Kolejny wpis "recyklingowy" - nie macie ich dość? ;) Dzisiaj podzielę się z Wami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również
Codzienna kuchnia niecodziennaktórych zainteresowałam zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Karczmy Stara Wozownia > KLIK < oraz fanpage'a na Facebook'u > KLIK <P.S. Ten wpis nie jest w żaden sposób sponsorowany. Chciałabym co jakiś czas pokazywać Wam ciekawe miejsca. Jeśli sami takie znacie, przysyłajcie mi zdjęcia i opisy (na adres: blog@daylicooking.pl) - chętnie zamieszczę je jako
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować
Codzienna kuchnia niecodziennachyba coraz więcej z nas to robi. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w elektryczny stołowy grill i właśnie wtedy przekonałam się, że można i w taki sposób stworzyć sobie namiastkę pikniku :) Smacznie, zdrowo i ciekawie. Chcę Was dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone
Codzienna kuchnia niecodziennamnie odwiedzali. Jedno wyjeżdżali, drudzy przyjeżdżali, a jeszcze inni zapowiadali się :) Nie pamiętam takie roku, jak ten :) Gości trzeba jednak nakarmić, a chciałoby się niebanalnie i smacznie. W ten sposób powstało kilka ciekawych potraw, a i stare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie
Codzienna kuchnia niecodziennawidelcem. Roladkę zanurzamy w jajku, a następnie obsypujemy dokładnie bułką tartą, dłońmi "przyklepując" delikatnie panierkę. Jeśli ktoś lubi grubsze panierki wtedy można zastosować sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet z taką własnie grubszą panierką.Opanierowany kotlet smażymy ze wszystkich stron na głębokim średnio gorącym
Codzienna kuchnia niecodziennaarogancji oraz ludzi bez odrobiny życiowej pokory. Drażni mnie pewien typ blogerek, które wiedzą wszystko, a ludzi wiedzących (według nich) mniej traktują protekcjonalnie, robiąc z nich często w wyrafinowany sposób pośmiewisko na swoich stronach i fanpage'ach. Tu kłania się właśnie ta pokora życiowa, o której pisałam wcześniej, bo nikt nie wie wszystkiego i zawsze znajdzie się ktoś
Codzienna kuchnia niecodziennatelefon czy podawanie czegoś z marketowej zamrażarki. Nie uważacie?Dzisiaj pokaże Wam co można zrobić z kawałka mięsa z rosołu. U mnie zostaje ono dość często, więc sposobów na to mam kilka. Kiedyś pokazywałam Wam zapiekankę z gotowanego indyka czy też zapiekankę a'la tarta z gotowanego kurczaka, ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety
Bernika - moj kulinarny pamietnikfotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni.Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzywgwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.Danie nie jet skomplikowane.Zaczynamy:Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości. Kroimy ją w plastry o grubości
Maminek kulinarnyPodamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ),skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin. Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne
Maminek kulinarnyNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki
Maminek kulinarnyjednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci
Smakowity Blog KulinarnyNiezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50
Smakowity Blog Kulinarnyjedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może, to samo, ale w innej formie, coś za czy szaleją dzieciaki, a dla Ciebie będzie wspomnieniem dzieciństwa?Zimowy sposób na zaspokojenie małych lodożerców.Czytaj więcej
Farmażony