cukru pudru* sól * 3 łyżki bułki tartej* 1 łyżka masła* 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach
kolorowotorcikowoprzypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego też radzę jeśli pieczecie chlebek po raz pierwszy obserwujcie swój piekarnik i wypiek. Znalazłam też sposób na twardą skórkę na wierzchu, która czasem ocierała boleśnie moje dziąsła. Po upieczeniu gorący chlebek odkładam na kratkę i od razu smaruje wodą za pomocą pędzelka. Smaruje sporą ilością wody
Monia miesza i gotujebagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki przekładamy na kratkę, którą wsuwamy do piekarnika. Pieczywo studzimy z lekko uchylonymi drzwiczkami od piekarnika. W ten sposób bagietki zachowują chrupiącą skórkę. Lista uczestniczek wspólnego pieczenia:Organizatorka: 1. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ 2. Ania http://bajkorada.blogspot.com/3. Ania http://jswm.blogspot.com/4. Anita http://atinabc.blox.pl/html 5. Aga http://wsezonie.blogspot.com
Kulinarne przygody Gatityczęści i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też
Kulinarne przygody Gatitypączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla
Kulinarne przygody Gatitygęsta i sycąca zupa grochowa, w trochę innym niż to jej klasyczne wydanie. Grochówka kojarzy się nam z reguły z wojskową garkuchnią, z zupą podaną w tradycyjny sposób, ugotowaną na wędzonych żeberkach w kawałkami ziemniaków. Moja grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem
Kulinarne przygody Gatitycenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj! Tydzień Restauracji ma na celu szerzenie idei jedzenia w restauracjach jako sposobu spędzania wolnego czasu, promocji najlepszych restauracji w mieści, a także próbowanie najsmaczniejszych dań w cenach nie do pobicia. A wracając do "Bydła i poidła", najpierw przykuła moją uwagę nazwa
Kulinarne przygody Gatityrożnego rodzaju pączki, oponki czy faworki ? Czy wolicie inne słodkie wypieki ? Oto garść przepisów zebranych w jednym miejscu, która pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek lub na karnawałowe Ostatki:Chrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki serowe
Kulinarne przygody Gatitypalniku obok rozgrzałam patelnię grillową, na której ogrzałam placek tortilli, następnie wyłożyłam go na drewnianą deskę, ułożyłam kilka łyżek farszu na środek i zawinęłam tortillę w taki sam sposób jak zawija się krokiety. Zawinięte burrito ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej i opiekłam z obu stron. Opiekłam na "sucho" bez dodawania tłuszczu. Tak postąpiłam z każdym plackiem tortilli. Niestety mój
Blondynka GotujeWszyscy, wszędzie i cały czas ostrzegają "Matka karmiąca piersią, musi wystrzegać się silnych alergenów, a przede wszystkim TRUSKAWEK". Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, ale znalazłam sposób, aby jednocześnie mieć kilo i zjeść kilo truskawek... kwestia odroczenia w czasie. Potrzebujesz: 2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę)szklanka cukrusok z jednej
Matka Żywicielkatłuszczów zwierzęcych, jeśli natomiast je zawiera to nie jest już margaryna tylko miksem.A teraz ciemne strony margaryny....Otóż margaryna jest tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych.Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się
NaKońcuJęzykamojego Męża :)Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz rynek na lody. Ale oczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:) Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję
Chilli Czosnek i Oliwamleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą
RAROSSAjogurtu dodać, cukier, oraz żelatynę dokładnie wymieszać i masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężec DO DEKORACJIKandyzowane płatki róż. PONCZ Szklanka przegotowanej wody Kieliszek cytrynówki Oba składniki dokładnie wymieszać SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową kremu przykryć drugą częścią biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem posmarować kremem dokładnie wyrównać, zalać tężejącą masą jogurtową
RAROSSAprzygotować hipsterski krem cytrynowy, ekhm, wyrafinowany Lemon Curd (po ch... ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić w przystępny sposób?) ocieramy skórkę z 4 cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas
sama złodycz