5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:81/100)

Kokilki TUPPERWARE- ....pyszne jaja! 178

pojemnik jak pokrywka mają jasne oznaczenia prawidłowego użytkowania. Co nie jest bez znaczenia.  Dla tych ,którzy nie gromadzą instrukcji, pudełek i bambetli po produktach, ten sposób przekazu będzie trafieniem w samo sedno. Temperatura podana jest tak w C jak w F. Do mojej kokilki nie można stosowac ostrych narzędzi, nie można jej stosować do funkcji grilla w tradycyjnych piekarnikach

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 220

zgrillować. Straci on wówczas nadmiar wody, a co za tym idzie swoją gorzkość. I nabierze zupelnie innego, takiego wiejskiego smaczku, a o to nam chodzi. Grillować można na kilka sposobów.  Ja posłużyłam się patelnią do grillowania, z pokrywą ,gdyż w bloku na 11 pietrze , grillowanie pod chmurką raczej jest nierealne. Rozgrzewamy patelnię na maxa i dodajemy liscie bazylii

Z Kuchni Do Kuchni
Parówki sojowe i tofu Polsoja ... śniadanko wegetariańskie dla każdego 189

Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo?  Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych prażonych ziaren. Sciąg osłonke z parówki i ugotuj ją. Parówki podane w ten sposób, z kawałkami tofu w sałatce..to wszystko sprawia, że człowiek ma energię na dobry start w cały dzień.  Jestem mięsożercą, nie jadam parówek często, ale..je jadam..i stanowczo

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek dyniowy 315

się w pieczywie przygotowywanym z dodatkiem purée z dyni i korzystam w pełni z sezonu dyniowego.Purée najchętniej przyrządzam z dyni hokkaido, gdyż jej miąższ ma najintensywniejszy kolor. Najlepszym sposobem na przyrządzenie purée jest pieczenie kawałków dyni, taka forma obróbki cieplnej sprawia, że purée ma mocno zwartą konsystencję.Jak przygotować purée z dyni? Wystarczy dynię oczyścić i pokroić na ćwiartki

Smakołyki Bereniki
Pieczony budyń waniliowy 209

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas

Poezja smaku
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 208

pomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem ... ja zjadłam sporą porcję :)   Kelner  obsługujący nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU

kolorowotorcikowo
Tarta półkrucha ze śliwkami 295

łyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu. Masło i smalec muszą być

Grunt to przepis!
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 187

borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane.  Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane  smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 359

grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę czasu aby potem

PastelFood
Racuchy drożdżowe 365

mieszkaniu zebrało się dużo dzieciaków (mieszkałam w bloku – rotacja była spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży

Poezja smaku
Knedle ze śliwkami 182

cukru pudru* sól * 3 łyżki bułki tartej* 1 łyżka masła* 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach

kolorowotorcikowo
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 213

przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego też radzę jeśli pieczecie chlebek po raz pierwszy obserwujcie swój piekarnik i wypiek. Znalazłam też sposób na twardą skórkę na wierzchu, która czasem ocierała boleśnie moje dziąsła. Po upieczeniu gorący chlebek odkładam na kratkę i od razu smaruje wodą za pomocą pędzelka. Smaruje sporą ilością wody

Monia miesza i gotuje
Bagietki na płynnym zakwasie 182

bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki przekładamy na kratkę, którą wsuwamy do piekarnika. Pieczywo studzimy z lekko uchylonymi drzwiczkami od piekarnika. W ten sposób bagietki zachowują chrupiącą skórkę. Lista uczestniczek wspólnego pieczenia:Organizatorka: 1. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ 2. Ania http://bajkorada.blogspot.com/3. Ania http://jswm.blogspot.com/4. Anita http://atinabc.blox.pl/html 5. Aga http://wsezonie.blogspot.com

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 222

części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też

Kulinarne przygody Gatity
Małe pączki z cukrem pudrem 164

pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania