pieczarekduża cebulaok. 2-3 łyżki masłasól, pieprzczosnek w proszku, oregano (opcjonalnie)ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 4 nieduże bagietkiTradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut
Słodka Stronakurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki
Słodka Stronamocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy
Słodka Stronacukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruCzekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy wraz
Słodka StronaPrzekąski - Halloween - Składniki:pomarańcze (ilość w zależności od zapotrzebowań)dowolne słodycze lub przekąski (np. żelki, cukierki, draże, czekoladki, słone przekąski itp.)Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Sposób przygotowania:Każdego pomarańcza myjemy, a następnie odkrawamy góry owoców. Miąższ pomarańczy wydrążamy za pomocą gałkownicy do lodów, ewentualnie łyżki (jest to dość pracochłonna czynność).Następnie za pomocą niewielkiego, ostrego noża
Słodka StronaSkładniki:ok. 70 g pianek marshmallowopakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych)2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania:Każdą piankę przecinamy na 4 części (najlepiej do tego celu użyć nożyczek). Każdego palucha (lub paluszka) przełamujemy na pół. Następnie kawałki marshmallow nabijamy na końce paluchów.W kąpieli wodnej
Słodka Stronapieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g pieczarek100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka oreganołyżeczka bazyliiszczypta soliszczypta pieprzuMuffiny z Pieczarkami i Serem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce
Słodka Stronaróżowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany (12% lub 18%)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i rzodkiewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy
Słodka Stronałyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego seraok. 50 g serka brieMuffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem
Słodka Stronamąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania:Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania
Słodka Stronaszklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre
Słodka StronaSkładniki: 170 g masła80 g cukru pudrucukier waniliowy100 g czekolady gorzkiej230 g mąkipół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakaook. 100 g czekolady gorzkiej Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady - Sposób przygotowania:100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Słodka Stronaschłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle
Słodka Stronaserka brie (naturalny)ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Słodka Stronaszklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi Ruskie - Sposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki
Słodka Strona