WODA... Pijemy jej za mało, a przecież od dawien dawna wiadomo, że woda to eliksir życia, sposób na urodę.. Woda jest do życia niezbędna. Ma ogromne znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – oczyszcza, leczy, odżywia skórę. Badania potwierdzają, że występuje ścisła zależność pomiędzy jakością i ilością wypijanej wody a naszym zdrowiem i energią. W ludzkim ciele zachodzi szereg reakcji chemicznych
Z Kuchni Do Kuchniczekoladowa kulka, właściwie przypominająca malutkie jajeczko. Na jeden kęsek, na jeden łyk...na chwilkę zapomnienia. Każdy z czterech smaków ściśle i rygorystycznie nawiązuje do włoskiej kawy , podawanej na różne sposoby, od orzechowego capuccino, poprzez mocne i wyraziste espresso oraz delikatne caffe latte , a na koniec Irish Coffee , z kremem alkoholowym o wyrazistym smaku irlandzkiej whisky. Cukierki są wysokiej jakości , spójrzcie
Z Kuchni Do Kuchniilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć i zapomnieć niż parać się kilka razy i tracić czas. Normalnie robimy buraczki, wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc przed Świętami! Wyobrazcie sobie
Z Kuchni Do KuchniSycylia to wyspa, na której mieszkałam ponad 10 lat. Ja ją sobie rozgryzłam, pod każdym względem. Podejrzałam podczas pracy w restauracjach i pizzeriach co i jak i w jaki sposób podać ,żeby było chłodne w te upalne dni, ale żeby było również smaczne. I pożywne. Bo w sycylijskie upały kochani, wierzcie mi , nie gotują tam często, a jak gotują
Z Kuchni Do Kuchninieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami a im dłużej leżą ,tym olej ostrzejszy.Wykorzystuj jako zdrowy dodatek do pikantnych potraw.Poprawia krążenie przede wszystkim.ale uważaj z ilością! Spróbuj teraz wytworzonej przez noc zalewy i zadecydouj
Z Kuchni Do Kuchnipojemnik jak pokrywka mają jasne oznaczenia prawidłowego użytkowania. Co nie jest bez znaczenia. Dla tych ,którzy nie gromadzą instrukcji, pudełek i bambetli po produktach, ten sposób przekazu będzie trafieniem w samo sedno. Temperatura podana jest tak w C jak w F. Do mojej kokilki nie można stosowac ostrych narzędzi, nie można jej stosować do funkcji grilla w tradycyjnych piekarnikach
Z Kuchni Do Kuchnizgrillować. Straci on wówczas nadmiar wody, a co za tym idzie swoją gorzkość. I nabierze zupelnie innego, takiego wiejskiego smaczku, a o to nam chodzi. Grillować można na kilka sposobów. Ja posłużyłam się patelnią do grillowania, z pokrywą ,gdyż w bloku na 11 pietrze , grillowanie pod chmurką raczej jest nierealne. Rozgrzewamy patelnię na maxa i dodajemy liscie bazylii
Z Kuchni Do KuchniSłoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych prażonych ziaren. Sciąg osłonke z parówki i ugotuj ją. Parówki podane w ten sposób, z kawałkami tofu w sałatce..to wszystko sprawia, że człowiek ma energię na dobry start w cały dzień. Jestem mięsożercą, nie jadam parówek często, ale..je jadam..i stanowczo
Z Kuchni Do Kuchnisię w pieczywie przygotowywanym z dodatkiem purée z dyni i korzystam w pełni z sezonu dyniowego.Purée najchętniej przyrządzam z dyni hokkaido, gdyż jej miąższ ma najintensywniejszy kolor. Najlepszym sposobem na przyrządzenie purée jest pieczenie kawałków dyni, taka forma obróbki cieplnej sprawia, że purée ma mocno zwartą konsystencję.Jak przygotować purée z dyni? Wystarczy dynię oczyścić i pokroić na ćwiartki
Smakołyki BerenikiPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas
Poezja smakupomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem ... ja zjadłam sporą porcję :) Kelner obsługujący nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU
kolorowotorcikowołyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu. Masło i smalec muszą być
Grunt to przepis!borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę czasu aby potem
PastelFoodmieszkaniu zebrało się dużo dzieciaków (mieszkałam w bloku – rotacja była spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży
Poezja smaku