5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:70/100)

Szarlotka z Masą Budyniową 369

żółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowySzarlotka z Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Nadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki

Słodka Strona
Domowe Sezamki 638

dzieci. Zaspakajają ochotę na "coś słodkiego", a przy tym są przepyszne. Domowe Sezamki - Składniki:1/4 szklanki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka margarynyszczypta sody oczyszczonejok. 130 g ziaren sezamuDomowe Sezamki - Sposób przygotowania:Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni.Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia.Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód. Podgrzewamy na małym ogniu przez

Słodka Strona
Kotlety Mielone 336

bułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety Mielone - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę

Słodka Strona
Sos Pieczarkowy 162

świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki masłaszklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko

Słodka Strona
Najlepsza Karpatka 488

szklanki wodyszczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając

Słodka Strona
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 488

pieczarekduża cebulaok. 2-3 łyżki masłasól, pieprzczosnek w proszku, oregano (opcjonalnie)ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 4 nieduże bagietkiTradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut

Słodka Strona
Shoarma z Kurczaka 26363

kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki

Słodka Strona
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2369

mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy

Słodka Strona
Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym 197

cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruCzekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy wraz

Słodka Strona
Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween 187

Przekąski - Halloween - Składniki:pomarańcze (ilość w zależności od zapotrzebowań)dowolne słodycze lub przekąski (np. żelki, cukierki, draże, czekoladki, słone przekąski itp.)Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Sposób przygotowania:Każdego pomarańcza myjemy, a następnie odkrawamy góry owoców. Miąższ pomarańczy wydrążamy za pomocą gałkownicy do lodów, ewentualnie łyżki (jest to dość pracochłonna czynność).Następnie za pomocą niewielkiego, ostrego noża

Słodka Strona
Słodkie Kości na Halloween 340

Składniki:ok. 70 g pianek marshmallowopakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych)2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania:Każdą piankę przecinamy na 4 części (najlepiej do tego celu użyć nożyczek). Każdego palucha (lub paluszka) przełamujemy na pół. Następnie kawałki marshmallow nabijamy na końce paluchów.W kąpieli wodnej

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 226

pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g pieczarek100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka oreganołyżeczka bazyliiszczypta soliszczypta pieprzuMuffiny z Pieczarkami i Serem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce

Słodka Strona
Twarożek z Rzodkiewką (Pasta z Rzodkiewką) 189

różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany (12% lub 18%)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i rzodkiewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 210

łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego seraok. 50 g serka brieMuffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem

Słodka Strona
Domowe Hot Wings jak z KFC 14194

mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania:Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania

Słodka Strona