5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:83/100)

Faszerowane pomidory w greckim stylu 186

część (tę gdzie znajdowała się szypułka) - około 1,5 cm i odłożyłem ją na bok. Z dolnych części pomidorów dokładnie wydrążyłem do miseczki gniazda nasienne oraz wewnętrzny miąższ, w sposób widoczny na zdjęciu, tak aby uzyskać pomidory puste w środku, posiadające jedynie warstwę miąższu przylegającą do skóry. W tym celu użyłem zwykłej łyżeczki do herbaty. Czynność ta nie jest skomplikowana

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 196

cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry,  pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki i gniazda nasienne. Następnie ćwiartki gruszek

Wyprawy kulinarne
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 193

gdyby danie robiło się zbyt gęste, należy dodać do niego wody. Ryż jaśminowy ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Do miseczek nałożyłem ryż w ten sposób, aby zajmował mniej więcej 1/3 objętości miseczki, lecz skupiony był po jednej stronie. Po drugiej stronie delikatnie wlałem curry z ryby. Udekorowałem półplasterkami limonki

Wyprawy kulinarne
Owoce zapiekane z płatkami owsianymi i kokosem 157

czas dojrzałości się kończył. Niewiele myśląc wyjęłam silikonową foremkę (choć nie wiem czy to był akurat najlepszy wybór jeśli chodzi o naczynie do zapiekania) i zrobiłam deser w sposób szybki i nieskomplikowany. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placuszki z ricottą *BEZGLUTENOWE* 168

niej zrobić! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ricotty 1 jajko 30 ml wody Sposób przygotowania: Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu

Truskawkowa Fiesta
Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE* 174

Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego   1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut

Truskawkowa Fiesta
Leśny mech 387

szpinak. Najlepiej wyjąć go dzień wcześniej z zamrażalnika i trzymać w lodówce na talerzu, na następny dzień będzie gotowy. Ja zapomniałam to zrobić więc rozmrażałam w mikrofalówce (:)) Niezależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć: najlepiej przełożyć na sito i podociskać łyżką aby cała woda wyleciała. Kiedy mamy gotowy szpinak możemy zacząć przygotowywać ciasto. Najpierw miksujemy jajka z cukrem. Następnie ciągle

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 138

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania

Kolizje Smaków
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 151

tylko kuchnia więcej niż jednego kraju, ale także kuchnia więcej niż jednego kontynentu. Morze Śródziemne, leżąc na styku trzech kontynentów – Europy, Afryki i Azji, stało się w sposób naturalny areną wymiany handlowej, a w konsekwencji kulturowej, przenosząc produkty i tradycje jednego kraju, np. przyprawy, na terytoria innych krajów. Jest to kolejne źródło kulinarnych podobieństw tradycji śródziemnomorskiej.  Piękna mapa Basenu

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 211

tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać ją w procesie produkcji. Retsina jest nieco kwaśna i pewnie nie przypadnie do gustu osobom, które wolą słodkie wina, ale dla takich amatorów cierpkich i wytrawnych trunków

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 192

dzisiejszego dania - plaki odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki. Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są pilaki.Choć na przygotowanie gigandes plaki trzeba poświecić trochę czasu, jego wykonanie jest bardzo proste, a czas spędzony aktywnie w kuchni niewielki

Chilli Czosnek i Oliwa
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 424

Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną fale, a może jeszcze w inny sposób… ciasto 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru waniliowego 4 jajka Masa serowa 70 dag sera białego- najlepiej z wiaderka

RAROSSA
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 148

Jest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka

Świat Smaku
Tagin po Polsku... 146

przyrządzać, to jagnięcina lub baranina. Mięsa przygotowane w tym naczyniu są bardzo soczyste, zatrzymany jest w nich cały aromat i właściwości.  Naczynie działa w ten sposób, że para która wytwarza się podczas pieczenia, nie ulatnia się, tylko w kominie który znajduje się w pokrywie zaczyna cyrkulować. Tagin jest prezentem mojego męża, który dostał ode mnie

Zainspiruj się kuchnią
Golonka po Bawarsku... 233

prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja golonkę, więc wybieram sposób drugi. :) Ale dosyć już o historii golonki, przejdźmy do przepisu... :) a więc zabieram was na wycieczkę po kuchni Bawarskiej! Golonka po Bawarsku... SKŁADNIKI: - 2 golonki  - 4 puszki piwa

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania