byłby wyraźniejszy (i jeśli chcecie taki efekt osiągnąć, to polecam ten sposób), nie chciałam jednak niczym zakłócić idealnie kremowej konsystencji.Przygotowałam je z malin, które sami zebraliśmy w lesie, narażając się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać
Pożeraczka, czyli raz adobrzestartego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastryrozmaryn świeży 1 gałązkę 1 małą cebule czerwoną sól, świeżo zmielony pieprz do smakugałka muszkatołowa do smaku SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś
Basia w kuchniZapraszam :)Składniki :100 g biszkoptów100 g herbatników petit beurre 2 tabliczki czekolady Milka 5 łyżek śmietany kremówki 30 %138 g migdałów mielonych2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera Sposób przygotowania 1. Herbatniki i biszkopty zmielić . 2.Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym. 3. Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać. 4.Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały oraz masę czekoladową
Sama słodycz i szczypta chilipowinien mieć pęcherzyków powietrza!4. Powoli przelewamy ostudzoną śmietankę do żółtek, dokładnie mieszamy, a następnie całość przelewamy przez sitko.5. Uderzamy miską z kremem o blat stołu - w ten sposób uwolnimy z kremu niechciane pęcherzyki powietrza :)6. Rozlewamy crème brûlée do kokilek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 110°C i pieczemy przez około 45 - 50 minut.Crème brûlée powinien
W kuchni KatieŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazimową porą, kiedy to nie ma świeżych.Robię czasem z nimi jajecznicę, ale pasty jajecznej dotąd nie robiłam. Pora to nadrobić, tym bardziej, że pasty jajeczne to moje ulubione sposoby na jajka.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób na smak bułeka potem zostaje nam już tylko posmarować taka bułeczkę samym masłem... albo zjeść z tym, z czym lubimy :)ja jadłam z twarożkiem...reszta rodziny
Walijskie Pichceniewodzie, więc kombinuję jak mogę :) Dziś postanowiłam ponownie je upiec, ale tym razem trochę inaczej. Składniki: ziemniaki sól rozmaryn suszony zioła prowansalskie chilli bułka tarta Ziemniaki kroimy w dowolny sposób, i obgotowujemy na półtwardo, bez soli. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę
chwile dla mniesię na tym przepisie na prostokątna formę o wymiarach 15 x 15 cm czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg pigwy lub pigwowca 60 ml wody cukier (patrz sposób przygotowania) sok i skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj
Chilli Czosnek i Oliwa