Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ),skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin. Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne
Maminek kulinarnyNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki
Maminek kulinarnyjednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci
Smakowity Blog KulinarnyNiezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50
Smakowity Blog Kulinarnyjedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może, to samo, ale w innej formie, coś za czy szaleją dzieciaki, a dla Ciebie będzie wspomnieniem dzieciństwa?Zimowy sposób na zaspokojenie małych lodożerców.Czytaj więcej
FarmażonyŚwietnie smakuje jako samo danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI4 duże cukinie lub kabaczki2 cebule50 dkg kiełbasykwiaty cukinii ( niekoniecznie )sólpieprzoliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić cukinie w plasterki ok 1/2 cm grubości, cebule poszatkowac, kiełbaski pokroić. Na głębokiej patelni lub do garnka dodać 4 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej z pierwszego tłoczenia ) następnie
zielonacukinkacukinie50g kiełbasy2 łyżki tartego żółtego sera ( np Parmezan)Ząbek czosnkuświeża bazyliaoliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIAOdciąć końcówkę cukinii zachowując cześć z łodygi ( jak na zdjęciu ) i wydrażyć środek. Na patelni podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek ,kiełbasę i wydrążony miąższ
zielonacukinkasuper ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć na niej filety drobiowe. Podsmażyć na bardzo dużym ogniu, odwrócić i podsmażyć
zielonacukinkaVigilia di Natale. Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy, gdyż w Wigilię mięsa się nie podaje:)SKŁADNIKI 1kg brokułów liściastych -cime di rapaoliwa z oliwekpapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo szybkowaru wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać papryczke chili, kiełbasę oraz umyte liście cime di rapa( razem z kwiatami), sól do smaku, szklankę wody. Zamknąć szybkowar
zielonacukinkasklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości. Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu .SKŁADNIKI1 słoiczek gotowego pesto500g makaronu np penneoliwa z oliwekząbek czosnku4 serki w plasterkach o smaku śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim
zielonacukinkaoliwy z oliwek pół cebuli100g żółtego sera 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAWbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać. Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową
zielonacukinkalekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiFlaczki z kurczaka...Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące
Gospodyni Miejskasamo. Nie musi! A jeśli mąż nie wyobraża sobie świąt bez tej tradycyjnej potrawy, daj mu maszynkę i nich zmiele mak.Nie wydawaj fortuny na prezenty. Są dużo lepsze sposoby pokazania bliskim, jak bardzo ich kochasz. Maluchom możesz dać pod choinkę talony na codzienne czytanie bajek z mamą, a babci – jej najpiękniejsze zdjęcie z czasów młodości oprawione w ładną ramkę. Takie
W kuchennym oknie Ewy