5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:82/100)

FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 259

jeśli mamy filety to ogona nie widać :D), tak jakbyśmy chcieli lekko wydrapać powierzchnię mięsa (patrz na zdjęcie). Następnie palcami i nożem albo pęsetą powyjmować ukazane w ten sposób ości. Jeśli opis jest niejasny, tutaj macie filmik instruktażowy JAK PRZYGOTOWAĆ PSTRĄGA http://www.terazpstrag.pl/kuchnia/wideo-porady/ 6. FILET + MARYNATA (2 min): oczyszczony filet wkładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią całą rybę

Nerds Kitchen
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3345

małe kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy całość na średnim ogniu przez 4,5 minut. 6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min): pomidory parzymy i obieramy ze skórki (sposobem podanym w tym przepisie: http://nerdskitchen.pl/2013/08/30/zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniakow/) i dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się nie rozpadną. Dodajemy

Nerds Kitchen
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 316

ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję height=”292″ /> 6. PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min): pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia z ciastem w innym naczyniu napełnionym do połowy wodą. W skrócie, potrzebujecie szczelnej formy na ciasto i większej formy w której ją umieścicie. Chociaż to też

Nerds Kitchen
Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE* 204

minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę w blenderze.  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładka masę. Smażymy z obu stron na patelni beztłuszczowej

Truskawkowa Fiesta
Wytrawne ciastka alpejskie 215

drugiego boku powinny znajdować się w odległości co najmniej 3 - 4 cm.  Na tak ułożoną cukinię dodałem plasterki lekko podsmażonego wcześniej boczku, układając je w taki sam sposób, tyle, że starałem się, aby one nie zachodziły na siebie. Na boczku, zaraz przy dłuższym boku ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 205

część (tę gdzie znajdowała się szypułka) - około 1,5 cm i odłożyłem ją na bok. Z dolnych części pomidorów dokładnie wydrążyłem do miseczki gniazda nasienne oraz wewnętrzny miąższ, w sposób widoczny na zdjęciu, tak aby uzyskać pomidory puste w środku, posiadające jedynie warstwę miąższu przylegającą do skóry. W tym celu użyłem zwykłej łyżeczki do herbaty. Czynność ta nie jest skomplikowana

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 212

cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry,  pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki i gniazda nasienne. Następnie ćwiartki gruszek

Wyprawy kulinarne
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 216

gdyby danie robiło się zbyt gęste, należy dodać do niego wody. Ryż jaśminowy ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Do miseczek nałożyłem ryż w ten sposób, aby zajmował mniej więcej 1/3 objętości miseczki, lecz skupiony był po jednej stronie. Po drugiej stronie delikatnie wlałem curry z ryby. Udekorowałem półplasterkami limonki

Wyprawy kulinarne
Owoce zapiekane z płatkami owsianymi i kokosem 182

czas dojrzałości się kończył. Niewiele myśląc wyjęłam silikonową foremkę (choć nie wiem czy to był akurat najlepszy wybór jeśli chodzi o naczynie do zapiekania) i zrobiłam deser w sposób szybki i nieskomplikowany. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placuszki z ricottą *BEZGLUTENOWE* 191

niej zrobić! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ricotty 1 jajko 30 ml wody Sposób przygotowania: Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu

Truskawkowa Fiesta
Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE* 193

Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego   1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut

Truskawkowa Fiesta
Leśny mech 407

szpinak. Najlepiej wyjąć go dzień wcześniej z zamrażalnika i trzymać w lodówce na talerzu, na następny dzień będzie gotowy. Ja zapomniałam to zrobić więc rozmrażałam w mikrofalówce (:)) Niezależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć: najlepiej przełożyć na sito i podociskać łyżką aby cała woda wyleciała. Kiedy mamy gotowy szpinak możemy zacząć przygotowywać ciasto. Najpierw miksujemy jajka z cukrem. Następnie ciągle

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 161

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania

Kolizje Smaków
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 165

tylko kuchnia więcej niż jednego kraju, ale także kuchnia więcej niż jednego kontynentu. Morze Śródziemne, leżąc na styku trzech kontynentów – Europy, Afryki i Azji, stało się w sposób naturalny areną wymiany handlowej, a w konsekwencji kulturowej, przenosząc produkty i tradycje jednego kraju, np. przyprawy, na terytoria innych krajów. Jest to kolejne źródło kulinarnych podobieństw tradycji śródziemnomorskiej.  Piękna mapa Basenu

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 225

tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać ją w procesie produkcji. Retsina jest nieco kwaśna i pewnie nie przypadnie do gustu osobom, które wolą słodkie wina, ale dla takich amatorów cierpkich i wytrawnych trunków

Chilli Czosnek i Oliwa